Vyno degustacijos paslapčių atskleidimas: patarimai pirmą kartą ragaujantiems
Vyno degustacija yra menas ir mokslas, apimantis vynų vertinimą pasitelkiant tam tikrus jutiminius pojūčius. Pradedantiesiems vyno pasaulis gali atrodyti didžiulis, tačiau supratus esminius šios srities pagrindus, patirtis gali būti maloni ir daug ko pamokanti. Vyno degustacija Vilniuje gali būti puiki pramoga tiek dviems, tiek didesnei grupei žmonių. Šiame straipsnyje rasite naudingos informacijos apie vynus ir jų degustacijas. Tai gali padėti pradedantiesiems vynų degustatoriams.
Penki vyno degustacijos žingsniai
Pastebėjimas
Pirmasis vyno degustacijos žingsnis yra stebėti vyną savo taurėje. Laikykite vyno taurę už kotelio ir šiek tiek pakreipkite ją aiškiai matomame fone. Pažiūrėkite į vyno spalvą ir skaidrumą. Spalva gali suteikti užuominų apie vyno amžių, vynuogių veislę ir intensyvumą. Pavyzdžiui, jaunas raudonasis vynas gali būti ryškus, o senesnis – gali turėti silpnesnį šios spalvos atspalvį. Baltieji vynai gali pasižymėti kur kas įvairesnėmis spalvomis: nuo šviesiai geltonos iki giliai auksinės spalvos.
Sukimas
Vyno sukimas taurėje padeda jį aeruoti. Aiškiau tariant, išlaisvina jo aromatus. Tai labai svarbus žingsnis, nes didžioji dalis to, ką suvokiame kaip skonį, iš tikrųjų kyla iš mūsų uoslės. Švelniai pasukite vyną laikydami taurės pagrindą ant lygaus paviršiaus arba laikydami už kotelio ir atlikdami nedidelius sukamuosius judesius.
Kvapas
Po sukiojimo pridėkite stiklinę prie nosies ir giliai pauostykite. Pabandykite atpažinti skirtingus aromatus. Vynas gali pasižymėti įvairiais kvapais, įskaitant vaisių, gėlių, prieskonių, žolelių ir žemiškų elementų natas. Neskubėkite ir pasimėgaukite šiais aromatais, nes jie yra labai svarbūs norint suprasti vyno, kaip gėrimo, kompleksiškumą.
Degustacija
Išgerkite nedidelį gurkšnį vyno ir leiskite jam paliesti kiekvieną jūsų skonio receptorių. Atkreipkite dėmesį į skirtingus skonius ir vyno tekstūrą. Apsvarstykite saldumo, rūgštingumo, taninų ir alkoholio pusiausvyrą. Atkreipkite dėmesį į vyno sunkumą, kuris gali svyruoti nuo itin lengvo iki sunkaus, pilno. Taip pat atkreipkite dėmesį į tai, kiek ilgai jūsų burnoje išliks vyno skoniai jį nurijus. Vis dar burnoje jaučiamas vyno skonis gali simbolizuoti aukštesnę gėrimo kokybę.
Apmąstymas
Paragavę vyno skirkite šiek tiek laiko apmąstyti bendrą įspūdį apie šį gėrimą. Pagalvokite, kas jums patiko ar nepatiko ir kodėl. Jei ragaujate grupėje, pasidalinkite savo mintimis su kitais, nes skirtingų požiūrių aptarimas gali pagilinti jūsų suvokimą.
Ką derėtų žinoti kiekvienam pradedančiajam?
Pradėti paprastai
Pradėkite nuo kelių pagrindinių vynų, kad suprastumėte pagrindinius raudonų, baltų ir rausvų vynų skirtumus. Tai bus puikus pagrindas pereinant prie sudėtingesnių vyno temų, tokių kaip veislės, vynuogynai ir kiti aspektai.
Naudokite tinkamas taures
Tinkamos vyno taurės naudojimas gali pagerinti jų skonį ir jūsų suvokimą. Skirtingos formos skirtos tam, kad paryškintų konkrečias vyno rūšis, veiksmingiau nukreipiant aromatus ir skonius į jūsų pojūčius.
Pasižymėti
Vyno degustacijų užrašų vedimas gali padėti prisiminti, ką ragavote ir kas labiausiai patiko. Atkreipkite dėmesį į kiekvieno vyno pavadinimą, gamintoją, derlių ir savo įspūdžius. Laikui bėgant tai gali padėti jums geriau suprasti savo pomėgius.
Vartokite vandenį
Tarp degustacijų gerkite vandenį, kad išliktumėte hidratuotas ir nuplautumėte praėjusio vyno skonį burnoje. Paprasta duona ar krekeriai taip pat gali padėti atkurti jūsų skonio receptorius tarp skirtingų vynų.
Užduoti klausimus
Nebijokite užduoti klausimų, jei dalyvaujate vyno degustacijos renginyje ar lankotės vyninėje. Someljė ir vyndariai dažniausiai noriai dalijasi savo žiniomis ir padeda daugiau sužinoti apie vyną.