Pyragėliai su obuoliais pagal močiutės receptą

Mano atmintyje visada išliks močiutės ruoštų obuolių pyragėlių aromatas. Kai ji įdėdavo juos į orkaitę, kvapas buvo toks stiprus, kad mes su seserimi  visada skubėdavom į virtuvę, ir visai nesvarbu, kur tuo metu būdavom. Įdomiausia yra tai, kad mano močiutė nelabai mėgo gaminti, todėl visi jos receptai buvo labai paprasti. Pavyzdžiui, pyragėlius su obuoliais ji  iškepdavo maždaug per pusvalandį.

Minkštas, rausvas pyragėlis su pikantišku obuolių įdaru! Sunku sugalvoti geresnį  pasirinkimą prie arbatos. Šis receptas mūsų šeimoje sulaukė tikrai didelio populiarumo, todėl dabar jau būtų sunku pasakyti, kokia buvo originali jo versija.

Man labai patinka šių pyragėlių tešla.  Ji yra labai skani, o paruošti šią tešlą galima net vakare po sunkios darbo dienos.  Tešla pakyla maždaug per 10 minučių, o orkaitėje ji puikiai iškepa. Kartais vandenį pakeičiau pienu, jei jo turiu šaldytuve: taip paruošti pyragėliai tampa dar skanesni.

Jums reikės:

750 g kvietinių miltų;

350 ml vandens;

50 g šviežių mielių;

druskos (pagal skonį);

150 g cukraus;

900 g obuolių;

125 ml saulėgrąžų aliejaus;

60 g sviesto;

cinamono (pagal skonį);

1 kiaušinio;

Kaip gaminti?

Tešla atlieka pagrindinį vaidmenį, todėl nepatingėkite ją tinkamai paruošti! Šviežias mieles ištirpinkite šiltame vandenyje kartu su šaukštu cukraus ir 6 šaukštais miltų. Palikite pastovėti 5 minutes šiltoje vietoje.

Į tešlą įberkite porą žiupsnelių druskos, suberkite likusius miltus, palaipsniui pilkite aliejų. Minkykite minkštą ir elastingą tešlą. Palikite 10 minučių pastovėti.

Paruoškite įdarą: nulupkite obuolius ir supjaustykite mažais kubeliais. Sumaišykite juos su cukrumi, cinamonu ir minkštu sviestu. Tešlą padalinkite į nedidelius rutuliukus, gana plonai iškočiokite ir įdėkite pusantro-du šaukštus įdaro. Formuokite pyragėlius ir dėkite ant riebalais išteptos kepimo skardos.

Pyragėlius aptepkite plaktu kiaušiniu su žiupsneliu cukraus ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15 minučių. Štai ir viskas!

Noriu su jumis pasidalinti dar viena močiutės paslaptimi: ji visada obuolių pyragams naudojo tik žalius obuolius. Kodėl? Nes būtent jie turi tą malonų rūgštumą, suteikiantį kepiniams gaivų skonį. Jei obuoliai labai kieti, prailginkite kepimo laiką iki 20 minučių. Skanaus!

Portalas Zinoti.lt

Žinoti.lt

Video