Bulviakasio ypatumai ir patarimai. Kada ir kaip kasti bulves
Kada bulviakasis, kada reikia kasti bulves, bulvių džiovinimas, bulvių rūšiavimas
Tinkamą bulviakasio laiko pradžią diktuoja bulvių veislė. O dar svarbu atkreipti dėmesį į bulvienojų elgesį, nes pagal jį galima spręsti – ar pakankamai subrendo šakniagumbiai po žeme.
• Ankstyvųjų veislių bulviakasį galima pradėti nuo rugpjūčio antros pusės, kol dar neprasidėjo žalių bulvienojų vytimas. Galima patikrinimui iškasti iš po žemės vieną bulvę ir apžiūrėti jos žievę - ji turi būti labai plona ir pakankamai drėgna, turi lengvai luptis nuo gumbo. Iškastų ankstyvųjų bulvių veislių ypatumas – jos greitai perdžiūva, todėl jų negalima ilgai laikyti atviroje saulėje. Šių bulvių veislių žievelė lengvai pažeidžiama, tad joms rekomenduojama mažiau trinties: vengti pernešimo maišuose. Dėžėse žievelei bus saugiau.
• Vidutinių veislių bulvės kasamos, pastebėjus bulvienojų vytimo pradžią ir pageltonavimą. Svarbu nedelsti iki bulvienojų sudžiuvimo. Laiku užsiėmus šių veislių bulviakasiu sandėliuojamos bulvės ilgiau išsilaikys ir nesirgs. Pavėluotas vidutiniųjų veislių bulviakasis sąlygoja silpnesnį bulvių imunitetą, nepaisant stambesnio bulvių dydžio. Jeigu bulvienojai smarkiai suvys, jie taps lengvu grobiu grybelinių ligų sukėlėjams ir parazitams. O užsikrėtę bulvienojai užkrės ir pačias bulves.
Dėl šios priežasties rekomenduojama nupjauti bulvienojus, pastebėjus vytimo pradžia ir gelsvumą. Be to, bulvienojų nupjovimas stimuliuoja spartesnį bulvių augimą. Nupjovus bulvienojus vertėtų palaukti 1-1,5 savaitės ir tuomet pradėti bulviakasį.
Bulviakasio darbams palankios oro sąlygos - saulei šviečiant arba bent sausomis dienomis. Tai leidžia iškastą derlių ramiai džiovinti lauke.
Kaip kasti bulves
Labai tankią žemę rekomenduojama supurenti, tokiu būdu palengvinant gumbų iškasimą. Žemę galima nestipriai sudrėkinti, po to supurenti – bus lengviau kasti.
Bulviakasio metu pasitaiko rizika įsismarkavus netyčia sužaloti iškasamas bulves metaline kastuvo plokšte. Todėl patariama kasti apie 15 cm atstumu nuo bulvienojų. Kastuvas atsargiai įgilinamas apie 20-25 cm iš šono po bulvienojų stiebais.
Kasant gali prireikti iškelti žemę iš duobės kelis kartus, kad joje neliktų neiškastų bulvių.
Bulvių džiovinimas
Esant palankiems saulėtiems orams bulves galima apdžiovinti nuo drėgnos žemės palikus gulėti šalia lysvių, iš kurių jos buvo iškastos. Bulvių džiovinimui skiriama pora valandų laiko, nes nuo ilgesnio džiovinimo saulės spinduliuose gali atsirasti nudegimų bulvių paviršiuje, o tokioms nudegusioms bulvėms greičiau prasideda puvimas sandėlyje.
Kai orai drėgni, dienos lietingos – bulvių atvirai lauke nedžiovinama. Tam jas pernešama į sausą vietą po stogu. Drėgnomis dienomis džiovinimui reikia skirti daugiau valandų – ne mažiau negu 4.
Džiovinant bulves nerekomenduojama jų dėti tiesiogiai ant žemės paviršiaus. Geriau pakloti kokį nors kartoną, maišą, lentas, vengiant kontakto su šaltesne žeme. Stenkitės, kad bulvės neapsidraskytų, kitaip į jas lengviau pateks infekcija. Po džiovinimo sausas bulves reikia saugoti nuo sušlapimo.
Džiovinimas labai svarbus toms bulvėms, kurios iškastos iš fitoftoroze sirgusios lysvės. Šių bulvių nededama laikymui kartu su sveikomis, o suvalgoma maksimaliai artimiausiu metu.
Bulvių rūšiavimas
Bulviakasio metu skirtingų veislių iškasti gumbai dedami atskirai nesumaišant veisles tarpusavyje.
Rūšiavimas padeda atrinkti sveikas bulves, o sergančių ir sužalotų nemaišyti su jomis, kad jų neužkrėsti.
Bulvės rūšiuojamos ne tik pagal sveikumą, bet ir pagal dydį ir naudojimo paskirtį – stambi frakcija surenkama vienoje vietoje, vidutinė – kitur, smulkioms bulvėms skiriama savo tara.
Gumbų panaudojimo paskirtis – vieni (sėkliniai) skirti sėjimui kitais metais, kiti (maistiniai) gumbai skirti valgymui. Pagal tai jie ir rūšiuojami.
Sėklinėms bulvėms tinka stambi ir vidutinė gumbų frakcija. Tokie gumbai turi turėti po 2-5 sveikus pumpurus (akutes).
Maistinių bulvių kategoriją sudaro smulki frakcija, apdraskyti ir nestipriai pažeisti gumbai. Jei ant gumbų matosi bulvių rauplių požymiai – tokius irgi galima vartoti maistui (bet ne ilgam laikymui).