Lauko virtuvės įrengimo patarimai
Lauko virtuvė yra funkcionaliausia vieta sodyboje, vasarnamyje, kaimo vietovėje. Jos tiesioginė paskirtis – maisto ruošimo vieta atvirame ore. Dauguma sodybų gyventojų naudojasi ja ne tik vasarą. Karštomis dienomis čia galima patogiai gaminti maistą, o vakare atsipalaiduoti gryname ore su puodeliu arbatos. Rudenį joje patogu perdirbti derlių - vaisius, uogas ir daržoves, jas konservuoti, ruošti kompotus. Žiemą lauko virtuvė idealiai tinka šašlykų kepimui. Čia galima suburti svečius prie didelio stalo.
Lauko virtuvės statybai geriau iš anksto apmąstyti projektą, kuriame bus apskaičiuoti visi niuansai ir ypatumai. Žmonės klausia - ar reikalingas leidimas lauko virtuvės statybai, kadangi tai yra statinys? Statant ją sklype, esančiame už miesto ribos, statybos leidimas nereikalingas, jeigu lauko virtuvės plotas neviršys 50 m² (I grupės nesudėtingas statinys). Bet jeigu sklypas stovi miesto teritorijoje, leidimą reikės gauti ir projektą daryti irgi.
Vieta lauko virtuvei
Vienas iš svarbių veiksnių, turinčių įtakos sklandžiam lauko virtuvės eksploatavimui – jos vieta ir išdėstymas. Vietą jai būtina parinkti taip, kad būtų galima nutiesti visas reikalingas komunikacijas: vandentiekį, elektrą, o kartais dujotiekį ir kanalizaciją.
Lauko virtuvė neturėtų būti greta tualeto, komposto duobės, skeptiko, biologinių nuotekų valymo įrenginio ar kitų nemalonių vietų. Esant galimybei, ją vertėtų įrengti atokiau nuo važiuojamosios dalies, kitaip automobilių keliamos dulkės nusės ant visų atvirų paviršių, o išmetamosios dujos gadins apetitą. Taip pat reikėtų vengti netoliese esančių degių medžiagų – atstumas iki jų turi būti ne mažesnis kaip 10 metrų. Patartina virtuvę statyti pakankamu atstumu nuo namo, kad į gyvenamąsias patalpas nepatektų dūmai iš viryklės ar grilio – ir jums, ir kaimynams.
Geriausia, jei pati lauko virtuvė arba jos langai būtų nukreipti į šiaurės rytus, todėl karštomis vasaros dienomis joje bus vėsu. Pasitaiko atvejų, kai lauko virtuvių požemyje įrengiamas rūsys – toks praktiškas sprendimas iš karto padidina objekto funkcionalumą.
Lauko virtuvės teritorijoje būtina įrengti poilsio zoną su patogiais baldais. Svarbi patogaus poilsio sąlyga yra kokybiškas apšvietimas. Rinkdamiesi šviestuvus atkreipkite dėmesį į taupiąsias LED lempas, kurių naudojimas sumažins energijos sąnaudas.
Lauko virtuvės krosnelė ir kita kepimo įranga
Ypatingą dėmesį reikės skirti krosnelei, kuri gali būti tradicinė (kūrenama malkomis), dujinė ar elektrinė, o dar viryklė, grilis, mangalas arba barbekiu. Jei planuojama įrengti kepsninę (barbekiu), rekomenduojama iš anksto apsispręsti dėl vietos, kurioje bus kepamas maistas, kad būtų tinkamai išdėstytos reikiamos inžinerinės sistemos.
Svarbus aspektas įrengiant grilį ir kepsninę – priešgaisrinės saugos taisyklių laikymasis. Nerekomenduojama šalia krosnelės ar viryklės pastatyti valgomojo stalo ar įrengti sėdimas vietas. Paprastai erdvę aplink krosnelę užpildoma indų spintelėmis, stalčiais ir plovimo kriaukle. Kad maisto gaminimas būtų malonus, šių daiktų išdėstymas turi būti praktiškas ir lengvai prieinamas.
Malkomis kūrenamos krosnys yra populiarios ir gali būti naudojamos atskirai arba kartu su įprasta virykle. Norint išvengti krosnelės veikimo problemų, rekomenduojama iš anksto apgalvoti visus su tuo susijusius niuansus.
Atvira lauko virtuvė
Tokie statiniai kažkuo panašūs į pavėsines. Gali būti su sienomis ir stogu, o kartais ir be jų. Kokių privalumų turi atviros lauko virtuvės?
• Maisto gaminimas lauke leidžia išvengti garų ir nemalonių kvapų, kurie visada yra tradicinėse uždarose virtuvėse.
• Turint statybininko įgūdžių, tokį statinį galima pasistatyti savarankiškai per trumpą laiką.
• Tokioje virtuvėje dažniausiai yra kepsninė, mangalas, grilis.
Turėtumėte atkreipti dėmesį į keletą trūkumų:
• Eksploatavimo laikotarpis – ko gero tik šiltuoju metų laiku. Šaltuoju metu ir nepalankiomis oro sąlygomis ilsėtis atviroje lauko virtuvėje nepatogu.
• Erdvė praktiškai nėra apsaugota nuo skersų liūčių, skersvėjų ir vabzdžių.
• Žiemos laikotarpiui į namus teks pernešti virtuvės baldus.
Vienas iš atviros lauko virtuvės variantų – verandoje arba terasoje su stogeliu. Pirmiausia klojamas pamatas, kurio gylis turi būti identiškas pagrindinės patalpos gyliui. Toliau pastatomos sienos, apkalamos ir pradedamas statyti stogas. Patogu naudotis virtuve su viena įstiklinta siena.
Kitas atviros lauko virtuvės variantas yra stoginė priestato pavidalu. Dažniausiai tai yra karkasinė konstrukcija su stogu. Nuo pavėsinės ji skiriasi dar didesniu paprastumu. Grindys išklojamos trinkelėmis, plytelėmis arba išbetonuojamos. Atvira dalis gali būti apsaugota nuo lietaus ir saulės naudojant roletus, tentą. Trūkumas yra tame, kad dirva anksčiau ar vėliau pradės slūgti, o laikui bėgant virtuvė gali pakrypti.