Kokias daržoves reikia laikyti šaldytuve?

Asociatyvi nuotr. Asociatyvi nuotr. "Canva" nuotr.

Nors vasaros gėrybių sezonas jau ir baigėsi, tačiau daugelis vis dar džiaugiasi ir ragauja savo užaugintą derlių namuose bei ruošia ir kaupia jį žiemos sezonui, tačiau svarbu prisiminti kokios yra geriausios daržovių laikymo sąlygos, jog šios išliktų kuo šviežesnės, nesugestų bei neprarastų savo skoninių sąvybių.

Užaugintų gėrybių laikymo trukmė namų sąlygomis yra gana ribota, todėl šaldytuve patartina laikyti morkas, kopūstus, brokolius, burokėlius, ridikėlius, smidrus, žiedinius kopūstus. Šios daržovės daug geriau išlaiko šviežumą laikomos šaltai.

Tačiau atkreipiame dėmesį, jog ne visas daržoves laikyti šaldytuve tinka. Tokios daržovės, kaip: agurkai, pomidorai, baklažanai, šparaginės pupelės, svogūnai, bulvės ir moliūgai (vasariniai ir žieminiai) turi būti laikomos kambario temperatūroje, sausoje ir vėsioje vietoje, apsaugotoje nuo tiesioginių saulės spindulių. Kambario temperatūroje laikomoms daržovėms reikia gryno oro, todėl patalpa turi būti vėdinama.

Patariame nelaikyti daržovių plastikiniuose maišeliuose, nes daržovėms būtina kvėpuoti. Plastikinių maišelių alternatyva galėtų būti daugkartinio naudojimo tinklinis arba popierinis maišelis, plastikiniai ar mediniai atviri konteineriai ar dėžutės, tačiau jei vis dėlto naudojate plastikinius maišelius, juose reikėtų pradurti skylučių arba sandariai neužrišti. Daržovių negalima uždaryti spintelėje, taip jos greičiau suvys.

Nelaikykite daržovių suverstų ir suspaustų, geriausiai išdėlioti viena ar dviem eilėmis, paliekant vietos oro cirkuliacijai, nes priešingu atveju jie greičiau suges, praras būdingą išvaizdą.

Video