Lietuvos maisto produktų eksportas: ypatingas dėmesys gyvūnų užkrečiamųjų ligų suvaldymui

Asociatyvi nuotr. Asociatyvi nuotr.

Lietuva į Jungtines Amerikos Valstijas turi leidimus eksportuoti pieno, mėsos ir kiaušinių produktus. VMVT duomenimis per praėjusius metus į JAV eksportuota 3418 t pieno produktų, 200 t mėsos gaminių. Šiemet išvežta šiek tiek daugiau: 3933 t pieno produktų, 254 t mėsos gaminių. 2022 metų pabaigoje suderinus leidimą eksportuoti lietuviškus kiaušinių produktus į JAV jau išvežta  46 t. kiaušinių produktų.

Siekiant išlaikyti šį eksportą, labai svarbi yra Lietuvoje vykdoma gyvūnų užkrečiamųjų ligų kontrolė, kuri padeda užkirsti kelią gyvūnų užkrečiamųjų ligų atsiradimui ir paplitimui Lietuvoje. Todėl, Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje lankėsi naujai paskirtas JAV ambasados Varšuvoje žemės ūkio patarėjas p. Levin Flake ir JAV ambasados Varšuvoje žemės ūkio specialistė Anna Galica. Susitikimo metu, buvo išsamiai pristatytos afrikinio kiaulių maro (AKM) bei paukščių gripo taikomos likvidavimo, kontrolės ir prevencijos priemonės Lietuvoje.

„Šiuo metu, Europos paukštininkystės ūkiai, patiria didelius ekonominius nuostolius dėl aktyviai cirkuliuojančio paukščių gripo. Prancūzija jau priėmė sprendimą vakcinuoti naminius paukščius, o tai šaliai kainavo svarbių eksporto krypčių apribojimą. Ambasados atstovams akcentavome, kad Lietuvoje nėra praktikuojamas atviras paukščių laikymas ūkiuose ir yra taikomos veiksmingos biologinio saugumo priemonės, veikiančios kaip prevencinis barjeras prieš virusą. Taigi, tai iki šiol Lietuvai padėjo išvengti protrūkių paukštininkystės ūkiuose. Kolegos gerai įvertino Lietuvoje taikomas biosaugos priemones siekiant apsisaugoti nuo AKM plitimo. Šiemet  AKM virusas buvo pasireiškęs tik viename komerciniame kiaulių ūkyje.  Tačiau, virusas vis dar aktyviai plinta laukinėje faunoje, todėl visą dėmesį skiriame prevencijai, ūkininkų, medžiotojų švietimui. Dėkojame kolegoms už vizitą, skatinantį tarptautinį bendradarbiavimą gerinant gyvūnų sveikatą“ , - sakė VMVT direktoriaus pavaduotojas Paulius Bušauskas

Svečiai domėjosi, kokie reikalavimai yra taikomi versliniams ir neversliniams ūkiams, kaip yra organizuojama kontrolė laukinėje faunoje. Atstovams taip pat buvo pristatyta kokia yra ūkinių gyvūnų laikytojų atsakomybė. 

Video