Šventiniai skanumynai nekainuoja daug: kviečia išmėginti išskirtinius fazanienos kepsnius

Asociatyvi nuotr. Asociatyvi nuotr.

Didžiosios metų šventės – ne tik puiki proga susitikti su seniai matytais draugais ar artimaisiais, bet ir atskleisti savo kulinarinius gabumus. Žinoma, „Foie Gras“, brandinta jautienos išpjova, trumais pagardintais ir kitais gurmaniškais patiekalais šiais laikais jau nieko nenustebinsi. Tačiau tokie išskirtiniai produktai, garantuojantys kulinarinio atradimo džiaugsmą, dabar lengvai pasiekiami tiesiog prekybos centre.

Kalėdiniams skanumynams netaupys

Lapkričio mėn. atlikta apklausa rodo, kad beveik pusė respondentų ketina šventiniu laikotarpiu išleisti panašiai kaip pernai ar kiek daugiau. Daugiausia – 29 proc. – apklaustųjų kalėdinio stalo patiekalams ir maistui ketina išleisti iki 100 eurų, penktadalis (19 proc.) išleis kiek daugiau – iki 150 eurų.

Gyventojai taip pat nurodo, kad šventiniu laikotarpiu daugiausia jie pirks vaisių ir daržovių, taip pat šviežios mėsos ir žuvies, pieno ir jo produktų bei šventinių saldumynų. Ant kas ketvirto pirkėjo stalo atsidurs ir išskirtiniai, nekasdieniai produktai.

Kai norisi nustebinti svečius

Renkantis maisto produktus šventėms, gyventojams svarbiausia yra keli kriterijai: kaina, kokybė ir šviežumas. Per Kalėdas galite pasižymėti ir jūs, svečius pavaišinę unikaliu gardumynu – fazanienos kepsniais su pikantišku spanguolių padažu. 

Fazanienos kepsniai su pikantišku spanguolių padažu

Ko gero, niekas labiau Kalėdoms nesuteikia klasikinio skonio, kaip kepta antis ir ją paskaninantis spanguolių padažas. O jeigu šiemet paukštienos patiekalus pakeltumėte į kitą lygį ir išmėgintumėte keptą fazaną? Greta jo puikiai įsitaisys spanguolių padažas su pikantiška užuomina.

Jums reikės:

600 g fazanų filė;

2 v. š. alyvuogių aliejaus;

100 g sviesto;

2 skiltelių česnako;

5–6 v. š. spanguolių ir vyno „Porto“ padažo;

Pusės imbiero šaknies arba malto imbiero miltelių;

Druskos, pipirų pagal skonį;

Rozmarino šakelės;

Kreminei bulvių košei prireiks:

8–10 bulvių;

50 g sviesto;

20 g džiovintų baravykų;

Druskos, pipirų pagal skonį;

Šviežių spanguolių papuošimui.

Pirmiausia, paruoškite fazanų filė. Supjaustykite ją 1,5–2 cm storio kepsniais ir sudėkite į dubenį. Pabarstykite druska ir pipirais bei apvoliokite ir palikite kelioms minutėms pasimarinuoti.

Kol mėsa marinuojasi, nuskuskite ir nuplaukite bulves. Supjaustykite stambiais kubeliais ir išvirkite dideliame puode.

Paruoškite pikantišką spanguolių padažą. Į mažą dubenėlį įkrėskite kelis šaukštus spanguolių padažo ir įtarkuokite šviežio imbiero arba įberkite kelis žiupsnelius malto imbiero. Išmaišykite ir paragaukite – jei trūksta aštrumo, įdėkite dar imbiero.

Susmulkinkite česnako skilteles ir sudėkite jas į įkaitintą keptuvę, į kurią jau įpylėte aliejaus. Česnaką pakepinkite apie 5 minutes, kad suminkštėtų.

Į tą pačią keptuvę sudėkite marinuotus fazanų filė kepsnius ir kepkite apie 8–9 minutes, kol gražiai apskrus iš abiejų pusių. Iškepusią mėsą išimkite iš keptuvės.

Tuomet į keptuvę įdėkite sviesto ir jį ištirpinkite. Įberkite šiek tiek druskos, pipirų, įdėkite rozmarino šakelę. Grąžinkite fazanienos kepsnius, ir dar kelias minutes juos pakepinkite, šlakstydami ištirpusiu sviestu. Tai padarę, iš keptuvės išimkite kepsnius dar kartą ir leiskite kelias minutes „pailsėti“.

Per tą laiką paruoškite bulvių košę. Išvirusias bulves nukoškite ir sutrinkite. Įdėkite sviesto, įpilkite pieno, įberkite druskos ir pipirų bei gerai ištrinkite, kad neliktų gumulėlių. Jei košei nepakanka švelnumo, įdėkite dar sviesto.

Susmulkinkite džiovintus baravykus ir suberkite į bulvių košę. Pasistenkite atsargiai išmaišyti, kad grybai nesusitrintų.

Metas patiekti fazanieną! Pirmiausia, į lėkštę įdėkite kreminės bulvių košės ir ant jos uždėkite kelias šviežias spanguoles. Tuomet „patupdykite“ fazanienos kepsnius, palaistykite juos ištirpusiu sviestu su prieskoniais. Greta kepsnio įdėkite pikantiško spanguolių padažo. Skanaus!

Video