Panevėžyje ukrainietė mergina ledų krautuvėlėje tapo direktore: paragauti ypatingų ledų atvyksta iš visos Lietuvos
Vasara – kelionių sezonas, kai daugybė žmonių leidžiasi tyrinėti nežinomų, o kartais – jau pamiltų kraštų. Nors nemažai keliautojų renkasi užsienį, vis daugiau lietuvių vasarą išnaudoja Lietuvos pažinimui. Tai – gera proga susipažinti ne tik su kultūriniais ir istoriniais, bet ir kulinariniais šalies lobiais. Vienas tokių slepiasi Panevėžyje – čia galima paragauti išskirtinių ledų, kurių kituose Lietuvos miestuose nerasi.
Darbui atsiduoda visa širdimi
Nors vakarinėje Panevėžio dalyje įsikūrusi „Ledų krautuvėlė“ skaičiuoja tik antrus gyvavimo metus, ji jau spėjo užkariauti daugybės vietinių gyventojų ir miesto svečių širdis. Tačiau tikrai ne vien dėl įspūdingo ledų asortimento: vos užėjusius klientus pasitinka krautuvėlės siela Sofiia Bohush – ukrainietė, pavergianti savo nuoširdumu ir atsidavimu darbui.
Vos per pusantrų gyvenimo Lietuvoje metų Sofiia čia atrado daug – mylimą ir įdomią veiklą bei draugišką, palaikančią bendruomenę. Tiesa, tai nutiko gana netyčia – į Panevėžį 2023-aisiais, prieš pat Šv. Kalėdas atvykusi ir prieglobsčio nuo karo ieškanti mergina apsilankė paramos Ukrainai renginyje, kuriame netikėjai susipažino su krautuvėlės įkūrėju, teisininku Gintaru Malčiausku, konsultuojančiu ir remiančiu ukrainiečių pabėgėlius.
„Tuo metu kaip tik ieškojau darbo, tad Gintaras man pasiūlė dirbti naujai atidaromoje ledų parduotuvėje. Labai apsidžiaugiau, nes darbas atrodė įdomus, neįprastas, lyg mažas nuosavas verslas. Man labai patiko ir vis dar patinka domėtis ledais, jų sudėtimi“, – pasakoja mergina.
Nors įsidarbinusi pardavėja Sofiia lietuviškai beveik nekalbėjo, ji drąsiai priėmė iššūkį ir stengėsi kuo įmanoma geriau aptarnauti krautuvėlės klientus. Tiesa, dalis lietuvių siūlėsi su ja kalbėti rusiškai, kad jai būtų lengviau, tačiau pati Sofiia, laikydamasi principų ir jausdama pagarbą šaliai, kurioje gyvena, stengėsi kuo greičiau išmokti lietuvių kalbą.
Panevėžyje ukrainietė mergina ledų krautuvėlėje tapo direktore: paragauti ypatingų ledų atvyksta iš visos Lietuvos.
Ilgainiui jos pastangos ir pamokos pas korepetitorę atsipirko – dabar mergina lietuviškai kalba gana laisvai ir sulaukia daug pagyrų iš klientų, o prieš naujuosius metus buvo paaukštinta iki direktorės pareigų.
„Tai buvo didelis iššūkis – pirmą kartą gyvenime teko vadovauti, bendrauti su tiekėjais, daryti užsakymus, tvarkyti dokumentus, tačiau po truputį įsivažiavau ir dabar labai džiaugiuosi, kad viskas taip susiklostė. Vis dar negaliu tuo patikėti“, – šypsosi S. Bohush.
Tuo jos pareigos neapsiriboja – ji toliau dirba pardavėja, o papildomai užsiima ledų krautuvėlės rinkodara ir reklama, pati kuria ir rengia turinį socialiniams tinklams bei organizuoja įvairius konkursus. Sofiia džiaugiasi, kad turi daug laisvės tobulėti ir išbandyti save įvairiose srityse, tačiau jai svarbiausias išlieka nuoširdus ir kokybiškas bendravimas su klientais – į tai ji deda daug širdies ir pastangų.
„Visada stengiuosi būti atvira ir ne rekomenduoti aklai, o patarti pagal žmogaus skonį. Pavyzdžiui, jei ledai saldesni, taip ir pasakau, nes tiems, kurie nemėgsta saldumo, jie gali nepatikti. Noriu, kad žmonės būtų patenkinti ir grįžtų, o ne tiesiog nusipirktų ir nusiviltų“, – savo požiūriu dalijasi Sofiia.
Krautuvėlėje – daugiau kaip 90 rūšių ledų
O nusivilti „Ledų krautuvėlės“ lankytojams tikrai netenka – čia siūloma daugiau kaip 90 rūšių ledų, tad kiekvienas pirkėjas gali išsirinkti tai, kas labiausiai atitinka jo poreikius, arba išbandyti netikėtų skonių ledus ir patirti atradimo džiaugsmą. Tai padaryti galima visai nebrangiai – pavyzdžiui, bandomųjų skonių ledų porcijos kainuoja vos po 30 centų, o brangiausi ledai – vos 1 euras už porciją.
Panevėžyje ukrainietė mergina ledų krautuvėlėje tapo direktore: paragauti ypatingų ledų atvyksta iš visos Lietuvos.
