Stebulių ateities bendruomenės maisto bankas pildomas: „Badu nenumirsime“

Jau antri metai Stebulių ateities bendruomenė kaupia savo bendruomenės maisto banko atsargas. Jau antri metai Stebulių ateities bendruomenė kaupia savo bendruomenės maisto banko atsargas.

Jau antri metai Stebulių ateities bendruomenė kaupia savo bendruomenės maisto banko atsargas. Jei pernai visi nešė, kas ką turėję, kas ką sumarinavę, išvirę, viską tempė iš savo sandėliukų, tai šiemet to daryti nereikės: bendruomenės nariai patys ėmėsi visi kartu gaminti žiemai. „Jei kas ką norės, gali atsinešti, duos paragauti, jei jau kokį įdomesnį ir labai skanų receptą išbandė. O mūsų bendruomenės viena spinta jau pilna, reikia antros, nes dabar dedame stiklainius su gėrybėmis jau šalia spintos“, – patikina pakalbinta Stebulių ateities bendruomenės narė Rita Sabestinienė.

Pavargsta, bet laimingi

„Kokia faina ši maisto banko idėja, sunku net apsakyti“, – džiaugiasi Rita. Pirmadieniais maisto ruošyba žiemai geriausia užsiimti, nes žmonės laisvesni, jokiais dideliais darbais paprastai neužsiima ir turi daugiau laisvo laiko. Tad pastaruosius pirmadienius stebuliškiai tam ir išnaudoja: ruošia maisto banko atsargas. Ruošti maistą žiemai nori visi, tik visų kartu sukviesti neįmanoma. Bendruomenės nariai vieni kitų pasiilgsta lyg kur Amerikon būtų išvykę ir susitikę po kurio laiko, nors nuolat matosi, susitinka ar bendruose darbuose, ar renginiuose. „Kai daug žmonių – negerai, dabar dirba grupelė, kaip šeimyna, žino savo darbus, vienas pavargsta, perima kitas. Jau ne pirmą kartą marinuojame. Visi pasiskirsto darbus, niekam nieko nereikia sakyti, visi žino. Kaip kokioje geroje šeimoje dirbame. Stveriasi visi, dirba kaip sau. Kai daugiau, visai kitas darbas ir visi patenkinti. Gražu žiūrėti“, – pasakoja Rita. Prisipažįsta, kad namie tiek neprigamintų, o kartu pasikalbant, pajuokaujant ir darbai rūksta kaip iš pypkės. Rita pasakoja kartą viena apie 70 stiklainiukų rudens gėrybių primarinavusi, tik labai pavargusi, dabar daugiau žmonių, lengviau, bet ir tai, kaip pati sako, nusitrepsi perdien. Pirmą darbo dieną labai pavargo visi, kitą pirmadienį jau ne taip nuovargis jautėsi.

Nieko išmesti negalima – Dievulis nubaus

Dažniausiai stebuliškiai gamina iškart pagal du receptus: pagal vieną verda, o kai reikia palaukti, kad atvėstų, ruošiasi gaminti pagal kitą, taip užpildo pertraukėles: ir darbo daugiau padaro, ir laiko sutaupo. „O jei jau laisva kokia minutė pasitaiko, tai pasijuokiame, pasikalbame“, – tarsteli. Pomidorų priaugino pati Rita, o slyvutes suskynė iš bendruomenės sodo. Algimantas Kirtiklis sako: „Negalima palikti, reikia viską sudoroti, jei ką paliksi nesutvarkyta, tai gali likti be maisto. Jei ką paliksi nesudorotą, Dievas pakoros. Nieko negalima išmesti.“ „Šitą aš žinau, nes taip sakydavo ir mano močiutė: negalima palikti maisto supūti, nepanaudoti, tad suskynėme ir tas slyvas“, – pritaria Rita. Iš pradžių ji manė, kad šios slyvutės – nuodingos, bet jos giminaičiai sodininkai patikino, kad vaisiai tikrai geri, tad kaipmat buvo suskintos. Taip pat ir pomidorų šiltnamyje yra, ir gerą receptą turi, nori pagal jį paruošti daržovių žiemai. „Pagal bet kokius receptus negaminame, tik pagal atsirinktus, jau gamintus, ragautus, tuos, kurie patiko“, – patikina. Kol kas nei pomidorų, nei aviečių ji dar nepardavė, gamina ir dar gamins bendruomenei, bet jau galės kažkiek ir parduoti, nes kamara ganėtinai pilna.

