VMVT specialistai sieks pritaikyti Italijos patirtį maisto produktų mėginių ėmimo srityje
Baigėsi intensyvi mokslų savaitė VMVT centro ir teritorinių padalinių inspektoriams. Gerąja patirtimi su daugiau kaip 40 specialistų iš visos Lietuvos, dalinosi instituto, Italijoje vykdančio laboratorinius tyrimus, rizikos vertinimą bei mokslinę veiklą ekspertai. VMVT specialistai, mokymų metu turėjo galimybę aptarti ir pasikeisti įžvalgomis, patirtimi, kaip įvairių patikrinimų metu atrinkti maisto produktų mėginius.
„Tokių specifinių ir išsamių mokymų Tarnybos specialistai nėra turėję. Operatyviai mokymus suorganizavusios komandos dėka, galiu tęsti vieną iš savo, kaip vadovo, apsibrėžtų tikslų - kelti VMVT specialistų žinių ir kvalifikacijos lygį. O pasinaudoti ir perimti šalies, turinčios efektyviai veikiančią sistemą - puikus būdas tobulinti VMVT kontrolės procedūras. Per mėnesį, VMVT inspektoriams tenka atrinkti iki 1 tūkst. mėginių. Teisinga mėginių paėmimo technika, laikymo ir transportavimo sąlygų užtikrinimas, jų perdavimas laboratorijai turi tiesioginės įtakos mėginio tyrimo rezultatams ir tolimesniems veiksmams susijusiems su maisto produktų atšaukimu iš rinkos, sunaikinimu. Labai tikiuosi italų kolegų pasidalinta praktika, pastebimai prisidės prie inspektorių įgūdžių tobulinimo bei gerosios patirties pritaikymo darbe. Su šiuos mokymus vykdančiu institutu taip pat ketiname pasirašyti ir bendradarbiavimo sutartį žinių, laboratorinių tyrimų atlikimo bei ekspertinės pagalbos srityje. Kalbamės ir su Danijos kolegomis, siekiant perimti ir jų šalies gerąją praktiką. Ieškome geriausią ir naudingiausią patirtį turinčių ekspertų pagalbos Tarnybai”, - akcentavo VMVT vadovė Audronė Mikalauskienė.
Pasak VMVT Priežiūros departamento vadovo Gedimino Gvazdaičio, inspektoriams atliekantiems kontrolę, ypač aktualios diskusijos dėl nestandartinių mėginių atrinkimo metodologijų, panašumų ir skirtumų, taikant sudėtingesnes mėginių atrinkimo technikas. Labai naudingos specifinės žinios, kuomet tenka atrinkti birių produktų mėginius iš labai didelių talpų ar skystų produktų (pvz. medaus). Italijos specialistai taip pat pasidalino naudingomis praktinėmis įžvalgomis ir asmenine patirtimi atrenkant mėginius, kuomet yra tiriamos galimos genetinės modifikacijos, nustatomi sveikatai ypač pavojingų mikroorganizmų (pvz. Listerija monocytogenes) genetiniai tipai, bei tokiu būdu identifikuojami konkretūs maisto produktų taršos šaltiniai.
Mokymai organizuoti bendradarbiaujant su Europos maisto saugos tarnyba.