Uogavimo taisyklės. Uogų kalendorius. Uogų džiovinimas

Asociatyvi nuotr. Asociatyvi nuotr.

Miško uogas, skirtas ilgam laikymui, rinkite kuo švelniau, tvarkingai ir atsargiai, saugodami nuo menkiausio mechaninio pažeidimo. Net jeigu surinktą uogų derlių suvartosite tą pačią dieną, pasistenkite laikytis šių taisyklių ir patarimų:

• Uogavimą pradėkite sausu oru ryte, kai visiškai išdžiūsta rasa. Arba vakare, kai saulė nekepins smarkiai. Venkite vidurdienio kaitros: nuskintos mėlynės, žemuogės, avietės, putinai, šaltalankiai, erškėčiai, gudobelės, šermukšniai greitai genda karštyje.

• Skindami, nespauskite uogų pirštais per smarkiai. Antraip toks spaudimas atsilieps uogų gedimu ir puvimu. 

• Uogaukite tik sulaukus visiško uogų sunokimo, nes būtent tuomet jose yra daugiausia naudingų medžiagų. 

Pernelyg ankstyvas uogavimas, uogoms dar nepakankamai prinokus, nueis perniek, nes uogų minkštumas kol kas būna grubus ir nesultingas, o skonis rūgštus arba kartus. 

Pernelyg vėlyvas uogavimas, kai uogos jau pernoksta ir pabyra ant žemės, irgi neduos naudos, nes vykstant biologiniams procesams, uogos pūva, netinka ilgam laikymui (net šaldytuve).

Parsinešus namo uogų derlių patalpoje dėkite į vėsią, sausą, šešėlinę vietą. Arba iš karto apdorokite ir suvartokite.

Aplinkosaugos reikalavimai uogautojams

Pagal įsakymą Nr. 113/149 "Dėl mažųjų gamtos turtų naudojimo taisyklių” punktą 3.1:

3.1.1. Bruknes leidžiama rinkti tik joms prinokus, bet ne anksčiau kaip nuo rugpjūčio mėnesio pirmojo šeštadienio.

3.1.2. Spanguoles leidžiama rinkti tik joms prinokus, bet ne anksčiau kaip nuo rugsėjo mėnesio pirmojo šeštadienio.

3.1.3. Mėlynes bei kitas laukines uogas ir vaisius leidžiama rinkti tik jiems prinokus.

3.1.4. Uogaujant draudžiama rauti, laužyti ar kitaip niokoti uogienojus, naudoti specialias šukas ir kitas mechanines priemones, žalojančias uogienojus.

3.1.5. Renkant dygliuotojo šaltalankio, šermukšnio, gudobelių, erškėčių, kadagio, kitų medžių ar krūmų uogas bei vaisius, draudžiama pjaustyti, kapoti, laužyti ar kitaip žaloti šių medžių ar krūmų šakas ir kamienus.

Įstatymai draudžia naudoti barbariškas šukuojančias mechanines priemones, uogaujant miške (grėblių ar šukų pavidalo įrankius, skintuvus, rinktuvus, "mašinėles"). Jos žaloja uogynus, sumažina arba sunaikina sekančių metų derlius.  

Uogų rūšių reikšmė uogavimui

Uogavimo periodiškumas priklauso nuo uogų rūšies:

• Avietes, braškes, mėlynes skinkite kasdien arba praėjus 1 dienai.

• Serbentus skinkite per vieną kartą visus. 

• Uogas, augančias medžiuose, skinkite nuo apatinių šakų, palaipsniui kylant prie viršutinių.

• Uogas, augančias krūmuose, irgi skinkite nuo apačios į viršų.

• Uogas, augančias ant mažų krūmelių-uogynų (mėlynes, žemuoges, avietes), skinkite po vieną.

• Šermukšnio uogas, vynuoges, serbentus skinkite kekėmis. 

Tara uogavimui

Dėkite uogas į tarą su kietomis sienelėmis (pintus krepšius, krepšelius, kibirus, dėžes). Tara turi būti švari, be pašalinių aštrių kvapų ir nepažeista pelėsio. 

Kuo švelnesnė ir minkštesnė yra uoga, tuo mažesnė turi būti taros talpa. Labai švelnaus minkštimo uogų negalima perpilti iš vienos taros į kitą – tai pažeidžia uogas, jos greitai sugenda.

Mūsų seneliai dėdavo uogas į krepšius sluoksniais, perdengdami kiekvieną sluoksnį žole arba šakelėmis. 

a

Kada uogauti. Uogų kalendorius

Čia pateiktame uogavimo kalendoriuje kiekvienas mėnuo padalintas į 3 dekadas (po 10 dienų). Storas taškas mėnesio dekados langelyje reiškia, kad uoga tuo metu yra pilnai sunokusi ir tinkama ją skinti. 

a

Uogų džiovinimas

Natūralus uogų džiovinimas:

1. Prieš džiovinimą pašalinkite pažeistas uogas. 

2. Beveik visas uogų rūšis plaukite (neplaukite tik žemuogių, aviečių, gervuogių). 

3. Uogas džiovinkite, paklojus plonu sluoksniu ant popieriaus sausoje vėdinamoje vietoje (galima tiesiai po saule). 

Uogų džiovinimas orkaitėje:

1. Uogas apžiūrinėkite, atplėškite vaiskočius ir taurėlapius, pašalinkite pažeistas. Plaukite (tas, kurias galima plauti. Žemuogių, aviečių, gervuogių neplaukite). 

2. Ant kepamosios skardos rekomenduojama pakloti foliją. Uogas išberkite ant kepamosios skardos plonu sluoksniu. 

3. Džiovinkite orkaitėje 2-4 val. 40-50C temperatūroje. Prieš džiovinimo pabaigą temperatūrą padidinkite iki 60C. Orkaitės dureles laikykite praviras, kad drėgmė pasišalintų. Reikia stebėti, kad uogos nepridegtų, nesusiliptų, neperdžiūtų. Tokioje temperatūroje galima džiovinti beveik visas uogas, išskyrus šermukšnių (raudonų ir juodavaisių) ir erškėčių. 

• Erškėčius džiovinkite 80-90C temperatūroje.

• Raudonuosius šermukšnius: 70-75C, juodavaisius: 60C.

Video