Statinę gavo dovanų: raugs kopūstus

Maistą per žiemą suvalgo, o dar ir duoti, dovanoti kitiems labai smagu. „Duosime ir savo bendruomenės nariams, ir svečiams paragauti mūsų pačių gaminto maisto. Gerai turėti, nereikia sukti galvos, kuo pavaišinti kitus ar patiems pasmaguriauti susėdus prie stalo, tik atsineši ir valgai“, – pasidžiaugia. Laukia dar ir kopūstų raugimas, mat pernai gavo statinę kopūstams raugti, tad šiemet būtinai reiks raugti, o ir be kopūstų likti negali, žiemą pravers. Taip pat susitiks, pabendraus, juk bendras darbas džiugiai nuteikia. „O ir reikia juk visko žiemai: ir pomidorų, ir agurkų, ir kopūstų“, – vardija.

Bendras darbas vienija bendruomenę

Net per lietų visi renkasi. „Visi patenkinti, visi džiaugiasi ir vieni kitus ragina daryti. Nori sykiu būti ir dirbti“, – džiaugiasi ir Rita. Laima Malinauskienė sulaukė vaikų iš Australijos, tačiau ji vis tiek dalyvauja bendruomenės darbuose, nes jai smagu Stebuliuose, o laiko, kai noras yra, suranda. „Vaikams pasakė, kad nežino, kada grįš iš Stebulių“, – juokiasi pasakodama Rita. Su moterimis Stebulių ateities bendruomenės maisto gamybos „ceche“ sukasi ir vyriškis – Algimantas Kirtiklis. Jis nesibodi moteriškų darbų, o dažniausiai suka senovinę mašynką, ja mala, kai moterų rankos pavargsta. 85 metų Elena Urmanavičienė su skaniais saldainiais į bendruomenės namus per lietų atitipena, per dieną išstovi lupdama ir pjaustydama daržoves, o vakarodama prie bendro stalo nepraranda humoro jausmo. „Elenutė nepraleidžia nė vienos maisto gaminimo dienos. Dabar ji pasakė, kad namie negamins, tik bendruomenėje, bet kai jai prireiks ko, ateis ir pasiims iš bendruomenės“, – pasidžiaugia Rita senolės sveikata ir noru dirbti kartu. Džiaugiasi senjorės aktyvumu ir švytėjimu. Prasitaria, kad Elenutė buvo susiruošusi ir aplink Dusią plaukti baidare, bet vėjuota diena pasitaikė, tai leidosi perkalbama. Bet paklausta, ar ji skristų į Ameriką, jei tokia proga pasitaikytų, Elena neabejodama patvirtina, kad skristų. Dalia Kirtiklienė – tikra šeimininkė, ji labai gerų receptų turi, pagal juos dažniausiai ir gamina visa bendruomenės maisto ruošėjų komanda. Pernai Dalia gamino namie ir vis nešė paragauti bendruomenės žmonėms, tad dabar jau visi žino, kas skaniausia ir ko reikia sukaupti daugiau. „Išmano šitą darbą Dalia, visokius receptus išbandžiusi, gamina, neša ragauti, taip ir prasidėjo viskas. Ji ką pagaminusi vis atnešdavo paragauti, taip ir kilo mintis kaupti atsargas. O šiemet nutarėme pasigaminti, kad nereiktų nešioti iš namų“, – teigia R. Sabestinienė.

Po darbų vakarieniauja, dar pasibūna. „Kai pylė lietus lyg iš kibiro šį pirmadienį, kotletų prikepiau, o bulvių negaliu pasikasti. Paskambinau Laimutei, gal ši prisikasus turi, ji ir privirė, ir į Stebulius atvežė, o jos vaikai juokėsi, dar taip nematę, kad virtas bulves 50 kilometrų kas vežtų“, – pasakoja Rita.

„Štai tokie darbai ir įrodo, kad mes – tikra bendruomenė, o mūsų darbas – efektyvus“, – džiaugiasi Rita.

Jau rugsėjo mėnesį bendruomenės narius, o ypač jų atžalas, Stebulių ateities bendruomenės narys Arūnas Narauskas, tik ką sugrįžęs iš tolimosios Amerikos, pakvies gaminti makaronų ir ledų. Sako, kad vaikams tai labai patinka.

Dineta Babarskienė ("Dzūkų žinios")

Dzūkų žinios

Video