NMA jau ruošia sankcijų vėzdą už neatkurtas daugiametes pievas

Asociatyvi nuotr. Asociatyvi nuotr.

Žemės ūkio ministerijai (ŽŪM) pristačius sankcijų dydžius ūkininkams už daugiamečių pievų atkūrimo nevykdymą, žemdirbiai griebiasi už galvų. Sankcijos bus taikomos 2024-2027 metais neatkūrus daugiamečių pievų, o sankcijos dydis bus apskaičiuotas nuo visų deklaruojamų plotų.

„Gaunasi paradoksali situacija: mažėjant gyvulininkystei, pievų plotas didėja“, – pasakoja Lietuvos žemės ūkio tarybos (LŽŪT) vadovas Ignas Hofmanas. 

Anot jo, ministerijai trūksta ryžto spręsti susiklosčiusią problemą. 

„Tas pievų plotas, kurį mes turime šiandien, yra dirbtinai sukurtas dokumentuose, o ne pagal realų faktą. Plotas sukurtas biurokratiškai Žemės ūkio ministerijos, ir dabar matome padarytas klaidas“, – tikina I. Hofmanas.

Pasak žemės ūkio tarybos vadovo, nuo 2015-2016 metų pievų plotas smarkiai išsaugo, kadangi pievos, kurios buvo deklaruojamos penkerius ir daugiau metų, buvo automatiškai paverčiamos daugiametėmis.

„Deklaravimo sistema buvo taip padaryta, kad kitaip negalėjai deklaruoti. Prieš tai sėji pievą ir kas dvejus, trejus metus atnaujini dėl pašarų, bet jeigu atnaujini ganyklos ir pievos (GPŽ) kodu, tai jos po penkerių metų buvo verčiamos daugiametėmis pievomis“, – aiškina jis. 

Kaip tikina I. Hofmanas, tokiu būdu pievų plotas padidėjo iki 700 tūkst. hektarų, nors prieš įstojimą į Europos Sąjungą, skaičius siekė 450 tūkst. hektarų. 

Paklaustas, ką ūkininkai žada daryti dėl galimų sankcijų, LŽŪT vadovas viliasi, kad ūkininkai gins savo interesus. Pasirodo, klausimas jau buvo nukeliavęs iki Europos Komisijos, tačiau, pasak I. Hofmano, pirmiausiai situaciją reikia išsispręsti Lietuvoje. 

„Jei ūkininkai neapgins savo interesų teisingumo linkme, tai turės sankcijas, jeigu ministerija dėl oficialiai nežinomų priežasčių ir toliau vengs ir nespręs šios problemos“, – pasakoja I. Hofmanas.

Dėl sankcijų dydžių ūkininkams pasiteiravus Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA), ši tikina, kad vadovausis Sankcijų už paramos sąlygų reikalavimų pažeidimą taikymo metodika.

Dokumente teigiama, kad nuo kitų metų, jei sankcijų pažeidimo plotas sudarytų iki 3 ha, sankcija siektų 1 proc., nuo 3-5 ha – 3 proc., 5 ha ir daugiau – 5 proc. 

NMA atstovė spaudai Reda Kerdokienė tikina, kad neturi informacijos apie tai, kokia apimtimi bus taikomos sankcijos. „Informacija apie tai, kokie plotai nebus atkurti, paaiškės tik po 2024 m. paraiškų išmokoms už deklaruotus plotus bei gyvulius gauti teikimo termino pabaigos“,  – teigia ji. 

Žemės ūkio ministerijos duomenimis, deklaruotų daugiamečių pievų plotas 2018 siekė 748 tūkst. ha, tuo tarpu šiais metais – tik 558 tūkst. ha. 

Video