Praėjusiais metais „Mantinga“ perdirbo 280 tonų trupinių
Trečdalis kilogramo – tiek maisto atliekų kasdien vidutiniškai išmeta statistinis Europos Sąjungos (ES) gyventojas. Maisto švaistymo problema itin opi – kasmet ES sugeneruoja 59 mln. tonų maisto atliekų, tad siekiama šį kiekį iki 2030 metų sumažinti perpus. Maisto švaistymo problemos sprendimui svarbus ne tik atsakingo vartojimo bei tinkamo atliekų rūšiavimo skatinimas, bet ir maisto gamybos įmonių taikomos technologijos. Kaip jos padeda efektyviau naudoti žaliavas ir gamybos metu susidarančius maisto likučius saugiai grąžinti atgal į gamybą, pasakoja „Mantingos“ atstovai.
„Maisto švaistymas nėra vien namų ūkių problema. Skaičiuojama, kad daugiau nei ketvirtadalį išmetamo maisto sudaro jo gamybos ir perdirbimo metu susidarančios atliekos, tad dėmesys krypsta ir į gamintojų pusę. Vis daugiau gamintojų permąsto tradicinius gamybos modelius ir imasi inovatyvių sprendimų, tokiu būdu ne tik siekdami veiklos efektyvumo, bet ir gamybos metu prarandamų žaliavų mažinimo. Ne išimtis esame ir mes – įdiegėme ir sėkmingai naudojame ne vieną pasiteisinusį sprendimą“, – dalijasi didžiausios Baltijos šalyse duonos, užkandžių ir šaldytos produkcijos gamintojos „Mantinga“ tvarumo projektų vadovė Domantė Lubytė.
„Mantinga“ kiekvieną mėnesį surenka ir į gamybą sugrąžina iki 35 tonų trupinių. Vien praėjusiais metais perdirbo 280 tonų trupinių.
Trupiniai susidaro bandelių, skirtų prancūziškiems dešrainiams, gamybos procese – gręžiant ertmę, į kurią vėliau prekybos vietose dedami padažai ir dešrelės. Susidarę trupiniai yra grąžinami į tešlos paruošimo zoną ir dedami į kitų tokių pačių gaminių tešlą.
