Kopūstas ir bulvė ne tik balandėliams
Praėjus maistu gausioms šventėms, sausio mėnuo tampa geriausiu laiku laikytis šventinių pažadų – į mitybą įtraukti daugiau augalinių patiekalų. Nors daržovių pasirinkimas nealsuoja vasaros gausa, tačiau lietuviškame racione visuomet rasime sveikatos ir skonio duetą – gaivių kopūstų ir sočių bulvių. Nustebsite, kad iš šių universalių ingredientų galima pasigaminti begales (ne)tradicinių receptų, kuriuos paruošite gardžiai.
Lietuvių mityboje bulvės ir kopūstai ne veltui yra laikomi vienomis populiariausių daržovių, nes jos dėl savo maistinių savybių ir universalumo yra nepralenkiamos virtuvėje. Ar valgomi kaip garnyras, ar kaip pagrindinis patiekalas, bulvės ir kopūstai išsiskiria tuo, kad yra ne tik skanūs, bet ir sveiki. Viskas priklauso nuo paruošimo būdo ir ingredientų.
Šios daržovės taip pat yra ir neįtikėtinai universalios, prie jų tinka bet kurie kiti maisto produktai. Nuo bulvių košės iki kopūstų kepsnelių – galimybės išties neribotos. Be to, įtraukę daugiau bulvių ir kopūstų į savo racioną, galėsite sutaupyti, nes šios daržovės itin draugiškos kišenei ir turi ilgą galiojimo laiką.
Šįkart ekspertai siūlo pasigaminti kelis sočius, greitus ir nebrangius bulvių bei kopūstų receptus, kurie kaip mat pamalonins gomurį ir nustebins naujais skoniais.
Orkaitėje kepti kopūstų kepsniai – nustebins net didžiausius gurmanus
Jei esate pripratę valgyti mėsos kepsnius, jus tikrai nustebins šis augalinis kepsnių receptas. Siūlome pasigaminti neįprastą, tačiau itin gardų ir socialiniuose tinkluose vis populiarėjantį kopūsto kepsnių receptą, kuris patiks ne tik vegetarams, bet ir naujų skonių ištroškusiems valgytojams.
Šiam receptui pasigaminti reikės:
1 didelio baltagūžio kopūsto
3 v. š. alyvuogių aliejaus
1 česnako
1 a. š. džiovintų čiobrelių
2 a. š. saldžios rūkytos paprikos prieskonių
Tarkuoto parmezano sūrio
Druskos ir pipirų pagal skonį
Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Supjaustykite kopūsto galvą į keturias riekes ir dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
Atskirame dubenyje sumaišykite alyvuogių aliejų, česnaką, čiobrelius, papriką, druską ir pipirus. Šiuo mišiniu gausiai aptepkite abi kopūsto puses.
Taip paruoštą kopūstą dėkite į orkaitę kepti apie 25–30 minučių. Kol kopūstų kepsneliai kepa, vis juos pavartykite, kol abi pusės taps auksinės spalvos ir suminkštės.
Kai iki kepimo pabaigos liks 5 minutės, kiekvieną gabalėlį pabarstykite parmezano sūriu. Šiuos kepsnelius galite patiekti kaip pagrindinį patiekalą kartu su mėgstamų daržovių garnyrų arba, kaip atskirą garnyrą. Skonis neabejotinai nustebins tiek jus, tiek jūsų draugus ar artimuosius.
Greitas, paprastas ir sotus kopūstų pyragas
Norite skaniai ir greitai pavalgyti? Išbandykite šį kopūstų pyrago receptą, kuris pradžiugins gamybos paprastumu, traškumu ir įdaro gausa. Tad pietumis ar vakariene galėsite mėgautis ne tik greitai, bet ir skaniai.
Patiekalo gamybai prireiks:
1 pakelio sluoksniuotos tešlos
0,5 kopūsto
1 svogūno
1 česnako
150 g tarkuoto mėgstamo sūrio (geriausiai tokio, kuris lengvai lydosi)
3 kiaušinių
Druskos ir pipirų pagal skonį
Įkaitinkite orkaitę iki 190°C. Išvyniokite sluoksniuotos tešlos lakštą ir paguldykite jį ant miltais pabarstyto paviršiaus.
