Akebija ne tik žydi, bet ir dera

Akebija. Akebija. "Mūsų Ignalina" nuotr.

Prieš keletą metų "Mūsų Ignalinos" skaitytojus supažindinau su įdomiu egzotiniu moderniu augalu – penkiaskiaute akebija. Paprastai gamtos ir gėrybių  mylėtojus stengiuosi supažindinti su tokiais augalais, kurie ne vien pasižymi  dekoratyvumu (gėlės, dekoratyviniai krūmai, miniatiūriniai medžiai), bet duoda ir bent šiokią tokią praktinę naudą. Turi vaistinių gydomųjų savybių, kultivuojama, kaip maistinis valgomasis augalas ir pan. Žinoma, rasti daug augalų, kad augtų ir brandintų vaisius mūsų šalies rytiniame regione – ne taip paprasta. Vienas iš, sakyčiau, įdomiausių augalų, kuris galėtų pas mus augti, peržiemoti ir derėti – penkiaskiautė akebija.

Reikėtų vėl priminti jos biologiją. Tai vijoklinis augalas iš Kinijos ir Japonijos kalnuotų vietų, užaugantis iki 10 m aukščio, žydintis smulkiais violetiniais, kvepiančiais šokoladu, žiedais, užauginantis 6–10 cm ilgio vaisius nuo balsvos iki tamsiai violetinės spalvos, kurie prinokę išilgai plyšta, atverdami kelią sėkloms išplisti.

Prieš trejetą metų įsigijau porą penkiaskiautės akebijos kelmelių. Ji puikiai prigijo, žydėjo, bet nederėjo. Gal kad kasmet buvo kilnojama vis į kitą vietą, kol rado nuolatinę. Žymiai geriau pasisekė mano sesei Jadvygai,  gyvenančiai Pavilnyje. Įsigijom kartu, bet pas ją šiemet ne tik žydėjo, bet rugsėjo pabaigoje ir subrandino 14 vaisių, kurių ilgis iki 12 cm, o svoris – nuo 80 iki 90 g. Pasirodo, akebija yra labai plastiškas augalas, galintis prisitaikyti augti ir net derėti ir nelabai tinkančiame klimate. Rekomenduojama ją auginti 6 zonoje, bet Pavilnys ir Ignalinos regionas yra tik 4 zonoje. Nežiūrint vėlyvo pavasario, ji prinoko rugsėjo gale, nors literatūroje rašoma, kad prinoksta spalio pradžioje, be to, ir vaisių svoris solidus. Beje, skonis egzotiškas, labiausiai primenantis pitajų – vienos iš kaktusinių augalų valgomų vaisių skonį. 

Akebijos vaisiaus apvalkalas kartokas, rytiečiai jį verda ir kartumas labai sumažėja. Norint kad akebija taptų pramonine kultūra, labai daug dirba Kinijos mokslininkai, kurdami tokias veisles, kad vaisiai būtų stambūs (ligi šiol problema, kad yra daug žiedų, bet nemezga vaisių), tamsiai violetinės spalvos ir atspari šalčiams.

Akebija be savo egzotiško skonio vaisių yra dekoratyvi, jauni lapeliai vartojami kaip surogatas arbatai, o džiovintos jaunos šakelės, jas garinant vandenyje, panaudojamos bronchitui gydyti.

Pranas Zubrickas ("Mūsų Ignalina")

Mūsų Ignalina

Video