Latvijos rinkoje nesaugi mėsa iš UAB „Biovela-Utenos mėsa“

Asociatyvi nuotr. Canva nuotr. Asociatyvi nuotr. Canva nuotr.

„Maisto sauga ir kokybė yra svarbiausias visų mūsų parduotuvėse siūlomų produktų prioritetas, todėl, pastebėjus bet kokius kokybės pažeidimus, reaguojame nedelsdami“ – sako Raina Anna Ločmele, „Maxima“ komunikacijos projektų vadovė Latvijoje. Deja, šį kartą kaimyninės šalies rinkoje buvo išplatinta Escherichia coli (E.coli) bakterijomis užkrėsta kiauliena. Paaiškėjo, kad jos gamintoja – UAB „Biovela-Utenos mėsa“.

Žinutė apie maisto saugos pažeidimą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) RASFF sistemoje pasirodė gegužės 27 d. Informaciją apie tai perdavė atsakingos Latvijos institucijos.

„Buvo gauta papildoma informacija, kad produktą gamino Lietuvos įmonė. Tad VMVT uždraudė tiekti į rinką 549 kg produkcijos“, – patikslino VMVT Viešųjų ryšių tarnyba ir pridėjo, kad duomenis apie atšauktus kiekius renka.

Apie nesaugaus maisto atvejį teirautasi ir kiaulienos pjausnius gaminusios UAB „Biovela-Utenos mėsa“. Deja, bet įmonės atstovė spaudai į klausimus neatsakė.

R. A. Ločmele nurodė, kad prekybos tinklas iškart sureagavo į pranešimą iš Latvijos Maisto ir veterinarijos tarnybos (PVD) ir ėmėsi būtinų veiksmų – atliko visą produkto atsekamumo patikrą ir išsiuntė reikiamus dokumentus PVD. „Kadangi produkto galiojimo laikas jau buvo pasibaigęs, negalėjome jo fiziškai atšaukti iš klientų ar pašalinti iš parduotuvių lentynų“, – apgailestavo Latvijos „Maxima“ komunikacijos projektų vadovė. Ji taip pat patikino, kad nusiskundimų iš klientų nebuvo gauta.

Vis dėlto, E.coli bakterijos gali sukelti rimtus negalavimus – skrandžio jautrumą, skausmą, virškinimo sutrikimus, viduriavimą, nuovargio jausmą, pykinimą, vėmimą, karščiavimą. Paprastai negalavimai užklumpa po 3-4 dienų nuo užsikrėtimo. Retais atvejais E.coli bakterijų sukelti simptomai gali išprovokuoti sunkesnę dehidrataciją ar inkstų ligas.

Lietuvoje taip pat fiksuoti keli nesaugaus maisto atvejai

Gegužės 30 d. RASFF sistemoje pasirodė žinutė apie Salmonella spp. bakterijomis užkrėstą šaldytą antieną, kuri buvo pristatyta į UAB „IKI“. Įmonės komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė nurodė, kad informacijos apie šį atvejį neturi, nes prekyboje nurodyto produkto nėra. VMVT atskleidė, kad informacija buvo gauta iš Italijos atsakingų institucijų. Kiek vėliau, RASFF sistemoje buvo atnaujinti duomenys ir patikslinta, kad UAB „IKI“ gavo galimai užkrėstas šaldytas antienos kulšeles, kurios pasiekė įmonės sandėlius bei šaldiklius. Tikėtina, kad į prekybos vietas nesaugi paukštiena taip ir neiškeliavo.

Dar vienas pranešimas apie maisto saugos pažeidimą pasirodė birželio 2 d. Apie jį VMVT pranešė „Rimi“ prekybos tinklas. „Atšaldytoje smulkintoje kiaulienoje savikontrolės metu nustatyta Salmonella spp“, – nurodė VMVT Viešųjų ryšių tarnyba.

Situaciją plačiau nušvietė UAB „Rimi“ Rinkodaros ir viešųjų ryšių skyriaus vadovė Dalia Čenkienė. „Aptariamas produktas – nedidelis kiekis atšaldytos smulkintos kiaulienos (4,32 kg) –  buvo pagamintas tik vienoje „Rimi" tinklo parduotuvėje. Identifikavus galimą mikrobiologinį neatitikimą, nedelsiant buvo aktyvuoti įprasti produktų atšaukimo procesai.

Vadovaujantis teisės aktų reikalavimais, pirkėjai nedelsiant buvo informuoti apie galimybę grąžinti produktą. Per nustatytą laikotarpį grąžinimų nefiksuota.

Produktas buvo pagamintas konkrečioje parduotuvėje, nebuvo tiekiamas kitų tiekėjų, todėl situacija buvo lokalizuota ir operatyviai suvaldyta“, – detalizavo D. Čenkienė.

Video