Po kaltinimų mobingu, VMVT tikina: „Išgyvename esminių pokyčių metą“

R. Žemaitaitis ir A. Mikalauskienė. R. Žemaitaitis ir A. Mikalauskienė.

Trečiadienio popietę pasirodęs Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio įrašas „Facebook“ pakurstė aistras. R. Žemaitaitis siūlė Valstybinei darbo inspekcijai „įvertinti ir apklausti žmones“, kurie po naujos vadovės paskyrimo paliko Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT), „neištvėrę mobingo, psichologinio smurto“.

Kaip teigia R. Žemaitaitis, buvę VMVT darbuotojai esą juto naujosios VMVT vadovės Audronės Mikalauskienės spaudimą.

„Pasaka sekimo prasidėjo, kad panaikinus 32 rajonus, žmonės nebus atleisti ir jiems bus pasiūlytos alternatyvos. Kas bus pasiūlyta, kad likus 2-6 mėnesiams iki pensijos žmonės pasirinks – darbą. Nebūkit juokingi. O gal žmonės sutiks važiuoti į darbą 100 km gaudami mažus atlyginimus?“ – VMVT vadovės A. Mikalauskienės pristatymą Seimo KRK socialiniame tinkle kritikuoja R. Žemaitaitis.

Politikas kritikuoja ir VMVT pasiruošimą ateities darbams.

„Kaip gali pasiruošti, kai žmonės bėgte bėga iš VMVT dėl vadovės ir jos patarėjų galimo mobingo, sukuriamo psichologinio smurto ir t.t. Neparuošti nei kokybės dokumentai, nei teises aktai. Kaip paruoš, kai darbe jaučiasi žmonės blogai. Bėga net vadovai iš skyrių, teisininkai su komanda, IT vadovai (...)“ – „Facebook“ įraše bėrė R. Žemaitaitis.  

Seimo kaimo reikalų komitete A. Mikalauskienė trečiadienį sakė, kad numatoma naikinti kai kurias pareigybes, tačiau bus pradėti teikti nauji pasiūlymai darbuotojams. Kaip tikino VMVT vadovė, nė vieno fiziškai atleisto žmogaus nėra, jie visi gaus pasiūlymus į naujas pareigybes.

„Lapkričio mėnesį esam pasitvirtinę pareigybių sąrašą ir pradėsime teikti darbuotojams siūlymus“, – teigia ji. 

Paklaustas apie mestus kaltinimus VMVT vadovei dėl darbuotojų mobingo, R. Žemaitaitis tikino, kad yra gaunami anoniminiai laiškai ir pasakojimai. „Gaunu ir elektroniniu paštu, ir bendraujant gyvai, apie tai kas vyko ir vyksta. Plius viešieji pirkimai, kokie vyksta ir kas laimi“, – pasakoja Seimo narys. Visgi, tiksliau apie laiškų turinio R. Žemaitaitis nepatikslino. 

Tuo tarpu VMVT tikina, kad visi pranešimai ar informacija apie galimai netinkamą elgesį tarp darbuotojų yra tiriama ir vertinama. 

„Kitais metais įsigalios funkcijų atskyrimas, kai leidimą ūkio subjekto veiklai išduoti, nustatyti kontrolės dažnumą ir rizikas vertins tarpusavyje nesusiję padaliniai. Dabar vykdyti kontrolę ir skirti nuobaudas turėjo vienas ir tas pats departamentas“, – sako VMVT atstovė spaudai Aistė Prielgauskaitė. 

Anot jos, tokie pokyčiai kai kuriems darbuotojams gali būti nepriimtini ir sukelti neapibrėžtumo jausmą, tačiau pabrėžiama, kad imamasi mikroklimato gerinimo priemonių.  

Naujoji VMVT tarnybos vadovė A. Mikalauskienė pareigas pradėjo eiti spalio 27 dieną. 

Video