K. Navickas pats su savimi kalbėsis apie rizikos valdymo fondą? 

Kęstutis Navickas. Gedimino Stanišausko nuotr. Kęstutis Navickas. Gedimino Stanišausko nuotr.

Praėjusį penktadienį Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) pranešė, kad kovo 7 d. organizuoja pasitarimą, kuris esą gali priartinti pieno krizės sprendimą.

„Viena iš priemonių susidariusiai padėčiai pieno sektoriuje spręsti –  rizikos valdymo fondo steigimas (...) Kaip tikslingiau ūkininkams būtų teikiama pagalba iš šio fondo ir kokie reikalingi teisinės bazės pakeitimai – tartis kviečiami ūkininkų, perdirbėjų ir finansų institucijų atstovai“, – tuomet skelbė ŽŪM.

Be to, specialistai teigia, kad tokios praktikos ir patirties, steigiant minėtą fondą, niekur nėra. „Visa tai tik dūmų uždanga“, – pasitarimą „Agrobitei“ komentavo vienas žinomas ekonomistas.

Kartu aiškėja, kad niekas iš derybininkų grupės, kuri vasario 24 d. mėgino Žemės ūkio ministerijoje derėtis su valdžia, perdirbėjais ir prekybininkais, naujame pasitarime nedalyvaus.

„Mūsų net nepakvietė. Aš tik iš viešosios erdvės žinau, kad toks pasitarimas vyks“, – „Agrobitei“ sakė Lietuvos vidutinių pieno ūkių asociacijos (LVŪPA) vadovė Renata Vilimienė.

Neoficialiais duomenimis, derybinės ūkininkų grupės atstovų minėtame pasitarime irgi nebus.

K. Navickas be žemdirbių kalbėsis apie rizikos valdymo fondą

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas, panašu, atsitvėrė aklina siena nuo ūkininkų. 

Štai LVŪPA, vienijanti išties nemažai žemdirbių, Žemės ūkio ministerijai išsiuntė nuo metų pradžios ne vieną raštą, tačiau atsakymo negavo nė į vieną iš jų.

Sausio 9 d. išsiųstas raštas ŽUM ir Seimo Kaimo reikalų komitetui „Dėl žaliavinio pieno kainų sumažinimo“.

„Prašymas skamba, kad jau žiūrėkite, bėda, SOS, mažinamos kainos, spręskite, darykite“, – sako R. Vilimienė.

LVŪPA vasario 5 d. išsiunčia dar vieną raštą ŽUM. „Rašome, kad situacija Lietuvos pieno sektoriuje staiga tapo kritinė, jau 6 mėnesius mažinama žaliavinio pieno supirkimo kaina. Toliau mažėja tiek ūkių laikančių karves, tiek karvių skaičius. Lietuvos vidutinių pieno ūkių asociacija, po Pieno tarybos posėdžio intensyviai ieško būdų spręsti situaciją pieno sektoriuje, parengė siūlymus. Tačiau atsakymo jokio!” – teigia R. Vilimienė.

Vasario 27 d. asociacija išsiuntė dar vieną raštą. Dabar kreipiamasi į žemės ūkio viceministrą Paulių Astrauską. Raštas adresuojamas ir kiekvienam Seimo kaimo reikalų komiteto nariui asmeniškai.

„Šios paskutinio rašto esmė – informuojame, kad yra paruoštas nesąžiningų veiksmų Pieno įstatymo projektas, kurį raginame kuo greičiau teikti Seimui (...) kaimo reikalų komitetas, kaip visada, raštą persiunčia ŽŪM, o iš ŽŪM – mirtina tyla“, – sako R. Vilimienė. 

Ji priduria, kad „apie tai, jog šiandien vyks pasitarimas mes, kaip asociacija, sužinojome iš viešos erdvės, kvietimo į diskusijas bei pristatymą mes negavome“. 

„Bet noriu atkreipti dėmesį, kad mūsų asociacija projekto derinimo metu aktyviai dalyvavo ir teikė pastabas, kad garantiniu fondu smulkūs ir vidutiniai pieno ūkiai negalės pasinaudoti, nes jis nėra tam pritaikytas“, – pabrėžia ji, patvirtindama ir ekspertų išvadas, kad rizikos valdymo fondo, kaip instrumento spręsti pieno ar kitas krizes, pasaulinėje praktikoje išvis nėra.  

„Žemės ūkio rizikos valdymo fondas – tai neveiksnus ir neįgalus darinys, neskirtas ir neparuoštas spręsti ūkininkų pajamų stabilizavimo problemas, o esamuoju laiku galintis tik pabloginti esamą pieno krizės situaciją, nes ūkininkui reikės įnešti įnašą į įstatinį kapitalą ir nuolat mokėti einamąsias įmokas. Kaip ir sakėme, dalyvavome jo projekto kūrime, teikėme pastabas, į kurias nebuvo atsižvelgta“, – sako Lietuvos vidutinių pieno ūkių asociacijos vadovė R. Vilimienė.

Video