Ką rodo patikros ekologiškų produktų rinkoje ir ką turėtų žinoti vartotojai?

Asociatyvi nuotr. Asociatyvi nuotr.

Vartotojai vis dažniau ekologiškiems produktams teikia pirmenybę, ir tai yra atsakingo pasirinkimo ženklas. Šių produktų pasiūla rinkoje nuolat plečiama. Siekdama išsiaiškinti, ar ekologiški produktai tinkamai ženklinami, ar jie atitinka nustatytus reikalavimus, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) nuolat tikrina ekologiškus maisto produktus visoje Lietuvoje – nuo ekologiškų vaisių ar daržovių tyrelių vaikams parduotuvių lentynose iki įvairiausių grybų papildų elektroninės prekybos vietose. Nors dauguma produktų atitinka jiems keliamus reikalavimus, tam tikrų pažeidimų vis dėlto pasitaiko.

Šiais metais VMVT inspektoriai atliko 57-ių prekybos subjektų, Lietuvoje prekiaujančių ekologiškais maisto produktais, patikras. 18 proc. atvejų nustatyti pažeidimai, iš kurių dažniausiai teisės aktų reikalavimų neatitiko ekologiškų produktų ženklinimas, produktų etiketėse buvo nenurodytas sertifikavimo įstaigos kodas, vieta, kur pagaminta pagrindinė žaliava, be to naudoti neleistini sveikatingumo ar maistingumo teiginiai ar pateikiamos užuominos į gydomąjį poveikį, kas nėra leidžiama. Taip pat vis dar nustatomi atvejai, kai prekiaujama nuotoliniu būdu nesertifikuojant nuotolinės prekybos veiklos.

Panašūs pažeidimai buvo fiksuoti ir pernai: nesertifikuota nuotolinė prekyba, nenurodytas sertifikavusios įstaigos kodas produktų etiketėse, neteisingas Europos Sąjungos logotipo („žalias lapas“) naudojimas, nepateikta pagrindinės žaliavos kilmė ar neteisingai vartojami su ekologišku gamybos būdu susiję terminai.

VMVT aktyviai bendradarbiauja su Europos Komisija ir dirba su skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema (RASFF; Rapid Alert System for Food and Feed), kurioje realiu laiku keičiamasi informacija apie  produktų neatitikimą saugos reikalavimams visoje ES. Per pastaruosius dvejus metus iš Europos Komisijos buvo gauti devyni pranešimai apie ekologiškus produktus, kurie buvo nesaugūs, o VMVT paskelbė keturis pranešimus dėl ekologiškų maisto produktų: pavyzdžiui, kūdikiams skirtose tyrelėse nenurodyti alergenai arba ekologiškų grybų produktų sudėtyje nustatytas neleistinas naujasmaistas.

VMVT apie pažeidimus ekologinėje gamyboje praneša kitoms ES šalims per OFIS (Ekologinės gamybos informacinę sistemą) ir gauna informaciją iš jų. Taip užtikrinamas aktyvus bendradarbiavimas ir vienoda vartotojų apsauga visoje ES rinkoje.

„Ekologiškumo ženklas nėra tik rinkodaros įrankis – jis, pirmiausia, reiškia kur kas didesnę gamintojo ir pardavėjo atsakomybę už siūlomą produktą. Tai labai svarbi nuoroda, patvirtinanti, kad produktas iš tiesų atitinka aukštus aplinkos tausojimo standartus bei yra sertifikuotas nepriklausomos institucijos, todėl vartotojas gali būti tikras dėl jo kokybės ir saugumo“, – pabrėžia VMVT Priežiūros departamento vyriausioji specialistė Gintarė Vadeikienė.

„Pasitaikantys ekologiškų produktų neatitikimai reikalavimams rinkoje šalinami gana operatyviai. Šio verslo atstovai supranta, kad laikytis ženklinimo ir sertifikavimo reikalavimų yra būtina – tai ne tik privalomas teisės aktų reikalavimas, bet ir pasitikėjimo garantija pirkėjui. Juolab, kad dažnas vartotojas domisi ne tik produkto kilme, jo palankiu poveikiu sveikatai, bet ir įvairiais tvarumo aspektais“, – teigia VMVT atstovė.

Dažnesnis ekologiškų produktų pasirinkimas mažina vartojimo ir produktų gamybos neigiamą poveikį aplinkai, padeda saugoti sveikatą ir kurti tvaresnę visuomenę.
 

VMVT

Video