Gudrybė daigams atgaivinti: atsigauna vos per 2 dienas, auga tvirti ir gerai vystosi
Natūralios trąšos tampa vis populiaresniu pasirinkimu tarp sodininkų, besirūpinančių derliaus kokybe ir aplinkos išsaugojimu. Tokie ekologiški sprendimai ne tik aprūpina augalus vertingais mikroelementais, bet ir padeda apsisaugoti nuo ligų ar kenkėjų.
Šiame straipsnyje pateiksime veiksmingus ir laiko patikrintus savo daržo tręšimo būdus, panaudojant mieles ir garstyčias – visiškai natūralius ir saugius ingredientus. Išmokite pasigaminti trąšas namuose bei sustiprinkite savo daržovių imunitetą be chemijos!
Jums reikės:
- garstyčių miltelių
- 1 litro vandens
Į puodą su litru vandens įberkite šaukštelį garstyčių miltelių ir išmaišykite. Jei norite paruošti didesnį kiekį trąšų, 100 g garstyčių miltelių išmaišykite 10 l vandens. Gautu tirpalu palaistykite sodinukus (prieš tai žemę reikia sudrėkinti).
Garstyčių tirpalas taip pat padeda pašalinti amarus nuo agurkų, pomidorų, svogūnų ir įvairių vaiskrūmių.
- Tam paruoškite 100 g garstyčių miltelių ir 10 l vandens tirpalą.
- Palikite 1 dieną pastovėti.
- Tirpalą nukoškite ir praskieskite dar 10 l švaraus vandens.
- Papildomai įpilkite 2 šaukštus skysto muilo arba 40 g tarkuoto skalbimo muilo.
- Labai gerai išmaišykite, kad muilas visiškai ištirptų.
- Apipurkškite augalus (geriausia – ryte arba vakare).
Geriausia naudoti kelių rūšių trąšas, kurias reikėtų kaitalioti. Būtent todėl išbandykite natūralias mielių trąšas, ir tai užtikrins dar gausesnį derlių! [Natūralios trąšos]
Mielių trąšos
Kepimui skirtos mielės yra puikus augalų augimo stimuliatorius. Mielėse yra daug augalams reikalingų maistinių medžiagų. Mielės gerina dirvožemio mikrobinę florą ir stabdo patogeninių mikroorganizmų vystymąsi. Trąšos, pagamintos iš mielių, pravers prižiūrint visą sodą.
Kodėl mielių tirpalu naudinga nupurkšti pomidorus ir agurkus?
Mūsų soduose dažniausiai auginamos daržovės – pomidorai ir agurkai, tačiau jų auginimas ne visada būna sklandus. Viena dažniausių priežasčių – grybelinės ligos, kurios gali gerokai sumažinti derlių. Ypač dažnai šios daržovės nukenčia nuo pelėsio. Nors kovai su tokiomis ligomis dažnai pasitelkiamos cheminės priemonės, specialistai rekomenduoja pirmiausia išbandyti natūralius sprendimus, kurie yra saugūs tiek žmogui, tiek aplinkai. Natūralios trąšos, tokios kaip mielių tirpalas, padeda veiksmingai kovoti su grybelinėmis ligomis ir neturi neigiamo poveikio žmogaus sveikatai. Patyrę sodininkai pataria mielių trąšas naudoti ne tik tuomet, kai augalus jau puola ligos, bet ir profilaktiškai. Tokios trąšos ne tik sustiprina augalus, bet ir kompensuoja jiems reikalingų medžiagų trūkumą. Be to, mielės gali apsaugoti pasėlius nuo tokių ligų kaip miltligė ar bulvių maras, todėl jos yra nepakeičiama pagalba norint išsaugoti sveiką ir gausų derlių.
Kokį poveikį mielės turi augalams?
Mielės yra visiškai saugios augalams ir turi daug naudingų savybių. Jose gausu biologiškai aktyvių medžiagų, vitaminų bei mineralų, tokių kaip B grupės vitaminai, geležis, kalis, magnis, cinkas, kalcis ir daugelis kitų. Naudojant mielių trąšas, augalai aprūpinami svarbiausiomis maistinėmis medžiagomis, stiprinama jų imuninė sistema ir skatinamas augimas.
Mielės taip pat pradeda konkuruoti su patogeniniais grybais, todėl veiksmingai padeda apsaugoti daržoves nuo įvairių grybelinių ligų. Šios savybės yra patvirtintos moksliniais tyrimais – įrodyta, kad mielių naudojimas padeda kovoti su pilkuoju pelėsiu, kuris dažnai pažeidžia sode auginamus augalus. Be to, mielės naikina ir kitų rūšių pelėsius, tad jų naudojimas yra puikus būdas palaikyti augalų sveikatą natūraliai, nenaudojant cheminių priemonių.
Kaip paruošti mielių purškalą augalams?
Tai – labai paprasta. Yra du būdai, kaip pasigaminti šį naminį ekologišką produktą. Nesvarbu, kurį šių receptų pasirinksite, naudokite šviežias mieles, kurių galima įsigyti bet kurioje maisto prekių parduotuvėje.
Mielių trąšos: pirmas receptas
100 g mielių kubelį reikia ištirpinti 10 litrų drungno vandens.
Gautą mišinį supilkite į butelį su purkštuvu ir nupurkškite augalus.
Mielių trąšos: antras receptas
Šių trąšų ruošimas užima daugiau laiko, tačiau leidžia pasiekti geresnių rezultatų.
- Susmulkintą mielių kubelį suberkite į didelį kibirą. Įberkite stiklinę cukraus.
- Po maždaug 2 valandų į kibirą įpilkite 10 litrų vandens ir palaukite savaitę, kol tirpalas išrūgs.
- Atskieskite vandeniu santykiu 1:10. Šiuo tirpalu galite purkšti pomidorus ir agurkus.
Kaip dažnai naudoti mielių trąšas?
Visiškai pakanka mielių purškalą naudoti kartą per savaitę. Tai sustiprins augalus ir apsaugos juos nuo grybelinių ligų. Be to, tai pagreitins augalų augimą. Trąšų likučiais galite nupurkšti kitus augalus: tai aprūpins juos reikalingomis maistinėmis medžiagomis ir pagerins pasėlių kokybę.
