Amatininkai ir jų įkurta sūrių karalystė
Susipažinkite – Gvidas Paulius – sertifikuotas Tautinio paveldo produktų amatininkas, drauge su žmona gaminantis vieną seniausių lietuviškų saldumynų – rankų darbo brandintą obuolių sūrį.
Sertifikuoto tautinio paveldo produktų amatininkas, Utenos rajono Kuktiškių seniūnijos ūkininkas Gvidas Paulius pažymi, kad rankų darbo obuolių sūris gaminamas pagal Žemaitijos krašto tradicijas, kurias perėmė iš žmonos tėvų.
Obuolių sūrius amatininko Gvido žmona Vaida žinojo nuo pat vaikystės: jos tėtis spausdavo obuolių sultis, mama darydavo sūrius. „Mes augome su tais obuolių sūriais: ant juodos duonos tepėme sviestą ir ant jo dėdavome sūrio. Tai buvo mūsų pusryčiai“, – prisimena Vaida.
Vaida ir Gvidas obuolių sūrius pradėjo gaminti 2011 metais. Šie sūriai unikalūs, nes gaminami pagal senąsias tradicijas. „Vieną dieną obuolius nulupi – vienam sūriui kilogramą obuolių, užpili cukrumi, laikai, kitą dieną nuvirini sirupą, trečiąją verdi sirupą su obuoliais. Po to dedi į maišelius, kabini virš malkomis kūrenamo pečiaus. Čia sūriai džiūsta apie 45 dienas“ – pasakoja Vaida. 2014 metais sūris buvo sertifikuotas kaip Tautinio paveldo gaminys ir būtent Pauliai buvo pirmieji Lietuvoje gavę obuolių sūrio Tautinio paveldo produkto sertifikatą. Receptas, pagal kurį ruošiami sertifikatu ženklinami sūriai, atėjęs iš Gvido žmonos Vaidos mamos giminės,
Šiandien amatininkai gamina 30 – ties rūšių sūrius. „Populiariausias – su vyšniomis, gardus ir su kriaušėmis, super derinys – čili ir mėta. Tarp gausybės rūšių – ir obuolių su anyžiumi, juodaisiais serbentais, kedro riešutais, kanapėmis ar net pomidorais. Obuolių sūrį labai pamėgę veganai: jo deda į daržoves, Cezario salotas, jogurtus, ledus, varškę. Mat sūris primena razinas, tačiau galima pasirinkti įvairesnių skonių. Mūsų sūrius galima vadinti gurmanišku patiekalu, kuriuo mielai mėgaujasi ne tik lietuvaičiai, bet ir užsienio svečiai. Esame Lietuvos tautinio paveldo gamintojų ir kūrėjų asociacijos nariai, todėl aktyviai dalyvaujame įvairiose mugėse, šventėse, parodose, kur tiesiogiai bendraujame su pirkėju, todėl nuoširdžiai džiaugiamės, kai mūsų sūrius degustuojantys pirkėjai aikčioja iš nuostabos ir skonių įvairovės” – didžiuodamiesi savo gaminiu sako Vaida ir Gvidas Pauliai.
Priminsime, kad Lietuvos tautinio paveldo produktai (TPP) žymimi specialiais ženklais. A kategorija žymimi produktai, kurių sukūrimo procese naudojama daugiau kaip 50 proc. rankų darbo, o B kategorijos ženklu žymimi produktai, artimi autentiškiems pavyzdžiams, bet sukurti naudojantis ir naujomis technologijomis. Tokius ženklus matys ir parodos Berlyne dalyviai. Ženkluose informacija pateikiama ne tik lietuvių, bet ir anglų kalba.
Gera žinia
Šiandien galime pasidžiaugti, kad unikalių, tvarių ir sertifikuotų tautinio paveldo gaminių, kurių gaminimo tradicijos siekia gerokai per 100 metų, jau galima įsigyti elektroninėje parduotuvėje „Pagaminta lietuvių“ madebylithuanians.com
Pažinkime lietuvių tradicijas, įvertinkime kokybę, didžiuokimės darbščiais ir kūrybingais Lietuvos žmonėmis. „Pagaminta lietuvių“ – tai kuo galime didžiuotis, apsilankykite madebylithuanians.com ir įsitikinkite kokybe bei tautinio paveldo amatininkų ir meistrų meile ir atsidavimu savo darbui.