ES nustatė didžiausias leistinas nikelio koncentracijas maiste

Agurkai. Agurkai.

Pirmą kartą Europos Sąjungoje 2025 m. liepos mėn. įsigalios didžiausios leistinos nikelio koncentracijos įvairiuose maisto produktuose. Didžiausios leistinos koncentracijos (DLK) buvo patvirtintos 2024 m. liepos 30 d. Komisijos reglamentu (ES) 2024/1987, kuriuo dėl didžiausios leidžiamosios nikelio koncentracijos tam tikruose maisto produktuose iš dalies keičiamas Reglamentas (ES) 2023/915.

Didžiausios leistinos nikelio koncentracijos nustatytos šiose produktų grupėse:

medžių riešutai;
įvairios daržovės;
šviežios prieskoninės žolės;
jūros dumbliai;
ankštiniai augalai;
aliejingos sėklos;
grūdai (DLK įsigalios nuo 2026 m. liepos 1 d.);
kakavos ir šokolado produktai;
kūdikių pradinio maitinimo mišiniai, kūdikių tolesnio maitinimo mišiniai, kūdikiams ir mažiems vaikams skirti specialios medicininės paskirties maisto produktai ir mažiems vaikams skirti mišiniai;
vaisių ir daržovių sultys, nektarai.

Kadangi kai kurios iš minėtų produktų grupių turi ilgą galiojimo laiką, produktai, kurie buvo teisėtai pateikti rinkai prieš įsigaliojant DLK, galės likti rinkoje.

Nikelis (Ni) yra metalas, kuris randasi visur aplinkoje kaip žemės plutos komponentas. Nikelio buvimas maiste yra iš dalies natūralus. Nikelis maiste ir geriamajame vandenyje taip pat gali atsirasti įvairių pramoninių ir technologinių procesų pasėkoje.

Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) nustatė, kad nikelis pasižymi toksiškomis reprodukcijai ir vystymuisi savybėmis, gali daryti tiek ūminį, tiek lėtinį poveikį. Maždaug 15 proc. žmonių yra jautrūs nikeliui. Jautrių žmonių reakcija, nikeliui patekus su maistu, egzemų paūmėjimas ir kitos alerginės reakcijos.

Žemės ūkio rūmai

Video