Išbandykime naują kultūrą – bulvidorą

Bulvidoras. Bulvidoras.

Prieš keletą metų pas egzotinių kultūrų entuziastus atkeliavo bulvidoras. Kaip jau sufleruoja pavadinimas, tai kažkas, siejantis bulvę su pomidoru. Tai ne bulvės ir pomidoro hibridas, o skiepytas pomidoras į bulvę. Pamenu, dar studijų laikais buvo daryta daug bandymų gauti tokią kultūrą, iš kurios būtų dviguba nauda –ir viršūnėlės, ir šaknelės. Nors bulvės ir pomidorai sistematiniu požiūriu artimos kultūros, kryžminant tos pačios bulvinių šeimos kultūras selekcininkams kažką naujo gauti iki šiol nepavyko. Taigi liko vienintelis kelias – pomidorą įskiepyti į bulvę. Ir tai buvo gana nesunkiai išsprendžiama problema, kuri ir buvo išspręsta. 

Tik tokie augalai vedė pomidorus ir bulves su dideliu alkoloido salonino kiekiu ir valgymui praktiškai netiko. Bet eksperimentuojant anglų mokslininkams, per 10 metų pavyko išspręsti ir šią problemą. Toks vienas augalas gali užauginti iki 500 pomidorų, tiksliau pomidoriukų, o rudenį nupjovus po derėjimo, išsikasti ir bulvių, tiesa, ne tiek daug, kiek pomidorų. Beje, anglai tą kultūrą vadina tomtato. Priežiūra ir auginimas, kaip ir visų bulvinių šeimos kultūrų. Patartina auginti iki 40 litrų talpos vazonuose, ligos tos pačios, tas pats kolorado vabalas griaužia bulvidoro lapus. Paradoksalu – uždera bulvės, bet lapai pomidoro.

Skelbiama, kad bulvidoro pomidorų ir bulvių skonis geras. Neteko išbandyti, bet yra tikimybė, kad šiemet pavyks susipažinti, kas per „stebuklas“ tas bulvidoras. Vieneto kaina siekia apie 8 eurus. Žinoma, kitais metais, norint turėti bulvidorą, tektų vėl iš naujo jį įsigyti. Tik įdomu būtų: jei pomidoras turės sėklų, pabandyti išsiauginti abi kultūras atskirai ir palyginti jų derlingumą, ar skoniai sutampa. 

Naujieną verta išbandyti, nes tikrai tai ne genetiškai modifikuota kultūra, ko daugelis privengia ir yra skeptiškai nusiteikę prieš genetiškai modifikuotas kultūras bei iš jų mitybai gaminamų produktų vartojimą. Bulvidoras paprasčiausiai skiepyta kultūra, kur abi giminingos kultūros nekelia abejonių dėl vartojimo ir, jei tiesa, dar neturi solanino. Ko daugiau benorėti iš augalo.

Mūsų Ignalina

Video