Receptas: gardūs ir nebrangūs graikiški vištienos kukuliukai

Asociatyvi nuotr. Asociatyvi nuotr.

Įsileiskite Graikijos į savo virtuvę: gardūs ir nebrangūs graikiški vištienos kukuliukai. Graikijos virtuvė – paprasta, bet labai gardi, o dar ir nebrangi. Jei nuotaiką kiek slogina rudens darganos, saulėtų pojūčių suteiks skanūs keftedes, arba graikiški kukuliukai, kuriuos palydės gaivus tzatziki padažas.

4 asmenų pietums reikės:

800 g šviežios smulkintos viščiukų šlaunelių mėsos;

2 svogūnų;

4 skiltelių česnako;

saujos petražolių;

saujos krapų;

50 g maltų džiūvėsėlių;

2 kiaušinių;

2 a. š. džiovinto raudonėlio;

druskos ir pipirų pagal skonį;

šlakelio alyvuogių aliejaus.

Tzatziki padažui prireiks:

400 g graikiško jogurto;

1 ilgavaisio agurko;

2–3 skiltelių česnako;

2 v. š. alyvuogių aliejaus;

2 v. š. smulkintų krapų;

druskos ir pipirų pagal skonį.

Susmulkinkite svogūnus, česnako skilteles, petražoles ir krapus. Į vieną dubenį sudėkite vištieną, smulkintas daržoves, suberkite prieskonius ir džiūvėsėlius, įmuškite kiaušinius. Viską gerai išmaišykite rankomis tol, kol gausite vientisą masę. Iš gautos masės suformuokite nedidelius, 2–3 cm skersmens kukuliukus. Į iki vidutinės kaitros įkaitintą keptuvę įpilkite aliejaus. Jam įkaitus, sudėkite kukuliukus ir kepkite apie 5 minutes, arba kol gražiai iš visų pusių paruduos.

Kol kukuliukai kepa, pasiruoškite tzatziki padažą. Plonais šiaudeliais supjaustykite agurką ir nusausinkite jį, kad neliktų perteklinio vandens. Į dubenį sudėkite graikišką jogurtą, smulkintą ir nusausintą agurką, išspauskite česnako skilteles, suberkite smulkintus krapus, druską ir pipirus, supilkite aliejų. Viską gerai išmaišykite.

Iškeptus kukuliukus patiekite karštus. Skanaukite mirkydami juos į tzatziki padažą. Juos patiekti taip pat galite su pitos duonele, graikiškomis salotomis.

Moliūgai – ir po Helovino: baisiai skanios moliūgų cukatos

Net ir pasibaigus Helovinui, šios šventės įkvėptais skanumynais galima mėgautis ir toliau – ypač, jei juos pasigaminote patys. Puodelį arbatos ar kavos po sočių pietų paskanins ryškiaspalvės moliūgų cukatos.

Joms reikės:

3–4 kg moliūgo;

800 g cukraus;

1 citrinos sulčių;

2 v. š. cukraus pudros;

Cinamono, malto imbiero pagal skonį;

Pirmiausia, nuvalykite moliūgą: nulupkite žievę, išskobkite vidų. Tai padarius, moliūgą supjaustykite stambesniais kubeliais. Sudėkite juos į dubenį, pilnai užberkite cukrumi ir palaikykite per naktį. Kitą dieną į puodą nupilkite susidariusį sirupą, jį užvirinkite. Tuomet įpilkite vienos citrinos sultis, įberkite cinamono ir pavirkite dar apie 5 minutes. Gautu sirupu užpilkite moliūgo gabaliukus ir palaikykite bent kelias valandas.

Vėliau moliūgus su sirupu užvirkite ir ant silpnos kaitros pavirkite dar apie 5–7 minutes, tačiau stebėkite, kad gabaliukai neištižtų. Sirupą supilkite į atskirą talpą ir laikykite vėsioje vietoje. Jį bus galima panaudoti kepiniuose, desertuose ir kituose patiekaluose. Kepimo popieriumi išklokite kepimui skirtas skardas ir suberkite moliūgo gabaliukus. Dėkite juos į iki 60 laipsnių įkaitintą orkaitę ir džiovinkite mažiausiai 4 valandas. Orkaitės dureles palikite šiek tiek praviras, kad drėgmė išgaruotų greičiau.

Išdžiovintus moliūgo gabaliukus atvėsinkite, o tada apibarstykite cukraus pudra, taip pat cinamonu ar maltu imbieru. Skanaus!

Video