Susitarta dėl dalyvavimo svarbiausiose tarptautinėse maisto pramonės parodose

Kazys Starkevičius. Gedimino Stanišausko nuotr. Kazys Starkevičius. Gedimino Stanišausko nuotr.

Žemės ūkio ministerijoje (ŽŪM) vykusiame Lietuvos žemės ūkio eksporto skatinimo patarėjų tarybos posėdyje pritarta dalyvavimui 2025 m. užsienio valstybėse vyksiančiose tarptautinėse maisto pramonės parodose, apžvelgtos eksporto skatinimo veiklos ir jų rezultatai, diskutuota apie kitų metų prioritetines veiklas.

Lietuvos žemės ūkio eksporto skatinimo patarėjų tarybos posėdyje dalyvavęs žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius pasidžiaugė jau kelerius metus sėkmingai veikiančia taryba bei padėkojo Lietuvos įmonių atstovams už aktyvų bendradarbiavimą ir įsitraukimą. 

„Nepaisant Lietuvos eksporto apimčių mažėjimo, žemės ūkio ir maisto produktų eksportas pastaraisiais metais išliko stabilus, o lietuviškos kilmės žemės ūkio ir maisto produktų eksportas, ypač perdirbtų, aukštesnės pridėtinės vertės produktų, auga. Nepaisant geopolitinių ir ekonominių iššūkių, Lietuvos žemės ūkio ir maisto pramonės eksporto rinkos toliau diversifikuojamos. Lietuvos eksportuotojai sėkmingai plečiasi į naujas rinkas, vis daugiau ir įvairesnių produktų išvežama į daugiau kaip 150 pasaulio šalių. Tačiau negalime sustoti, todėl labai svarbu ir toliau ieškoti naujų rinkų lietuviškai produkcijai“ – sakė žemės ūkio ministras K. Starkevičius.

2024 metais Lietuvos maisto pramonės įmonėms suteikta galimybė dalyvauti 13-oje tarptautinių maisto pramonės parodų, organizuojamos išvykstamosios bei atvykstamosios verslo misijos. Taip pat organizuojami Lietuvos maisto sektoriaus populiarinimo renginiai ir seminarai apie žengimą į svarbiausias perspektyvias eksporto rinkas. Iš viso 2023-2024 m. (I-II ketv.) ŽŪM suteikė 1,185 mln. eurų paramos, kuri skiriama dalinai padengti maisto pramonės sektoriaus įmonių dalyvavimo parodose bei verslo misijose kaštus. 

Lietuvos  žemės ūkio ir maisto produktų eksportas stabiliai auga į prioritetines rinkas (Jungtinė Karalystė, Japonija, Vokietija, JAV, Jungtiniai Arabų Emyratai), tai rodo, kad vykdomos eksporto skatinimo iniciatyvos duoda apčiuopiamų rezultatų ir padeda Lietuvos įmonėms sėkmingai konkuruoti tarptautinėse rinkose.

Tarybos nariai posėdyje taip pat diskutavo dėl 2025 m. žemės ūkio ir maisto pramonės eksporto skatinimo veiklų prioritetų, tarptautinių verslo misijų ir kitų eksporto skatinimo veiklų, taip pat pritarė rezerviniam tarptautinių maisto parodų sąrašui.

Lietuvos žemės ūkio eksporto skatinimo patarėjų tarybos veikloje dalyvauja Vyriausybės, Užsienio reikalų ir Žemės ūkio ministerijų, mėsos, pieno gamintojų asociacijos, Lietuvos maisto eksportuotojų asociacija, taip pat didžiausių maisto pramonės įmonių (eksportuotojų) atstovai.

Lietuvos žemės ūkio eksporto skatinimo patarėjų taryboje pritarta dėl Lietuvos dalyvavimo šiose prioritetinėse tarptautinėse maisto parodose: „ISM 2025“ (vasaris, Kelnas, Vokietija), „Fruit Logistica 2025“ (vasaris, Berlynas, Vokietija), „Biofach 2025“ (vasaris, Niurnbergas, Vokietija), „Gulfood 2025“ (vasaris, Dubajus, JAE), „Natural products EXPO WEST 2025“ (kovas, Anaheimas, JAV), „Foodex Japan 2025“ (kovas, Tokijas, Japonija), „PLMA 2025“ (gegužė, Amsterdamas, Nyderlandai), „Gulfood GREEN + ISM middle east + PRIVATE LABEL middle east“ (rugsėjis, Dubajus, JAE), „Anuga 2025“ (spalis, Kelnas, Vokietija), „PLMA‘s Trade Show 2025“ (lapkritis, Čikaga, JAV), „Gulfood Manufacturing 2025“ (lapkritis, Dubajus, JAE) ir  „Food Ingredients Europe 2025“ (lapkritis/gruodis, Frankfurtas, Vokietija).

Žemės ūkio ministerija

Video