Jau prisiaugino kopūstų lapų dzūkiškoms bandoms

Dzūkų žinių nuotr. Dzūkų žinių nuotr.

Visokių įdomybių nutinka. Štai viena daržininkė iš Lazdijų vedasi į šiltnamį, tik, sako, parodyti nori visai ne agurkus, kuriuos jau skina, ar nokstančius pomidorus. Paslaptingai šypsosi ir žada nustebinti.

Ir išties šiltnamyje visko prisodinta: ir agurkų, ir pomidorų, ir krapų, net braškių. Bet labiausiai nustebina, kad dalis jos šiltnamio skirta kopūstams. Tiesa, kopūstai galvų nesuka, bet užtat kopūstų lapai – didžiuliai. Žada paaiškinti ir tada viskas susidėlios į vietas. Tik su viena sąlyga, kad pavardės nerašysiu, nes, sako, žmonės juoksis. O priežastis, kodėl ji dalį savo šiltnamio skiria kopūstams, labai paprasta:

„Vaikai iš Anglijos parskris tuoj, o kai grįžta, visada kepame dzūkiškas bandas. Tokia jau tradicija gal 20 metų. Senus kopūstų lapus, džiovintus, jau sunaudojau, o pernai mažai ir buvo, labai kenkėjai puolė, kol kas lauko darže kopūstlapiai – nemenki, bet dar tikrai ne bandoms“. Tad ji viską sustrategavo dar žiemą ir jau pavasarį pasodino kopūstų šiltnamyje. „Man galvų nereikia, svarbiausia, kad lapai – dideli, gražūs, kad ir šiandien galiu bandas kepti.“

O bulvių senų, pernai metų derliaus, ar dar turite? „Turiu, specialiai laikau bandoms. Yra ir šviežių, jau pasikasiau. Vienos – didelės, gražios, yra ir mažyčių dar visai, betgi bandų iš šviežių bulvių neiškepsi.“ Prašo nesijuokti iš jos išmonės. „Ką man daryti? Vaikai jau rašo, klausia, ar bus bandų prikepta, kai parskrisime“, – juokiasi. O bandų tikrai bus: mama kopūstlapių jau prisiaugino, senas bulves rūsyje saugo.

Dzūkų žinios

Video