Ką galima pasigaminti iš ankštinių daržovių?

Asociatyvi nuotrauka. Asociatyvi nuotrauka.

Ne visi žino, tačiau ankštinės daržovės yra itin maistingos ir naudingos normaliam organizmo funkcionavimui. Mitybos specialistai teigia, kad kiekvienas turėtų praturtinti mitybą ankštinėmis daržovėmis. Atsižvelgiant į tai, straipsnyje pateikiama ankštinių daržovių nauda ir maistingų patiekalų receptai.

Ankštinių daržovių nauda

Ankštinės daržovės – tai neriebus, baltymais ir maistinėmis medžiagomis praturtintas maistas, suteikiantis sotumo jausmą. Jos naudingos kiekvienam, ypač tiems, kurie yra atsisakę mėsos ir kitos gyvulinės kilmės maisto produktų.

Ankštinėms daržovėms priskiriami:

lęšiai;

pupos;

šparaginės pupelės;

avinžirniai;

žirneliai.

Visos šios daržovės praturtintos dideliu kiekiu maistinių skaidulų ir baltymų, kurie būtini normaliam organizmo funkcionavimui. Tad jos yra puiki alternatyva keičiant gyvulinės kilmės baltymų šaltinius. Svarbiausia daržoves laikyti sausoje, tamsioje vietoje, kad šios neprarastų dalies vitaminų ir nepakistų jų skonis.

Specialistai rekomenduoja ankštines daržoves valgyti bent 2–3 kartus per savaitę, tačiau kartais žmonės jų vengia dėl sukeliamų nemalonių pojūčių žarnyne. Taip gali nutikti tik tuo atveju, jeigu įprastai vartojamas mažas kiekis skaidulinių medžiagų arba virškinimas yra išsibalansavęs.

Bet kuriuo atveju, rekomenduojama pradėti nuo geriausiai toleruojamos daržovės – lęšių. Gamindami pietus ar vakarienę, kaskart įdėkite nedidelį kiekį ankštinių daržovių. Taip pripratinsite organizmą prie lėtai įsisavinamų angliavandenių, naudingų žarnyno bakterijoms.

Receptų įvairovė

Ankštinėmis daržovėmis galima pagardinti bene visus patiekalus. Vienas lengviausių būdų jas panaudoti – salotos ir sriubos. Pavyzdžiui, ankštinės pupelės gali praturtinti tiek šviežių daržovių salotas pietums, tiek pusryčių kiaušinienę. Vakarienei puikiai tiks trinta daržovių ar aštri sriuba. Pagal poreikį galite įdėti savo mėgstamų ingredientų.

Norint išvengti aukščiau minėtų nemalonių pojūčių, rekomenduojama patiekalus pagardinti prieskoniais arba žolelėmis.

Vieni iš jų:

kmynai;

kuminas;

bazilikai;

mėtos.

Pagardinę trintą daržovių sriubą bazilikais, neutralizuosite nemalonius pojūčius pilve. Žinoma, šių prieskonių ir žolelių kiekis skirsis pagal individualius poreikius. Vieniems prireikia daugiau papildomų žolelių, o kitiems – mažiau. Svarbiausia – bandyti ir stebėti, kaip reaguoja organizmas.

Taigi, norint praturtinti mitybą, rekomenduojama rinktis kuo įvairesnes ankštines daržoves. Tokiu būdu suvartosite daugiau skirtingų organizmui reikalingų maistinių medžiagų. Žinoma, pradėkite mažais kiekiais, kuriuos kaskart galėsite didinti. Taip organizmas greičiau pripras ir galėsite mėgautis naujais patiekalais bei jų skoniais.

(„jp.lt“)

Jūsų Panevėžys

Video