Anot Sofiios, vienas populiariausių pasirinkimų yra sorbetai, kurie stipriai skiriasi nuo šerbetų, nes sorbetų sudėtyje yra mažiausiai 25 % tikros vaisių tyrės ir jokių pieno produktų, dažiklių ar aromatų, tad leduose neretai galima rasti tikrų vaisių ar uogų gabalėlių. Tai – puikus pasirinkimas tiems, kurie mėgsta gaivesnius, lengvesnius ledus arba netoleruoja laktozės.
Tuo tarpu riebesnių, grietininių ledų ar plombyrų gerbėjų taip pat laukia išskirtiniai skoniai, kuriems pagaminti naudojami natūralūs, aukščiausios kokybės produktai – tikras pienas, grietinėlė, sviestas ar saldintas sutirštintas pienas.
„Mūsų klientai labai mėgsta prosecco skonio ledus su liofilizuotomis braškėmis – nors alkoholio juose nėra, jų skonis primena putojantį vyną, taip pat mėtinį plombyrą su šokolado gabalėliais. Žinoma, populiari ir klasika – crème brûlée skonio plombyras, kuris man pačiai primena vaikystę. Dar turime kavos skonio ledus, pagamintus „cold brew“ principu, ir pistacijų plombyrą, kuriame naudojama tikra pistacijų pasta. Labai populiarūs ir rankomis gaminami ledų tortai“, – su susižavėjimu pasakoja S. Bohush.
Be ledų, parduotuvėje prekiaujama ir kitais kokybiškais lietuviškais produktais, kurių nerasi didžiuosiuose prekybos centruose: šaldyta žuvimi, koldūnais, cepelinais, padažais, aliejais ir sultimis iš natūralių tyrių.
Išskirtinumas – bekompromisė kokybė
Panevėžyje ukrainietė mergina ledų krautuvėlėje tapo direktore: paragauti ypatingų ledų atvyksta iš visos Lietuvos.
Įspūdingo dydžio asortimentas paverčia „Ledų krautuvėlę“ didžiausia specializuota valgomųjų ledų parduotuve Lietuvoje. Visi joje pardavinėjami ledai yra pagaminti bendrovės „Art Glacio“ gamykloje, įsikūrusioje Vilkaviškyje, o daugumos jų neparagausite niekur kitur – didžioji „Art Glacio“ produkcijos dalis yra eksportuojama į užsienį, o tinkliniuose prekybos centruose Lietuvoje jais neprekiaujama.
„Kadangi gaminame labai daug įvairių rūšių ledų, įskaitant ir privačių prekės ženklų produkciją, tradicinėse parduotuvėse būtų neįmanoma sutalpinti viso asortimento. Tuo tarpu „Ledų krautuvėlė“ pirkėjams gali pasiūlyti beveik viską, ką gaminame tiek Lietuvos, tiek eksporto rinkoms“, – sako „Art Glacio“ bendrovės direktorius Arūnas Simutis.
Kiekviena ledų rūšis kuriama laikantis aukščiausių kokybės standartų. Gaminant naudojami tik natūralūs ingredientai, todėl ledus jau 12 metų labai vertina tiek Lietuvos, tiek užsienio šalių vartotojai.
„Visus 12 metų garantuojame stabilią kokybę, tad jei žmogus pamėgo tam tikrą ledų rūšį, jis gali būti tikras, kad jų skonis ir kokybė nekis. Žaliavų ir patikimų tiekėjų atrankai skiriame tikrai daug dėmesio, – tikina bendrovės direktorius. – Mes ne tik naudojame natūralius produktus ir jokių augalinių riebalų, bet ir laikomės atitinkamų gamybos reikalavimų – pavyzdžiui, mūsų gaminamas plombyras yra tikras, riebus, kokį daugelis atsimena iš senų laikų. Stengiamės atkartoti ne tik senovinį skonį, bet ir pakuotę.“
Nors žmonės tradiciniams pasirinkimams – riebiems plombyrams ir vaniliniams bei kakaviniams skoniams – lieka ištikimi ir juos renkasi bene dažniausiai, „Art Glacio“ kasmet rinkai pažeria ir naujovių.
„Šiemet sukūrėme dvi naujas Dubajaus šokolado stiliaus ledų rūšis. Viena – pistacijų skonio ledai, aplieti pienišku glaistu ir apibarstyti „kataifi“ tešla. Kita – kakavinis plombyras indelyje su pistacijų įdaru ir „kataifi“ tešlos traškučiais. Na, o kitais metais planuojame pristatyti dar šešias naujas ledų rūšis“, – žada A. Simutis.
Šios ledų rūšis kitąmet neabejotinai atsiras ir „Ledų krautuvėlėje“. Na, o kol kas S. Bohush džiaugiasi, kad jų parduotuvė vis dar pritraukia naujų lankytojų, neretai atviliotų aplinkinių rekomendacijų. Laimei, dauguma jų, susižavėję asortimento dydžiu, produkcijos kokybe ir didžiule personalo aistra savo veiklai, tampa nuolatiniais klientais.
„Visada labai džiaugiuosi matydama tiek pažįstamus, tiek naujus veidus, kurie taip pat džiaugiasi mus atradę – dauguma jų, paragavę mūsų ledų, kitų nebenori. Labai kviečiu apsilankyti ir kitus žmones, nes tokių ledų praktiškai niekur daugiau nerasite. Kiekvienas klientas ras kažką ypatingo“, – šypsosi „Ledų krautuvėlės“ siela S. Bohush.
