Velykoms – apelsinų pyrago receptas
Argi ruošiant Velykų stalą būtų įmanoma apsieiti be saldumynų? Gal kažkam ir pavyktų, tačiau tikrai ne maisto tinklaraščio „Ko nors skanaus“ autorei ir įvairių kepinių bei receptų kūrėjai Kotrynai Stankuvei. Tiek kasdienai, tiek šventėms ar kitoms svarbioms gyvenimo progoms ji mėgsta pasilepinti namuose ruoštais, iš kokybiškų ingredientų pagamintais desertais. Artėjant gražiausiai pavasario šventei Kotryna siūlo išbandyti savo sukurtą receptą – apelsinų pyragą su alyvuogių aliejumi.
Švenčių stalas neįsivaizduojamas be šviežių kepinių ir saldžių pyragų
„Artėjant vienai didžiausių metų švenčių – Velykoms – visuomet pradedu sukti galvą, kas galėtų būti šių metų stalo pažiba. Šiemet man tai bus tikrai nesudėtingai pagaminamas apverstas apelsinų pyragas su alyvuogių aliejumi. Pavasaris kvieste kviečia gaivesniems skoniams“, – teigia su „Rimi“ prekybos tinklu bendradarbiaujanti receptų kūrėja ir tinklaraščio „Ko nors skanaus“ autorė Kotryna Stankuvė.
Kotryna atskleidžia, kad jos šeimoje per Velykas visuomet ruošiami tradiciniai valgiai ir marginami kiaušiniai, bet vietos ant stalo paliekama ir įvairiems šviežiems kepiniams bei skirtingiems desertams: „Raugo duona ir pyragai – mano atsakomybė, tad artimuosius stengiuosi pradžiuginti ne tik jau pamėgtais, bet ir vis naujais kepiniais. Tuo pačiu mėgstu taupyti laiką ir mieliau renkuosi nesudėtingai paruošiamus receptus, o ir tokius, kuriems dažniausiai reikia vos keleto, daugelio namuose ir taip randamų bei paprastų ingredientų: miltų, cukraus, kiaušinių. Vis dėlto, išskirtiniu tikrai gali virsti bet koks kepinys, jei tik jam naudosite kokybiškus ingredientus.“
Išbandykite kepinių ir maisto entuziastės Kotrynos Stankuvės receptą Velykoms. Šis pyragas užburs nuostabiu skoniu ir nepakartojamu aromatu bei taps tikra švenčių stalo puošmena.
RECEPTAS
Apelsinų pyragas su alyvuogių aliejumi pagal tinklaraštininkę Kotryną Stankuvę
Apelsinams karamelizuoti reikės:
3 vnt. apelsinų (rekomenduoju rinktis ekologiškus, nes naudojami su žievele);
230 g cukraus;
230 ml vandens;
3–4 vnt. kardamono ankščių.
Pyragui reikės:
2 vnt. kiaušinių;
130 g cukraus;
0.5 a. š. druskos;
90 g alyvuogių aliejaus (kuo kokybiškesnio);
0.5 a. š. vanilės;
1 a. š. malto kardamono;
1 vnt. apelsino žievelės;
30 g šviežių apelsinų sulčių;
110 g miltų;
¼ a. š. sodos;
½ a. š. kepimo miltelių.
Gaminimo eiga:
Apelsinus supjaustykite plonomis, 3–4 mm riekelėmis. Apelsinams skirtą cukrų užkaiskite didesniame puode su patraiškytais kardamonais. Sirupui užvirus primažinkite ugnį ir sudėkite apelsinus. Virkite 15 min., vis pavartydami, kad būtų apsemti (iškart neišsigąskite, kad trūksta sirupo – pakaitinus išsiskirs sultys ir apelsinai apsisems).
Kiaušinius išplakite su cukrumi ir druska iki šviesių tirštų putų. Plakdami maža srovele supilkite aliejų. Įmaišykite vanilę, kardamoną, apelsino žievelę ir sultis, sodą.
Įsijokite miltus ir kepimo miltelius, juos lengvai mentele įmaišykite. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Kepimo formą atsegamais kraštais (20 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi – ir dugną, ir šonus.
Dugną ir šonus išklokite apelsinų riekelėmis, lengvai spusteldami, kad priglustų. Supilkite tešlą. Kepkite 35–40 min, kol įsmeigtas medinis pagaliukas liks švarus.
Skanaus!