Velykoms pasigaminkite gardų gervuogių pyragą

Gervuogių pyragas Gervuogių pyragas

Šviežias uogas mėgstame valgyti ir kaip desertą, ir kaip sveikatai palankų bei maistingą užkandį. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad kasdien suvalgę bent saujelę uogų savo organizmą praturtinsite naudingais vitaminais ir mineralais. Nors vienos populiariausių uogų yra braškės, avietės bei šilauogės, patariama neužmiršti ir kitų, pavyzdžiui, gervuogių. Iš šaldytų gervuogių Velykų stalui ekspertė kviečia pasigaminti gardų, pigų ir greitai paruošiamą trupininį pyragą. 

Gervuogių nauda sveikatai

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė uogas rekomenduoja įtraukti į mitybos racioną ir skanauti jas ištisus metus: „Kiekviena uoga turi skirtingų sudedamųjų dalių, todėl svarbiausia į savo mitybą įtraukti kuo daugiau jų rūšių ir uogų kasdien suvalgyti bent po saujelę. Skirtingos uogų rūšys praturtins organizmą įvairesniais mineralais ir vitaminais bei taip greitai nepabos. Todėl prasidėjus sezonui galima prisirinkti arba įsigyti miško žemuogių, vėliau laukti pirmųjų daržo braškių, sodo vyšnių ar serbentų, taip pat skanauti šilauogių, miško mėlynių, aviečių ir gervuogių.“ 

Pasak ekspertės, sveikatai panašiai naudingos tiek pačių soduose ir daržuose užsiaugintos uogos, tiek įsigytos prekybos centruose. Be to, miško uogos – kaip gervuogės – ypatingos dėl didelio antioksidantų ir fenolinių junginių kiekio, todėl tai vienos tų uogų, kuriomis vertėtų dažniau pasimėgauti.   

„Gervuogės pasižymi gausiu flavonoidų, fenolinių junginių ir antocianinų kiekiu, todėl jos turi nemažai antioksidacinių, priešvėžinių ir senėjimą stabdančių savybių. Gervuogėse taip pat gausu kalcio ir geležies, kitų mineralų: natrio, cinko, mangano, vario. Be to, šios uogos gausios A, C, K ir B grupės vitaminais. Gervuogės puikiai tinka užkandžiui ar vietoje deserto, iš jų galima spausti sultis, plakti kokteilius, virti džemus ir uogienes, kepti pyragus, o iš džiovintų gervuogių ir jų lapų pasigaminsite skanią arbatą“, – rekomenduoja dr. E. Gavelienė. 

Šventėms kviečiame išsikepti greitai paruošiamą, skanų ir pigų trupininį pyragą su šaldytomis gervuogėmis bei obuoliais. 

RECEPTAS

Trupininis pyragas su gervuogėmis ir obuoliais

Pyragui reikės: 

400 g obuolių;

50 g šviežių arba šaldytų gervuogių;

75 g cukraus;

50 g nerafinuoto cukraus;

50 g sviesto;

100 g miltų.

Kaip gaminti:  

Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros. Nuplaukite ir nulupkite obuolius, supjaustykite juos maždaug 1 cm dydžio kubeliais; Dideliame dubenyje obuolius sumaišykite su šviežiomis arba šaldytomis gervuogėmis bei baltuoju cukrumi.
Į kitą dubenį suberkite miltus, sudėkite atvėsintą sviestą ir pirštais sumaigykite jį su miltais, kol tekstūra primins maltus džiūvėsius. Į trupinių masę įberkite nerafinuotą cukrų ir gerai sumaišykite.
Sudėkite vaisius į sviestu aptemtą kepimo indą, ant viršaus uždėkite pasiruoštą trupinių masę ir paskirstykite taip, kad padengtų visą kepimo indo plotą ir vaisius.
Pyragą kepkite 35–50 minučių, kol įgaus auksiniai rusvą atspalvį, o vaisiai suminkštės ir pradės burbuliuoti. Prieš patiekdami pyragą atvėsinkite.

Skanaus!

Video