Išeidamas K. Navickas bedė pirštu į smulkių ir stambių ūkių priešpriešą, bet savo klaidų neįžvelgė

Ūkininkų protesto Vilniuje akimirka. Gedimino Stanišausko nuotr. Ūkininkų protesto Vilniuje akimirka. Gedimino Stanišausko nuotr.

Penktadienį paaiškėjus, kad premjerė Ingrida Šimonytė nesiūlys į žemės ūkio ministrus Kęstutį Navicką, pastarasis socialiniame tinkle „Facebook“ paviešino savo atsistatydinimo pareiškimą. Jame K. Navickas išliejo savo darbo metu patirtą apmaudą dėl smulkių ir stambių ūkininkų susiskaldymo, priešpriešą tarp žemdirbių ir aplinkosaugininkų, tačiau savyje klaidų neįžvelgė.

"(...) Sėkmė ir džiaugsmas, kad Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė pakvietė mane dirbti į jos vadovaujamą Vyriausybę. Tai buvo drąsus žingsnis, kita vertus, tuomet abu supratome, kad tai didelė rizika ne savą žemdirbių tarpe paskirti žemės ūkio ministru, tai būtų galima palyginti su vilko įleidimu į avidę", – dėsto K. Navickas.

Vienur jis apgailestauja, kad Prezidento Gitano Nausėdos prioritetai po pirmosios kadencijos pasikeitė, kitur pripažįsta, jog konfliktų tarp ūkininkų ir aplinkosaugininkų nepavyko užkirsti.

"Nors buvau išsikėlęs tikslą mažinti priešpriešą tarp aplinkosaugininkų ir ūkininkų, tačiau konfliktų nepavyko išvengti, akivaizdu, kad tai buvo per didelis lūkestis. Žemės ūkio ir aplinkosaugos bendruomenės gyvena savo įsitikinimų rūmuose ir noro juos keisti neturi nei viena pusė, nors bendradarbiaujant išloštų visi", – teigia K. Navickas.

Toliau ministras pareiškime iš vienos pusės teigia, kad "sudarėme palankiausias iki šiol buvusias sąlygas smulkiesiems ūkininkams", bet tuojau pat duria ir jiems, ir stambiems ūkiams.

"Faktas, kad smulkieji ūkininkai susiskaldę, nesikooperuoja, jais labai lengvai manipuliuoja stambieji ūkininkai, o dėl susidariusios žemės ūkio asociacijų konjunktūros, Žemės ūkio rūmai neturi autoriteto juos atstovauti", – pareiškime dėsto K. Navickas, prisimindamas protestą dėl pieno krizės.

 "(...) Tada prie protestuotojų scenos buvo sukviesti smulkieji pieno gamintojai ir reikalauta, kad jiems būtina padėti, kitaip neišgyvens. Įsiklausėme, valstybės pagalba suteikta patiems smulkiausiems, tačiau vėliau turėjome atlaikyti Lietuvos žemės ūkio tarybos puolimą ir priekaištus, kad parėmėme ekonomiškai neperspektyvius ūkininkus, o, suprask, didieji, nors ir stengėsi "išmušti" valstybės pinigų, savo dalies negavo, nors jiems pieno supirkimo kainos buvo artimos 2021-ųjų kainoms ir bankrotai negrėsė kaip mažiesiems", – aiškina K. Navickas, pridurdamas, jog "esant šiai politinei situacijai, didesnę vertę matau ne atmušinėti populistinius priekaištus, dažniausiai sutampančius su stambiausių žaidėjų interesais, o iki Seimo rinkimų išnaudoti laiką, aktyviai aptariant siūlymus ateinančiam politiniam ciklui".

Pareiškimą K. Navickas baigia sakiniu: "Prašau Lietuvos Respublikos ministrę pirmininkę atleisti mane iš užimamų pareigų".

„Agrobitė“ primena, kad naujuoju žemės ūkio ministru yra pasiūlytas konservatorius Kazys Starkevičius. Su juo prezidentas G. Nausėda susitiks kitos savaitės pradžioje.

Video