Keptuvėje ant vidutinės ugnies pakepinkite plonais griežinėliais pjaustytą kopūstą, susmulkintą svogūną ir česnaką, kol jie suminkštės. Tai užtruks maždaug 5–7 minutes. Pagardinkite druska ir pipirais.
Lengvai patroškintų kopūstų mišinį dėkite į sluoksniuotos tešlos lakšto vidurį, palikdami vietos aplink kraštus. Įdarą apibarstykite tarkuotu sūriu. Atsargiai užlenkite sluoksniuotos tešlos kraštus ir užspauskite juos šakute, kad užsandarintumėte tešlą su įdaru viduje.
Galiausiai, paruoštu kiaušinio plakiniu aptepkite pyrago viršų.
Pyragą perkelkite ant kepimo skardos ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 25–30 minučių arba kol sluoksniuota tešla taps auksinės spalvos ir išsipūs. Iškepusiam pyragui leiskite keletą minučių atvėsti. Po to supjaustykite ir patiekite dar šiltą.
Dubenėlis komforto: bulvių ir porų sriuba
Tikriausiai nėra nieko geriau, nei šaukštu kabinti sočią naminę sriubą šaltą žiemos dieną. Jei ir jūs esate sriubos mėgėjai, ekspertai siūlo susišildyti maistingu bulvių ir porų sriubos dubenėliu, kuriuo galėsite mėgautis net kelias dienas. Be to, ši sriuba – kaip ir kiti receptai prieš tai – itin draugiška piniginei.
Jums prireiks:
500 g bulvių
1 didelio poro
1 svogūno
1 česnako
1 l daržovių sultinio
1 v. š. alyvuogių aliejaus
Druskos ir pipirų pagal skonį. Šviežių petražolės papuošimui.
Dideliame puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų, sudėkite pjaustytus svogūnus, susmulkintą česnaką ir griežinėliais pjaustytus porus. Troškinkite, kol daržovės suminkštės ir taps aromatingos.
Suberkite kubeliais pjaustytas bulves ir toliau patroškinkite porą minučių. Tuomet ant daržovių supilkite sultinį ir leiskite sriubai virti apie 15–20 minučių arba tol, kol bulvės suminkštės. Nepamirškite pagardinti druska bei pipirais.
Sriubai išvirus, suteikite jai kreminės tekstūros ir sutrinkite ją trintuvu. Galiausiai, supilkite į dubenėlius ir papuoškite šviežiomis petražolėmis, kurios suteikia gaivumo ir papildomo skonio.
Kai norisi gaivos: greitos, traškios ir kreminės bulvių salotos
Kartais vienintelis dalykas, ko norisi po sunkios dienos – gaivios salotos. O jei jos dar pagardinamos ir lengvu aštrumu – puiki vakarienė užtikrinta. Jei trokštate būtent tokios vakarienės, pasigaminkite gaivias, sveikas ir sočias bulvių salotas su salierais.
Tam jums reikės:
200 g bulvių
1 saliero koto
60 g virtų raudonųjų pupelių
0,5 puodelio graikiško jogurto
2 v. š. Dižono garstyčių
1 a. š. obuolių acto
1 v. š. alyvuogių aliejaus
2 česnakų skiltelių
Druskos ir pipirų pagal skonį
Išvirkite bulves ir, atvėsus, supjaustykite jas kubeliais. Salierą supjaustykite griežinėliais. Daržoves sumaišykite dideliame dubenyje, į mišinį suberdami ir virtas pupeles.
Atskirame dubenyje sumaišykite jogurtą, Dižono garstyčias, alyvuogių aliejų, actą, smulkintus česnakus, druską ir pipirus.
Padažą užpilkite ant daržovių ir viską gerai išmaišykite. Patiekiant, papuoškite mėgstamais žalumynais.
Skanaus!