FAO: maistas tarptautinėje rinkoje gegužę pigo
Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) skaičiuojamas maisto kainų indeksas, atspindintis penkių grupių – grūdų, mėsos, pieno produktų, augalinių riebalų ir cukraus – kainų pokyčius pasaulio rinkoje, gegužę, palyginti su balandžiu, nukrito 0,8 proc., penktadienį skelbia organizacija.
Tokį rezultatą lėmė pigę grūdai, augalinės kilmės riebalai ir cukrus.
Per metus (praėjusį mėnesį, palyginti su pernai geguže) maistas tarptautinėje rinkoje pabrango vidutiniškai 6 proc., tačiau palyginti su 2022-ųjų kovu, kai jo kainos buvo pasiekusios visų laikų rekordinį lygį, prasidėjus Rusijos invazijai į pasaulinę žemės ūkio galiūnę Ukrainą, atpigo 20,3 procento.
Praėjusį mėnesį, palyginti su ankstesniu, grūdų kainos sumažėjo vidutiniškai 1,8 proc. ir buvo 8,2 proc. mažesnės nei prieš metus.
Augaliniai riebalai atpigo 3,7 proc. per mėnesį, bet pabrango 19,1 proc. per metus.
Mėsos produktai gegužę buvo vidutiniškai 1,3 proc. brangesni nei balandį, per mėnesį brangus jautienai, avienai ir kiaulienai, pigus paukštienai. Per metus kainos pakilo vidutiniškai 6,8 procento.
Pieno produktai pabrango vidutiniškai 0,8 proc. per mėnesį ir 21,5 proc. per metus, o cukrus – atpigo atitinkamai 2,6 proc. ir 6,6 procento.
FAO maisto kainų indeksas atspindi kainų pokyčius tarptautinėje rinkoje, bet jie tik iš dalies paveikia kainas parduotuvėse, o ir tam, kad šis poveikis būtų juntamas, gali praeiti nemažai laiko.
