K. Starkevičius pasiryžęs peržiūrėti tiesioginių išmokų mokėjimo tvarką

Kazys Starkevičius. Gedimino Stanišausko nuotr. Kazys Starkevičius. Gedimino Stanišausko nuotr.

Naujuoju žemės ūkio ministru jau kitą savaitę turėtų būti patvirtintas Kazys Starkevičius, kuris pakeis beveik visą kadenciją dirbusį Kęstutį Navicką. K. Starkevičius kitą savaitę turėtų susitikti su Prezidentu Gitanu Nausėda ir jei šalies vadovui K. Starkevičius įtiks, pastarasis grįš į Žemės ūkio ministeriją (ŽŪM), kuriai vadovavo 2008-2012 metais. „Agrobitė“ penktadienį pakalbino K. Starkevičių apie pirmuosius darbus.

Ar sunku buvo priimti sprendimą grįžti į Žemės ūkio ministeriją?

Atvirai pasakius, nebuvo lengva. Reikia įvertinti, kiek čia tų dienų belikę (iki naujų Seimo rinkimų – aut. pastaba). Likę gerų 100 dienų, kai gali darbus dirbti. Tai pradžioje, kai pradeda ministrai dirbti, tai, sakoma, 100 dienų negalima kritikuoti. O per tą 100 dienų reiks padaryti ženklių pakeitimų, kad kaimo bendruomenė ir ūkininkai pajaustų: kad nuo jų yra nuimama biurokratinė našta, kad jais pasitikima, nes jie yra mokesčių mokėtojai. Ir tai mūsų specialistams, dirbantiems ministerijoje, yra aiškus signalas, kad jiems ūkininkai ir kaimo žmogus moka mokesčius kaip darbdavys. O mes savo darbdavį turime gerbti.

Koks būtų jūsų pirmas darbas, grįžus į žemės ūkio ministro postą? Gal susipažinsite tiesiog sus situacija, o gal geriau nieko nedaryti, kas numatyta Vyriausybės programoje ir pan.?

Vyriausybės programa yra normali. Tik skirtumas tas, kaip mes į tą programą žiūrime ir kaip ją įgyvendiname. Tas pačias problemas, kurios buvo sprendžiamos, tarkime, didinant biurokratinę naštą, galima išspręsti ir paprasčiau. Mes matome tą klimato kaitą, taip pat su ja susijusias pasekmes, kad ir pastaroji audra. Bet yra ir būdų, ką galėtume priešpastatyti – tai ir žemės ūkio skaitmenizavimas, naujų technologijų taikymas. Netgi CO2 mažinimui yra likę lėšų iš ankstesnės programos. Tie pinigai ir bus nukreipti tam tikslui. Bet svarbiausia, ką turėtume daryti, tai ne bausti ūkininkus ar kažką drausti, o jiems turėtume padėti. Juk ne administracinių protokolų surašymu matuojame tą pagalbą.

Anksčiau trūko diskusijos tarp ūkininkų ir ŽŪM. Ar tai pasikeis?

Ši tvarka tikrai grįš. Grįš tie laikai, kai pirmiausiai bus tariamasi su žemdirbiais, o po to priimami sprendimai.

Kaip jums atrodo, kiek svarbu yra sugrąžinti į ŽŪM išėjusius specialistus?

Jeigu jie išėjo savo noru, tai išėjo, matyt, ne patys blogiausi. Bet yra dabar dirbančių, kurie yra atsidūrę paraštėse. Juos matau ir, manau, kad turime suteikti galimybę jiems padirbti tą 100 dienų, kad padėtume pamatus kitam ES finansavimo laikotarpiui. Pabandysiu rasti kompromisų, kad ta politika žemės ūkyje taip nesikaitaliotų, kaip iki šiol. Kad sprendimai būtų priimami tariantis su mokslu, o ne dėl politinių ambicijų.

Prisiminus 2012 metus, kai palikau, kad tiesioginės išmokos būtų mokamos už nedagautas pajamas, kad būtų įvertinta ir produkcijos gamyba. Gaila, kad šie dalykai buvo panaikinti.

Kaip manote, ar naujos pareigos jums padės kelyje į Seimą ar pakiš koją?

Esu ramus. Apie tai negalvoju. Manau, kad žmonės nuspręs. Jie yra mano darbdaviai.

Video