Kodėl maisto saugos kultūra svarbi su maistu dirbantiems verslams?

Asociatyvi nuotr. Canva nuotr. Asociatyvi nuotr. Canva nuotr.

Maisto sauga yra labai svarbi, nes ji turi tiesioginę įtaką vartotojų sveikatai. Daugelis maisto produktų yra ideali terpė įvairiems mikroorganizmams – bakterijoms, virusams, parazitams; maistas gali būti užterštas alergenais ar cheminėmis medžiagomis; jame gali atsirasti pašalinių fizinių kūnų (stiklo, metalo, akmenukų). Todėl siekiant nuo to apsisaugoti kiekvieno maisto tvarkymo subjekto veiklos pagrindas turėtų būti tinkama maisto higiena. Už ją atsakingi maisto tvarkytojai – gamintojai, perdirbėjai, transportuotojai, prekiautojai.  

Europos Sąjungos teisės aktas (Komisijos Reglamentas (ES) 2021/382) įtvirtina nuostatą, jog būtina maisto tvarkymo įmonėse sukurti ir palaikyti tinkamą maisto saugos kultūrą, norint tinkamai užtikrinti maisto saugą

„Tinkama maisto saugos kultūra maisto tvarkymo subjektams gali padėti sumažinti per maistą plintančių ligų ir kryžminės taršos bei maisto alergijos riziką, kartu didinant vartotojų pasitikėjimą ir išlaikant jų lojalumą“, – teigia  Ilona Drulytė, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto ir veterinarijos politikos departamento Maisto skyriaus vadovė. 

VMVT atstovė atkreipia dėmesį, kad šiandien vartotojai tampa vis reiklesni ir pirkdami labiau atkreipia dėmesį į produktų gamintoją ir produktų kilmę. Juolab, kad jau kurį laiką visi turi galimybę realiu laiku matyti, kokie nesaugūs produktai yra patekę į rinką – pranešimai apie tai skelbiami  VMVT tinklalapyje www.vmvt.lrv.lt esančioje švieslentėje. 

„Taigi, čia labai svarbu akcentuoti ir tai, kad visa apimančios maisto saugos kultūros diegimas įmonėse naudingas pirmiausia patiems verslams, kurie dirba maisto srityje, nes gali apsaugoti juos nuo nemalonių ir finansinius nuostolius nešančių incidentų. Be to, maisto saugos kultūros diegimas visiems maisto tvarkymo subjektams (išskyrus pirminius gamintojus) privalomas pagal teisės aktus“, – pabrėžia I. Drulytė. 

Ką reiškia maisto saugos kultūra? Visų pirma, tai apie maistą tvarkančius žmones, kai tiek vadovybė, tiek visi darbuotojai įsipareigoja rūpintis saugia maisto gamyba ir paskirstymu.  

Darbuotojai turi būti informuoti apie maisto saugos pavojus ir maisto saugos bei higienos svarbą, efektyviai komunikuoti ir laikytis maisto saugos taisyklių. Vadovybė turi užtikrinti pakankamai išteklių saugiam ir higieniškam maisto tvarkymui. 

Svarbiausios maisto įmonių vadovams tenkančios užduotys – kiekvienoje įmonės veiklos srityje aiškiai supažindinti personalą su visomis atsakomybėmis, išlaikyti maisto higienos sistemos vientisumą tiek planuojant, tiek ir įgyvendinant pakeitimus, nuolat tikrinti, ar kontrolė vykdoma laiku ir veiksmingai, ar reguliariai atnaujinami dokumentai, užtikrinti, kad darbuotojai būtų tinkamai apmokomi ir laikosi atitinkamų teisės aktų reikalavimų pagal savo pareigas ir atsakomybę.  

Aukščiausio lygmens vadovai taip pat atsakingi už tai, kad maisto saugos valdymo sistema būtų nuolat tobulinama atliepiant vartotojų lūkesčius, mokslo bei technologijų naujoves, užtikrinant, kad būtų semiamasi gerosios praktikos patirčių. 

Tiesiogiai su maistu dirbantis personalas savo darbinėje aplinkoje turi laikytis visų maisto saugos taisyklių. Darbuotojai privalomai turi būti apmokyti ir supažindinti su maisto saugos pavojais (biologiniais, cheminiais, fiziniais) ir higienos svarba, jie turi turėti pakankamai priemonių, kad darbo vietose būtų užtikrintas saugus ir higieniškas maisto tvarkymas.  

maketas (new 2).png

VMVT

Video