Žemdirbiams šią savaitę tęsiant protestą technika jau juda į Vilnių

Ūkininkų protestas. Ūkininkų protestas.

Lietuvos žemdirbiams tęsiant sausio pradžioje pradėtą protesto akciją ūkininkai su technika iš įvairių Lietuvos vietų jau pradėjo kelionę į Vilnių. „Žemės ūkio ministras šiuo metu išvykęs į Briuselį, tuo tarpu traktoriai vyksta į Vilnių. Tikimės, ministras neliks slėptis Briuselyje ir sulauksime jo V. Kudirkos aikštėje susitinkant su žemdirbiais!“, – Lietuvos žemės ūkio tarybos „Facebook“ paskyroje pirmadienį po pietų rašė tarybos pirmininkas Ignas Hofmanas.

Taryba BNS pranešė, kad antradienį Vilniuje vyks techniniai, pasiruošimo darbai: atvažiuos technika, prie Vyriausybės bus  statoma scena. Trečiadienį ir ketvirtadienį nuo 11 iki 16 val. prie Vyriausybės rinksis žmonės, tikimasi, kad jų bus apie 2 tūkst., tarybos atstovai ir kiti ūkininkai kalbės apie problemas, bus kviečiami pasisakyti ir valdžios atstovai. 

„Virš 800 technikos (...) atvažiuos iki Vilniaus, o po to bus palydėti iki centro, Gedimino prospekto“, – BNS sakė I. Hofmanas.

Anot jo, protesto akcija vyks dvi dienas – trečiadienį ir ketvirtadienį, tikimasi, kad  su protestuotojais susitiks aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Antradienį prie akcijos prisijungs ir anksčiau protestą Kauno rajone surengę privačių miškų savininkai – Privačių miškų savininkų asociacija (PMSA) pirmadienį pranešė, kad į Vilnių atvyks 50 miškovežių, kurie dvi paras stovės miesto centre. 

Lietuvos žemdirbių protesto akcijos „Facebook“ paskyroje teigiama, kad ūkininkai su traktoriais važiuos keliais aplenkdami automagistrales.  

Vilniaus savivaldybės atstovas Gabrielius Grubinskas portalui „15min“ sakė, kad leidime numatytas protesto dalyvių skaičius – iki 3,5 tūkst. žmonių ir ne daugiau nei 500 traktorių ir miškovežių. 

Vilniaus savivaldybė pranešė, kad nuo antradienio iki penktadienio dalyje Vilniaus Gedimino prospekto bus ribojamas eismas. Pasak pranešimo, akcijos dalyvių traktoriai ir miškovežiai turės stovėti neužstatant sankryžų, įvažiavimų į šalutines kertamąsias gatves, pėsčiųjų perėjų, įvažiavimų į kiemus ir viešojo transporto stotelių.

Ūkininkai sausio pradžioje visoje Lietuvoje degindami laužus protestavo prieš Vyriausybės vykdomą žemės ūkio politiką, padidintą suskystintų naftos dujų akcizą, daugiamečių pievų atstatymą, ragino spręsti pieno krizę ir kitas problemas.

Palaikydami protestus Lietuvos žemės ūkio rūmai aplinkos ir žemės ūkio ministrams sausio pradžioje įteikė rezoliuciją su maždaug 30 reikalavimų, įskaitant siūlymą politinėms partijoms pasirašyti žemės ūkio ir kaimo plėtros ilgalaikę strategiją kaip nacionalinį susitarimą.

Tačiau Žemės ūkio taryba teigia atsiribojanti nuo Lietuvos žemės ūkio rūmų veiksmų.

Europos Sąjungos (ES) žemės ūkio komisaras Januszas Wojciechowskis susitikęs su Tarybos atstovais sausio 11 dieną žadėjo pateikti sprendimus dėl daugiamečių pievų atstatymo. Antradienį šį klausimą jis aptars susitiks su žemės ūkio ministru K. Navicku.

Video