Grybų atsargos menksta: grybautojai jau laukia grybų sezono pradžios

Grybų paruošimo būdų daug: sūdyti, marinuoti, džiovinti. Dinetos Babarskienės ( Grybų paruošimo būdų daug: sūdyti, marinuoti, džiovinti. Dinetos Babarskienės ("Dzūkų žinios") nuotr.

Pavasario laukia visi – ir daržininkai, ir sodininkai, bet labiausiai, ko gero, grybautojai: kada gi pasirodys tie patys pirmieji grybai – bobausiai? O jau paskui paeiliui visi kiti grybai. Ir nors barsukas išpranašavo ankstyvą pavasarį, tačiau kaip bus iš tikrųjų, parodys laikas.

O kol kas grybautojai „grybauja“ savo podėliuose, kuriuose dar yra grybų atsargų – daugiau ar mažiau. Reikia sunaudoti. Grybų paruošimo būdų daug: sūdyti, marinuoti, džiovinti. O ir šaldiklyje dar prišaldyta visokių grybukų, ir rudmėsių, užsiraugę bačkutėse, dar turi.

Gamina įvairius grybų patiekalus. Verda grybų sriubas, į barščius džiovintų baravykų įdeda, bandeles su grybais kepa, padažus gamina, ant keptuvės grybukų pasitušina. Patiekalų įvairove gali kiekviena šeimininkė pasigirti: karštais ir šaltais.

Įvairūs grybų patiekalai lietuvių tradicijoje valgomi per Kūčias. Be grybų neišsiverčiame: ant Kūčių vakarienės stalo grybukai būtini. Dažna šeimininkė bandeles su grybais kepa, silkutės su grybų padažu šeimynai siūlo. O štai Lazdijų TAU lankytoja Zuzana Urbonaitė į Lazdijų bei Veisiejų trečiojo amžiaus universiteto studentams surengtą popietę, kurioje buvo dalijamasi savo šeimose išsaugotomis pasninko bei Kūčių stalo patiekalų gaminimo ir pateikimo tradicijomis, atėjo nešina grybų rasalu. Tokį rasalą, sakė ji, per Kūčią visad gamindavo: ragavau pirmą kartą – labai skanu. Zuzana žodžių kišenėje neieško, sakė, kad iš ekologiškų grybų pagaminusi… su kirmėlytėmis. Dzūkės patvirtina, kad tos kirmėlukės nieko nekenkia. Anot jų, iš sukirmijusių baravykų, pakabintų džiovinti, kirmėlukės pačios išeinančios, tad baimintis nėra ko. Kapčiamiesčio vyresnės kartos moterys patikino, kad tikrai džiovintų grybų rasalą ir šiandien gaminančios, ir net anūkai paaugliai šį patiekalą žino, tikrai skanu, mat močiutės gaminta. Šis patiekalas jiems per Kūčią būtinas. „Kaip kūčiukai”, – sako man keturiolikmetis Povilas. Kapčiamiestietės supasakoja savą rasalo receptą: į vandenuką – džiovintų baravykų sauja, apvirtų ir supjaustytų, tada sauja miežinių kruopų, dar cibuliukų pakepintų, dar šiek tiek acto dėl rūgštelės reiktų šliukštelti. „Mes tokį rasalą dar kitaip pasnyko sriuba vadiname”, – sako jos.

„Aš vaikystėje su broliu „an fajierkų“ kepdavau paberžius, kai tėvai nematė. Tik druskos užberdavome ir sušveisdavome. Oi, net seilės tykšdavo. Parsinešdavome grybų iš durpinių. Tokios balos buvo, kur durpes kasė. Ten net per sausras paberžių rasdavome“, – prisimena Jolanta J.

Grybai skanaujami sezono metu. Labai gi skanu svieste kepti baravykai, bet tik švieži, ką tik parnešti iš miško. Tačiau dažna šeimininkė jų užsišaldžiusi ir žiemą pasikepa: prakvimpa visi namai. O pats skaniausias ir paprasčiausias, visų numylėtas patiekalas, tai pirmieji grybai ant keptuvės su spirgučiais. Užkietėję grybautojai sako, taip jie kelis kartus išsikepantys, pavalgantys, o paskui jau grybus supirktuvėn nešantys. Jiems skaniausi pirmieji grybai ir visai paprastai, visai neįmantriai patiekti. O jei dar šviežių bulvių jau yra, tai pirmi grybai su spirgučiais ir šviežiomis bulvėmis – 9 pasaulio stebuklas!

Mažus koldūniukus su džiovintų grybų įdaru darbštesnės, daugiau laiko turinčios pasigamina. Vieną dieną atsiraitoja rankoves, padirba, prisišaldo ir ilgam turi. Grybų užtepėlė su česnakais ir virtomis morkomis – ir sveika, ir skanu. Tik įspėja šeimininkės, kad sumalti smulkiai viską reiktų. Sumanios tos mūsų šeimininkės, jos visko prigalvoja: kotletus iš grybų kepa, naudoja juos troškiniams, apkepams, karštoms ir šaltoms salotoms, kibinus gamina, net grybų pyragą išsikepa, o pusryčiams, kaip sako, grikių košė su grybais irgi labai tinka.

Kai kas įsigudrina ir labai jau prabangiai grybus gamina, gal labiau reiktų sakyti, „mandrai”– itališkai, prancūziškai: risotas su grybais – neabejotinai vienas gardžiausių ryžių patiekalų, ypatingas ir prancūziškas kišas su pievagrybiais ir vištiena. O jau pica su grybais, ko gero, visai lietuviškas patiekalas.

Kam su grybais šiemet striuka, tas parduotuvėn žygiuoja ir nusiperka. Dabar gi jau net „žalius“ pievagrybius į salotas deda, o ir pasikepa. „Pirktinis grybas, ale vis tiek grybas”, – tarsteli man moteriškė parduotuvėje.

Patiekalų su grybais begalė, grybų atsargos menksta, o grybautojai nekantriai laukia grybų rinkimo sezono pradžios.

Dineta Babarskienė ("Dzūkų žinios")

Dzūkų žinios

Video