Maisto kainos nuo rekordinio lygio prieš metus nukrito daugiau nei penktadaliu
Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO) penktadienį skelbia, jog vidutinės maisto produktų kainos pasaulyje, kovą mažėjusios 12-ą mėnesį iš eilės, nukrito 20,5 proc. nuo pernai kovą pasiekto rekordinio lygio, tapo mažiausios nuo 2021-ųjų liepos.
FAO skaičiuojamas maisto kainų indeksas praėjusį mėnesį, palyginti su ankstesniu, smuko 2,1 proc. iki 126,9 punkto.
Grūdai pigo 5,6 proc., kviečių kainas 7,1 proc. nusmukdžius didelei pasaulinei pasiūlai bei aršiai konkurencijai tarp eksportuotojų.
Augalinių riebalų kainų indeksas sumenko 3 proc., saulėgrąžų, rapsų ir sojų aliejaus kainų nuosmukiui su kaupu atsvėrus palmių aliejaus brangimą.
Pieno produktų kainų vidurkį 0,8 proc. nusmukdė pigę pieno milteliai ir sūriai, nors sviestas kovą brango.
Mėsos kainų indeksą 0,5 proc. kilstelėjo galvijienos brangimas Jungtinėse Valstijoje dėl pasiūlos sumažėjimo perspektyvų, o kiauliena kiek pabrango dėl artėjančių švenčių Europoje. Tuo tarpu paukštienos kainos mažėjo devintą mėnesį iš eilės, išblėsus pasaulinei importo paklausai.
Cukraus kainos paaugo 1,5 proc. ir pasiekė aukščiausią lygį nuo 2016-ųjų spalio, rinkoms nuogąstaujant dėl tikėtinai kuklesnės pasiūlos šį tiekimo sezoną, pirmiausia iš Indijos, Tailando ir Kinijos.
FAO pasaulio maisto kainų indeksas atspindi penkių maisto produktų grupių – grūdų, mėsos, pieno produktų, augalinių riebalų ir cukraus – kainų pokyčius tarptautinėse rinkose.