Desertui – pasaulyje mėgstamas, bet Lietuvoje mažai pažįstamas ryžių pudingas

Asociatyvi nuotr. Asociatyvi nuotr.

Po sočių pietų save ir artimuosius norisi palepinti gardžiu ir paprastai paruošiamu desertu. Jei pamėgote moliūgų ledus, verta išmėginti ir kitą desertą, kuris Lietuvoje dar mažai pažįstamas: tai – ryžių pudingas. Tikrai taip, be ryžių neįsivaizduojami ne tik sušiai ar kiti sūrūs patiekalai, bet ir desertai!

Klasikiniam ryžių pudingui prireiks:

120–130 g trumpagrūdžių ryžių;

1 l  pieno;

100 g cukraus;

1 a. š. vanilės ekstrakto;

½ a. š. cinamono;

Žiupsnelio druskos;

Saujos razinų;

Šlakelio klevų sirupo arba medaus, mėgstamų uogų papuošimui.

Pirmiausia, šaltame vandenyje plaukite ryžius tol, kol vanduo pasidarys skaidrus. Taip pašalinsite perteklinį krakmolą ir išvengsite ryžių sulipimo juos verdant.

Į didelį puodą suberkite ryžius, cukrų, cinamoną, druską, įpilkite pieno ir vanilės ekstrakto, viską sumaišykite. Įkaitinkite puodą iki vidutinės kaitros, kad mišinys švelniai užvirtų. Reguliariai pamaišykite, kad ryžiai nepriliptų prie puodo dugno.

Mišiniui užvirus, sumažinkite kaitrą iki minimumo. Uždenkite puodą dangčiu ir palikite troškintis apie 25–30 minučių. Laikas nuo laiko pamaišykite patiekalą, kad ryžiai virtų tolygiai.

Pudingą troškinkite tol, kol jis pasieks jūsų pageidaujamą tirštumą. Jei norite tirštesnės konsistencijos, patiekalą troškinkite ilgiau.

Pudingui išvirus, galite jį patiekti iškart arba atvėsusį – galima mėgautis bet kokios temperatūros ryžiu pudingu. Papuoškite pudingą šlakeliu klevų sirupo arba medaus, užbėrę mėgstamų uogų, arba skanaukite jį vieną, be papildomų priedų. Skanaus!

Video