Rudens derliaus sezonas įsibėgėja: ūkininkas įvardijo, kokia daržovė tarsi iš naujo užkariauja Lietuvos gyventojų virtuves

Burokeliai. Canva nuotr. Burokeliai. Canva nuotr.

Rudens derlius – vienas laukiamiausių šių sezono džiaugsmų, parduotuvių lentynas nuklojantis skirtingais skoniais, kvapais bei spalvomis. Nepaisant to, kad pirkėjai dažniau renkasi gerai pažįstamas lietuviškas daržoves, tokias kaip ką tik iš laukų atkeliavusias bulves, morkas, trumpavaisius agurkus, kopūstus ar pievagrybius, pastebima, jog klientų krepšeliuose neretai galima rasti ir egzotinių skanėstų – geltonųjų kivių, šviežių figų, persimonų, granatų ar avokadų.

Parduotuvėms daugelį daržovių tiekiantis Šakių rajono ūkininkas Martynas Laukaitis sako, jog lietuviai iš tiesų labai mėgsta bulves, tačiau pastebi, jog žmonės vis dažniau į savo mitybą įtraukia ir kitų daržovių.

„Pavyzdžiui, burokai – tarsi iš naujo atrasta daržovė. Nors žvelgiant į praeitį, jie buvo šiek tiek primiršti, tačiau dabar vėl grįžta į pirkėjų krepšelius. Panaši situacija ir su moliūgais, kurių populiarumas sparčiai auga: žmonės atranda jų naudą ir drąsiau įtraukia į kasdienius patiekalus“, – pastebi ūkininkas.

Tiek praėjusių metų rudenį, tiek jau dabar pastebima, jog tarp perkamiausių daržovių puikuojasi bulvės, geltonieji svogūnai, morkos, trumpavaisiai bei ilgavaisiai agurkai, kopūstai, virti raudonieji burokėliai, moliūgai bei pievagrybiai. Tuo metu vaisių kategorijoje pirkėjai dažniausiai įsigyja bananus, geltonuosius ir žaliuosius kivius, šviežias figas, persimonus, avokadus, granatus bei slyvas. Tai aiškiai atspindi Lietuvos gyventojų kasdienius įpročius ir skonio pasirinkimus.

Iš Lietuvos ūkių – į parduotuvių lentynas

Rudenį klientai laukia šviežio, vietinio derliaus, o prekybininkai pasirūpina, kad Lietuvoje užaugintų produktų netruktų parduotuvėse. Siekiant užtikrint kad vaisiai ir daržovės būtų švieži, viskas prasideda nuo kruopščios tiekėjų atrankos bei akylos kokybės kontrolės iki produktai pasiekia klientų stalą.

M. Laukaičio teigimu, jo ūkyje išskirtinis dėmesys skiriamas daržovių kokybei – nuo auginimo iki sandėliavimo sprendimų.

„Kokybę padeda užtikrinti tvaraus ūkininkavimo principai, pavyzdžiui, naudojame subalansuoto tręšimo technologiją, kad galėtume nuolat sekti, kokių trąšų augalams reikia, o kokių yra per daug. Taip pat didelį dėmesį skiriame sandėliavimui – tam tikros technologijos palaiko daržovėms tinkamą mikroklimatą, sistemos stebi drėgmę bei reikiamą temperatūrą. Dėl šios priežasties daržovės visą žiemą gali išlikti palankioje temperatūroje, o mums už tai atsilygina aukšta kokybe ir maistinėmis medžiagomis“, – pasakoja ūkininkas M. Laukaitis.

Video