Naminiai prieskoniai – misija įmanoma: kaip tinkamai auginti prieskonines žoleles?

Asociatyvi nuotrauka. Asociatyvi nuotrauka.

Naminių prieskonių auginimas – lengvas būdas užsitikrinti prieskonių šviežumą ir kokybę, sutaupyti bei prisidėti prie gamtos išsaugojimo ir netgi papuošti namus. Tinkamai prižiūrimi augalai gali augti kur kas ilgiau, nei kelias dienas ir reikalauja minimalios priežiūros. Ekspertė dalijasi patarimais, kaip auginti skirtingas prieskonines žoleles, viskas ko reikia – saulėta palangė ir šiek tiek vandens.

Pasak vieno prekybos centro Pirkimų departamento vadovo Mariaus Tilmanto, pirkėjai dažnai renkasi šviežias prieskonines žoleles, o atšilus orams didėja ir sėklų pardavimai.

„Praėjusiais metais perkamiausia šviežia prieskonine žolele tapo bazilikas, pirkėjai taip pat dažnai rinkosi šviežią mėtą, melisą, kalendrą ir rozmariną. Atkreipiame dėmesį į sezoniškumą, tad šiltėjant orams asortimente atsiranda daugiau augalų sėklų. Praeitąmet populiariausios buvo gražgarstės, laiškinių česnakų, kalendros sėklos. Vis dėlto, auginti prieskonius namuose ryžtasi ne visi, kadangi galvoja, kad tai yra sudėtingas ir daug laiko reikalaujantis procesas“ – teigia M. Tilmantas.

Svarbiausia – tinkama priežiūra

Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė teigia, kad prieskoninės žolelės namuose gali gyvuoti kur kas ilgiau nei kelias dienas, tačiau svarbu tinkamai jas prižiūrėti.

„Parsinešus augalą į namus reikėtų kuo skubiau jį ištraukti iš vazonėlio ir švelniai padalinti šaknis su žemėmis į 4-5 dalis, kad gautųsi keli maži krūmeliai. Šiuos krūmelius nedelsiant reikia persodinti į atskirus vazonus ir nepamiršti palaistyti. Auginti prieskonius iš sėklų dar paprasčiau, tačiau tai reikalauja daugiau kantrybės ir priežiūros“, – sako B. Baratinskaitė ir pabrėžia, kad šis metodas tinka beveik visoms žolelėms bei dalijasi gudrybėmis, kurios ant namų palangės padės auginti ir puoselėti skirtingų rūšių prieskonius.

Bazilikas

Bazilikas plačiai naudojamas Italijos ir Pietų Azijos virtuvėse. Ši žolelė turi vertingų geležies ir kalcio mineralų bei vitaminų A, K, C. Įrodyta, kad bazilikas gausus antioksidantais ir turi priešuždegiminių savybių.

„Bazilikai geriausiai auga saulėje, tad nusprendę jį auginti nepabijokite laikyti saulės atokaitoje. Bazilikai nėra lepūs, todėl žaliuoti ant palangės šildomame ir šviesiame kambaryje gali ir šaltuoju metų laiku. Jiems taip pat reikia nemažai drėgmės, tad itin svarbu nuolatos laistyti. Kuo dažniau skinsite viršutinius baziliko lapelius – tuo sparčiau jis augins naujus. Bazilikas puikiai tinka salotoms, makaronams ir troškiniams gardinti.

Užauginę pirmuosius lapelius, išmėginkite klasikines itališkas salotas „Caprese“, joms reikia tik šviežio baziliko, pomidoro ir mocarelos sūrio, apšlaksčius viską alyvuogių aliejumi bei pabarsčius druska ir pipirais – skonis neapsakomas“, – pataria B. Baratinskaitė.

Mėta ir melisa

Šios žolės išsiskiria ryškiu kvapu ir gali būti itin plačiai panaudojamos: arbatoms, vaisių kokteiliams, mėsos patiekalų pagardams, salotoms ir padažams bei desertams. Abi žolelės pasižymi raminančiomis savybėmis, gerina virškinimą, stiprina širdies ir kraujagyslių sistemą, tad šviežių lapelių arbata puikiai tiks prieš miegą. Mėta ir melisa auginamos taip pat, tačiau skiriasi jų skonis ir intensyvumas.

„Mėta ir melisa puikiai vešės netiesioginėje saulėje, o augalų žemė visada turi būti drėgna. Išlaikyti augalų drėgmę geriausia naudojant drenažą, tačiau svarbu atkreipti dėmesį, kad žemė būtų ne per daug šlapia, tai gali pakenkti. Jų lapelius, kaip ir baziliko, reikėtų skinti reguliariai – taip augalų šakelės tankės, bus išlaikyta norima forma“, – sako ekspertė.

Pasak jos, mėta ir melisa šiltuoju metų laiku natūraliai sukrauna žiedus, tad jas geriausia auginti žiemą, kai maistingųjų medžiagų ir vandens nereikia eikvoti žiedų brandinimui.

Kalendra

Kalendra – nepakeičiama savo maistinėmis ir vaistinėmis savybėmis. Auginti ją namuose paprasta ir naudinga, kadangi maiste naudojama kalendra saugo organizmą nuo laisvųjų radikalų poveikio, mažina širdies ligų ir diabeto riziką, turi antimikrobinių savybių ir begalę vitaminų. Šviežia kalendra puikiai subalansuoja aštrių patiekalų skonį, todėl dažnai yra naudojama Pietų Amerikos virtuvėje.

B. Baratinskaitė pabrėžia: „Kalendrai patinka saulėta palangė, jai reikia nuolatinės drėgmės, todėl auginti ją kartu su baziliku, mėta ir melisa itin patogu – galite visus augalus laistyti vienu metu. Kalendra pražysta atšilus orams, tad norint ilgiau džiaugtis derliumi reikėtų pradėti auginti šaltuoju sezonu. Užaugusius lapelius kirpkite prie pat šaknų, kad kalendra galėtų toliau vešėti ir sėkmingai augtų nauji ūgliai“.

Rozmarinas

Rozmarinas nuo seno plačiai naudojamas ne tik virtuvėje, bet ir grožio sferoje – odos ir plaukų priežiūros rutinoje. Rozmarinas gausus antioksidantais, turi priešuždegiminių savybių, teigiamai veikia smegenų veiklą, atmintį, skatina tulžies gamybą, tad padeda kontroliuoti svorį.

„Šiam augalui ant palangės skirkite labiausiai saulės nušviestą kampelį, tačiau skirtingai nei anksčiau minėtus žalumynus, laistykite kur kas rečiau. Rozmarinas nemėgsta drėgmės, tad auginimui rinkitės vazonėlį su skylutėmis, kad vandens perteklius galėtų ištekėti į po juo padėtą lėkštutę“, – pataria ekspertė.

B. Baratinskaitė priduria, kad rozmarino panaudojimas virtuvėje – itin platus, gardinkite šiuo prieskoniu mėsos patiekalus, daržoves, troškinius, sriubas ir naudokite duonos bei desertų kepimui.

(„jp.lt“)

Jūsų Panevėžys

Video