Lietuvos daržovių augintojų asociacija – šviežių idėjų ir skonių įkvėpėja
Vasarai artėjant, daržovių mėgėjai su nekantrumu laukia pirmojo šviežio derliaus. Nors pavasaris Lietuvoje kartais užsitęsia, Lietuvos daržovių augintojų asociacijos (LDAA) nariai jau ruošiasi vasaros sezonui ir netrukus pateiks vis didesnį šviežių daržovių asortimentą. LDAA – ne tik ūkininkų bendruomenė, bet ir svarbi sveikos mitybos propaguotoja, nuolat skatinanti vartotojus atrasti daržovių įvairovę ir pritaikyti jas kasdieniame racione.
Daržovių auginimo apimtys Lietuvoje
2020 m. Lietuvoje buvo eksportuota 176,1 tūkst. tonų valgomųjų daržovių, kai kurių šakniavaisių bei gumbavaisių į Europos Sąjungos šalis, o į trečiąsias šalis – 152,2 tūkst. tonų. Lietuvos daržovių augintojai aktyviai dalyvauja tarptautinėje daržovių prekyboje.
Lietuviškos kilmės daržovių eksportas į ES šalis yra diversifikuotas: didžiausią dalį sudaro džiovintos ankštinės daržovės (69,3 proc.), o likusią dalį – šviežios arba atšaldytos daržovės, tokios kaip morkos, burokėliai, bulvės ir kt. Į trečiąsias šalis eksportuojama daugiausia džiovintų ankštinių daržovių (92,8 proc.), o šviežių daržovių eksportas sudaro mažesnę dalį.
LDAA aktyviai prisideda prie daržovių sektoriaus plėtros, skatindama ūkininkus diegti modernias auginimo technologijas, gerinti produkcijos kokybę ir didinti eksporto apimtis. Asociacijos nariai taip pat skatina vartotojus rinktis vietines daržoves, pabrėždami jų šviežumą, maistinę vertę ir indėlį į šalies ekonomiką.
LDAA demonstruoja tvirtą augimą ir konkurencingumą tiek vidaus, tiek tarptautinėse rinkose. Nuoseklus daržovių auginimo plėtojimas ir eksporto didinimas prisideda prie šalies ekonomikos stiprinimo ir sveikos mitybos propagavimo.
2023 metais Žemės ūkio rūmų organizuotoje tarptautinėje konferencijoje „Bendrosios žemės ūkio politikos įgyvendinimo iššūkiai ir perspektyvos naujuoju 2023-2027 m. laikotarpiu“ LDAA nariai, Kauno rajono ūkininkai Dalia ir Edvardas Abukauskai buvo apdovanoti už sėkmingai sukurtą prekės ženklą „Raugiam viską“.
Šie ūkininkai parodė, kad raugti galima ne tik kopūstus ir agurkus, bet pademonstravo itin platų produkcijos asortimentą. Be to, jų produkciją puošia ženklelis „rankų darbas“, todėl vartotojams pademonstruojama, kad ūkininkai dirba patys, tai nėra masinės gamybos produkcija.
