Po Velykų: trys lengvi receptai, kuriuos pagaminsite iš velykinio stalo likučių
Per Velykas turbūt prisiragavote įvairiausių patiekalų, bet šaldytuve, greičiausiai, liko vieno ar kito patiekalo likučių. Jei kūrybiškai juos panaudosite, ne tik nereiks išmesti maisto, bet ir sutaupysite pinigų, nes reikės pirkti mažiau produktų šios savaitės patiekalams. Kartais tereikia pridėti vos vieną papildomą ingredientą ir iš šventinio maisto likučių galite sukurti visiškai naują variantą pusryčiams, pietums ar vakarienei.
Nepamirškite, kad dalį maisto likučių galite ir užšaldyti – tuomet juos maisto gamybai panaudotumėte kiek vėliau. Paprastai tokie, jau pagaminto ir šaldyto maisto rezervai, praverčia, kai trūksta laiko naminiam maistui. Šįkart ekspertai dalinasi trimis receptais, kurie įkvėps, kaip panaudoti nuo Velykų likusius kiaušinius, daržoves, mėsą ar kitus skanėstus. Konkrečius ingredientus galite parinkti pagal tai, ką šiemet gaminote ir nespėjote suvalgyti per šventes.
Tortilijos su kiaušiniais
Tortilijų suktinukai yra itin universalus patiekalas, kuris gali prisitaikyti ne tik prie kiekvieno skonio, bet ir prie šaldytuvo turinio. Šiam receptui sėkmingai galima panaudoti tiek mėsos ar žuvies likučius, tačiau šįkart siūlome tortilijas gardinti velykiniais kiaušiniais.
Jums reikės:
2 tortilijų
4 virtų kiaušinių
Mėgstamų daržovių ar salotų (galite panaudoti agurkus, pomidorus, morkas, paprikas salotų lapus ar prieskoninės žoleles)
1 prinokusio didesnio avokado
1 valgomojo šaukšto jogurto arba grietinės
Citrinos sulčių
Druskos ir pipirų pagal skonį
Pirmiausia nulupkite virtus kiaušinius, supjaustykite juos griežinėliais. Tuomet pasiruoškite avokadų padažą. Tereikia sutrinti prinokusį avokadą, sumaišyti jį su šaukštu jogurtu ar grietinės, šiek citrinos sulčių, druskos bei pipirų. Padažą padalinkite abiem tortilijoms ir ištepkite juo vieną pusę. Išdėliokite kiaušinius per vidurį, ant viršaus dėkite nuo Velykų likusių daržovių. Geriausiai būtų jas supjaustyti pailgomis juostelėmis, bet tinka ir tarkuotos ar smulkintos – tokias, kokias turite. Užlenkite tortilijų kraštus, pašildykite jas ant sausos keptuvės, kad sušiltų ir tortilija, ir kiaušiniai. Šis patiekalas, gausus baltymų, bus tinkamas visiems dienos valgiams. Skanaus!
Salotos su marinuotais kiaušiniais
Po Velykų, greičiausiai, kiaušinių su majonezu jau nenorėsite. O jei jie būtų pagardinti azijietiškais skoniais? Tą nesunkiai padarysite kiaušinius pamarinavę – vėliau jie puikiai tinka tiek kaip atskiras užkandis, tiek kaip priedas salotoms ar kitiems patiekalams. Kadangi po Velykų paprastai norisi lengvesnio maisto, siūlome pasigaminti salotų su marinuotais kiaušiniais.
Marinuotiems kiaušiniams jums reikės:
6 virtų kiaušinių
0,5 puodelio ryžių acto
0,5 šilto vandens
0,5 sojos padažo
3 valgomų šaukštų cukraus
1 skiltelės česnako
Svogūnų laiškų
Salotoms jums reikės:
3 marinuotų kiaušinių
Salotų, špinatų, įvairių kitų žalumynų
1 ilgavaisio agurko
1 didesnės morkos
Kiaušinių marinato likučių
Iš anksto pasiruoškite marinuotų kiaušinių. Reikėtų pasirinkti tokį indą, kuriame ne tik tilptų visi kiaušiniai, bet ir būtų visiškai apsemti paruošto marinato. Jam susmulkinkite česnaką ir svogūnų laiškus, sumaišykite su likusiais produktais. Maišykite marinatą, kol ištirps cukrus. Tuomet užpilkite juo kiaušinius. Reikėtų palikti marinuotis kiaušinius mažiausiai 2 val., kuo ilgiau juos laikysite marinate, tuo kiaušiniai bus sūresni. Nelaikykite ilgiau nei 6 val.
Kai jau turite kiaušinius, pasiruoškite ingredientus salotoms. Panaudokite viską, kas liko po Velykų, tačiau geriausiai šioms salotoms tiks agurkai ir morkos, pjaustytos šiaudeliais, taip pat įvairios žaliosios salotos ar kiti žalumynai. Sumaišykite salotų sudedamas dalis, pagardinkite kiaušinių marinatu. Tuomet ant salotų viršaus dėkite pusiau perpjautus kiaušinius ir skanaukite!
Užtepėlė su virtais kiaušiniais ir mėsa
4 virti kiaušiniai
250 g virtos ar keptos mėsos (tinka bet kuri mėsa, likusi nuo Velykų stalo)
1 didesnis svogūnas
2-3 valgomieji šaukštai majonezo
2-3 valgomieji šaukštai natūralaus jogurto
1 valgomasis šaukštas garstyčių
Druskos ir pipirų pagal skonį
Užtepėlei pagamini yra keli būdai. Pats paprasčiausias, jei turite maisto smulkintuvą – sudėti visus produktus į jį ir sutrinti iki norimos konsistencijos. Jei neturite smulkintuvo, galite mėsą ir svogūną susmulkinti peiliu, o kiaušinius – sutrinti šakute. Tuomet sudėkite visus likusius ingredientus ir išmaišykite. Viskas – galite skanauti su duona, įvairiomis lazdelėmis, trapučiais ar kukurūziniais traškučiais. Skanaus!