Lenkija, Vengrija, Slovakija nepaiso ES sprendimo atšaukti Ukrainos grūdų importo draudimą

Asociatyvi nuotr. Asociatyvi nuotr.

Europos Sąjunga penktadienį nusprendė nepratęsti draudimo importuoti ukrainietiškus grūdus, Kyjivui pažadėjus kontroliuoti savo produkcijos eksportą, bet Lenkija, Vengrija ir Slovakija iškart paskelbė, kad šio sprendimo nepaisys.

Nors už prekybą atsakingas Europos Komisijos (EK) vicepirmininkas Valdis Dombrovskis paragino šalis nares susilaikyti nuo vienašališkų priemonių ir veikti pagal susitarimą nepratęsti ukrainietiškų grūdų importo embargo, Varšuva, Budapeštas ir, kiek vėliau, Bratislava pareiškė, kad savo draudimus pratęs.

„Nesutinkame su Europos Komisijos sprendimu ir vadovaudamiesi lenkų ūkininkų bei vartotojų interesais įvedame nacionalines priemones“, – naujienų agentūrai PAP sakė Lenkijos vyriausybės atstovas Piotras Mulleris (Piotras Miuleris). 

Šis klausimas yra itin opus Lenkijoje, kur kitą mėnesį vyks rinkimai. Dabartinė dešiniojo sparno vyriausybė yra tvirtai remiama žemės ūkio regionuose.

Grūdų importo klausimas išprovokavo Lenkijos ir Ukrainos diplomatinį ginčą, Kyjivas užsimena apie galimus teisinius veiksmus.

Lenkija yra svarbi karinės ir humanitarinės pagalbos Ukrainai teikėja, yra priėmusi apie milijoną ukrainiečių pabėgėlių.

Vengrija sakė, kad uždarys savo sienas 24 ukrainietiškiems produktams, nors anksčiau jų buvo keturi.

Slovakija paskelbė, kad draus keturių ukrainietiškų produktų, įskaitant kviečius, importą iki metų pabaigos.

Tuo metu Rumunija išreiškė apgailestavimą, kad Briuselis nerado sprendimo pratęsti ukrainietiškų grūdų importo suvaržymus.

Vyriausybės pareiškime sakoma, kad ji laukia Ukrainos informacijos apie veiksmingas kontrolės priemones ir tada spręs dėl priemonių rumunų ūkininkams apsaugoti.

Rusijai įsiveržus į Ukrainą, buvo uždaryti iki karo naudoti Juodosios jūros laivybos keliai, todėl Europos Sąjunga tapo pagrindiniu ukrainietiškų grūdų tranzito ir eksporto maršrutu.

Visgi prieš tris mėnesius ES susitarė apriboti grūdų importą iš Ukrainos į penkias jai kaimynines Bendrijos nares – Bulgariją, Vengriją, Lenkiją, Rumuniją ir Slovakiją, kad būtų apsaugoti pastarųjų ūkininkų interesai, kaltinusių, kad importas sukėlė kainų griūtį jų rinkose.

EK penktadienį pranešė padariusi išvadą, kad dėl koordinavimo platformos darbo ir įvestų laikinųjų priemonių rinkos iškraipymai penkiose su Ukraina besiribojančiose valstybėse narėse išnyko, todėl embargo nuspręsta nepratęsti, kai jis baigė galioti šį vidurnaktį.

Bulgarija ketvirtadienį nusprendė nepratęsti draudimo importuoti ukrainietiškus grūdus.

Video