Kaip pasigaminti naminį „stracciatella“ sūrį tik iš poros ingredientų?
Mėgstantys italų virtuvės patiekalus tikriausiai yra girdėję „stracciatella“ pavadinimą. Nors dažniausiai jis asocijuojasi su šokolado gabalėliais gardintais ledais, šis žodis italams taip pat reiškia ir sriubos patiekalą, verdamą iš sultinio, lėtai į jį pilant kiaušinio masę su kietuoju sūriu. Taip pat „stracciatella“ yra viena iš itališko sūrio rūšių, gaminama iš plėšytos mocarelos gabalėlių bei riebios grietinėlės. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šios rūšies sūrio skanauti ir juo paįvairinti mitybos racioną galima, tačiau saikingai. Vieno prekybos tinklo komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis šį sūrį, o mėgstantiems eksperimentuoti virtuvėje ar norintiems pataupyti rekomenduoja jo pasigaminti ir patiems.
Padidinkite pieno produktų įvairovę
„Stracciatella“ sūris garsėja minkšta, šilkine tekstūra ir švelniu, pienišku skoniu. Jis paprastai naudojamas kaip įdaras kitam itališkam sūriui – buratai, taip pat salotų ir kitų patiekalų gardinimui. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, kad tai – itin riebus sūris, tad jis turėtų būti vartojamas saikingai.
„Stracciatella“ – tai minkštasis sūris, kuris turi trumpą suvartojimo laiką: jį rekomenduojama suvartoti per parą nuo pagaminimo. Įtraukus šį sūrį į mitybos racioną, galima prisidėti prie kasdien suvartojamų pieno produktų įvairovės didinimo. Kalbant apie sveikatai palankią mitybą, „stracciatella“ prisideda ne tik prie skonio paletės praplėtimo, bet ir gaunamų naudingų maistinių medžiagų papildymo. „Stracciatella“ sūris yra geras baltymų, kurie būtini raumenims ir įvairioms organizmo funkcijoms palaikyti, šaltinis. Taip pat jame yra kalcio, kuris labai svarbus kaulų sveikatai, kraujo krešėjimui ir nervų veiklai. Be to, šio sūrio sudėtyje yra įvairių vitaminų ir mineralų, įskaitant vitaminą A, vitaminą B12, riboflaviną ir fosforą. Vis dėlto, šį sūrį beveik 50 proc. sudaro riebalai, iš kurių – net iki 98 proc. yra sotieji. Jie nėra sveikatai palankūs, tad tokio sūrio paros norma neturėtų viršyti daugiau nei šaukšto per dieną“, – sako gydytoja dietologė.
Be to, nusprendus įtraukti šį sūrį į savo mitybos racioną, reikėtų nepamiršti ir jo kaloringumo: „Dėl didelio riebalų kiekio „stracciatella“ sūris yra išties kaloringas, todėl jei kontroliuojate suvartojamų kalorijų kiekį, jį reikėtų vartoti itin saikingai. Taip pat kai kuriose šio sūrio rūšyse gali būti pridėtinės druskos, todėl reikėtų atkreipti dėmesį į bendrą suvartojamo natrio kiekį, ypač jei skundžiamasi aukštu kraujospūdžiu. „Stracciatella“ savyje turi ir laktozės, todėl ji netiks šio angliavandenio netoleruojantiems žmonėms.“
Šviežiausia „stracciatella“ – glotni, kreminė ir vientisa
Pasak P. Suchočevos, įsigyjant „stracciatella“ sūrį, reikėtų atkreipti dėmesį į jo tekstūrą, spalvą bei kvapą. Anot ekspertės, net ir įpakavimas gali išduoti apie šio sūrio kokybės būklę.
„Aukštos kokybės „stracciatella“ sūris turi būti glotnus, kreminis ir vientisas, o jo spalva turėtų būti kreminė arba balta. Nuo šio produkto neturėtų sklisti nemalonus kvapas, kuris signalizuotų apie prasidėjusį gedimo procesą. Taip pat „stracciatella“ tekstūrą galima įvertinti švelniai paspaudus jo pakuotę – turėtų jaustis, kad sūris minkštas ir stangrus, o kai jį imate šaukštu, konsistencija turėtų priminti tirštą grietinėlę. Taip pat svarbu atsižvelgti į pakuotės būklę: jei ji įtrūkusi, nesandari ar kitaip pažeista, ieškokite kitos, į kurią nebūtų patekę oro. Dar svarbu žvilgtelti ir į sūrio sudedamųjų dalių sąrašą“, – rekomenduoja O. Suchočeva.
Suvartokite kuo greičiau, kad išvengtumėte maisto produktų švaistymo
Komercijos operacijų vadovė taip pat pažymi, kad „stracciatella“ – greitai gendantis pieno produktas, tad svarbu planuoti maisto gamybą, jog nereikėtų išmesti nusipirkto sūrio, jei šis sugestų. Tokiu būdu pavyks išvengti ir maisto švaistymo.
„Stracciatella“ sūrį laikykite originalioje pakuotėje šaldytuve, nuo 1°C iki 3°C temperatūroje. Šaldytuve jį geriau laikyti vėsesnėje vietoje – apatinėje lentynoje arba sūriui skirtame stalčiuje. Jei šis sūris nėra sandariai uždaromame inde, perkelkite jį į bet kurį hermetišką indą, prieš tai įsitikinę, jos pastarasis yra švarus ir sausas. Tokiu būdu išvengsite drėgmės praradimo ir kvapų įsigėrimo iš kitų šaldytuve esančių maisto produktų. Nereikėtų pamiršti ir to, kad šio sūrio sudėtyje yra grietinėlės, kuri gana greitai genda, todėl stenkitės jį sunaudoti per kelias dienas nuo atidarymo“, – pataria O. Suchočeva.
Kviečiame išmėginti greitai paruošiamos naminio „stracciatella“ sūrio receptą, puikiai tiksiantį gardinti salotas, sumuštinius, troškinius ar apkepus.
RECEPTAS
Naminis „Stracciatella“ sūris
Sūriui reikės:
230 g šviežios mocarelos;
120 ml riebios grietinėlės;
Žiupsnelio druskos.
Gaminimo eiga:
Šviežią mocarelą rankomis suplėšykite į gabalėlius ir sudėkite į dubenį. Mocarelos gabalėlius apvoliokite grietinėlėje ir druskoje. Sumaišykite. Uždenkite dubenį plastikine plėvele ir bent valandą palaikykite šaldytuve.
Skanaus!