Dietologė apie jaunystės paslaptį: senėjimo procesus sulėtins obuoliai

Asociatyvi nuotr. Asociatyvi nuotr.

Dažnas lietuvis jaukaus rudens neįsivaizduoja be namuose garuojančio skanaus obuolių pyrago. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad obuolys yra sveikatai palankus ir pigus vaisius, pasižymintis dideliu angliavandenių, skaidulų, vitaminų bei kalio kiekiu, todėl jį rekomenduojama kasdien į savo mitybos racioną įtraukti įvairaus amžiaus žmonėms. Vieno prekybos tinklo komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip laikyti obuolius namuose, kad jie kuo ilgiau išliktų švieži, skanūs bei sultingi.

Turi cianido, bet yra saugūs vartoti

Kaip teigia sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, obuoliai yra vitamino C bei antioksidantų, kurie lėtina organizmo senėjimo procesus, šaltinis: „Tai lengvai transportuojamas vaisius, kuriame yra 80 proc. vandens ir apie 20 procentų sausųjų medžiagų: 13 gramų angliavandenių, iš kurių 7-8 g atitenka fruktozei (vaisių cukrui), o dar 2–4 gramai – skaidulinėms medžiagoms, kurios svarbios tinkamam žarnyno darbui.“

Anot dr. E. Gavelienės, obuoliai pasižymi įdomiais maistiniais faktais, įskaitant tai, kad jų sėklose yra cianido, nors jų vartojimas yra visiškai saugus. „Šiuose vaisiuose yra mažai kalorijų, bet itin daug maistinių skaidulų, kurios palengvina virškinimą ir pasotina organizmą. Nepaisant natūralaus saldumo, daugumos obuolių glikeminis indeksas yra vidutinis, todėl jie, saikingai vartojant, tinka ir sergantiesiems diabetu. Turėdami daug antioksidantų, ypač vitamino C ir kvercetino, obuoliai palaiko ląstelių apsaugą ir mažina lėtinių ligų riziką“, – sako gydytoja ir pažymi, kad nemažai  vitamino C yra odelėje, todėl ją valgyti, ypatingai vasarinių veislių obuolių, – vertinga.

Tuo tarpu žieminių, ilgiau sandėliuojamų, obuolių veislių žievelė dažnai pasidengia natūraliu vaisių vašku. „Tokią žievelę valgant vitamino C gausime, tačiau bus ženkliau išreikštas pilvo pūtimas. Todėl šios problemos varginamiems asmenims, mažesniems vaikams ar vyresnio amžiaus žmonėms, turintiems dantų ar virškinimo problemų, patariama obuolius skanauti be žievelės“, – pataria dietologė.

Kalbėdama apie labiausiai rekomenduojamas obuolių rūšis, gydytoja sako, kad tai priklauso nuo kiekvieno žmogaus skonio: „Galime ne tik pasirinkti vis kitą obuolių rūšį, bet ir kaitalioti jų vartojimo būdą: valgyti žalius, keptus ar džiovintus obuolius, gerti jų sultis.“

Pataria laikyti kambario temperatūroje

O. Suchočeva pastebi, jog didžiausias obuolių perkamumo pikas tęsiasi nuo lapkričio iki gegužės mėnesio. Pirkėjai gali išbandyti įvairių rūšių obuolius: nuo saldžių, minkštų, iki sultingų ir traškių arba su rūgštele. Renkantis obuolius parduotuvėje, O. Suchočeva pataria atsižvelgti į keletą aspektų: „Ieškokite kietesnių, su nepažeista, lygia odele. Rinkitės ryškios ir vienodos spalvos obuolius, atitinkančius konkrečios veislės spalvą. Be to, švelniai paspaudus obuolį, jis turėtų būti kietas, ne pernelyg minkštas.“

Parsinešus obuolius namo, specialistė juos pataria laikyti šaldytuvo stalčiuje, kuo toliau nuo kitų vaisių bei daržovių. „Obuoliai išskiria etileno dujas, dėl kurių kiti vaisiai ir daržovės gali greičiau sugesti, todėl obuolius laikykite atokiau nuo lapinių žalumynų, uogų ir agurkų. O tam, kad geriau jaustumėte aromatą, obuolius rekomenduoju išimti likus kelioms minutėms iki valgymo ir palaikyti kambario temperatūroje“, – pataria komercijos operacijų vadovė ir pažymi, jog nespėjus suvartoti obuolių, juos galima džiovinti bei konservuoti: „Tai puikus būdas vaisius išsaugoti kuo ilgiau.“

Pasigaminkite gardžias sluoksniuotos obuolių žiedų tešlos bandeles.

RECEPTAS

Obuolių žiedų sluoksniuotos tešlos bandelės

Bandelėms reikės: 

2 didelių obuolių;

1 lakšto šaldytos sluoksniuotos tešlos;

1 valgomojo šaukšto cukraus;

Cinamono (pagal skonį);

1 kiaušinio.

Gaminimo eiga:

Įkaitinkite orkaitę iki 200C laipsnių temperatūros. Kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi.

Nulupkite obuolius ir supjaustykite storais griežinėliais. Apvaliu sausainių pjaustytuvu išimkite šerdį. Abi obuolių griežinėlių puses apibarstykite cinamonu.

Sluoksniuotą tešlą iškočiokite. Pabarstykite cukrumi ir supjaustykite maždaug 3 centimetrų juostelėmis.

Kiekvieną obuolio žiedą apvyniokite 8-10 tešlos juostelėmis pagal poreikį: vienos juostelės galą įkiškite į skylutę, prilaikykite pirštu ir apvyniokite aplink obuolio žiedą. Įsitikinkite, kad juostelės šiek tiek persidengia. Tešlą galite ištempti pagal poreikį ir, jei įmanoma, pasistenkite, kad vidurinė skylutė liktų atvira. Jei po obuolio skiltele liko papildomos tešlos, galite ją pašalinti arba išlyginti pirštais.

Sudėkite obuolių pyragėlius ant kepimo skardos ir patepkite kiaušinio plakiniu (vieną kiaušinį suplakite su vienu šaukštu vandens).

Kepkite 200 laipsnių temperatūroje apie 20-25 minutes, kol pyragaičiai bus apskrudę ir auksinės spalvos.

Jei norite, pabarstykite cukraus pudra. Patiekite šiltus su ledų kauburėliu.

Skanaus!

Video