Kaip įrengti naminio alaus bravorą

Asociatyvi nuotr. Asociatyvi nuotr.

Lietuvos įstatymai leidžia namuose gaminti alų iki 9,5 % stiprumo – su sąlyga, jei šis alus gaminamas ne pardavimui, o tik asmeniniam vartojimui namuose.

Pilnavertėje naminio alaus daryklos patalpoje būtinai turi būti kelios zonos – alaus virimo ir fermentacijos zona, plovykla, malimo ir salyklo sandėliavimo zona, techninis sandėliukas pagaminto alaus laikymui. Kiekviena iš zonų turi atitikti tam tikrus inžinerinius kriterijus. O dar reikia pasirūpinti kanalizacija, vėdinimu ir, žinoma, alaus virimo aparatūra.

Patalpa naminiam bravorui

Keletas idealios naminio alaus daryklos parametrų - įrengimas pirmame aukšte, kuo mažiau slenksčių (kad alus mažiau kratytųsi nešant). Pageidautina dengta stoginė - tai leidžia patogiai malti salyklą, smulkinti, pjaustyti ir spausti vaisius, žiemą leidžia išridenti statinę į šviesą.

Alaus daryklos lubų aukštis nėra svarbus, tačiau aludariai užsiima ir distiliavimu. Didžiausius matmenis distiliacijoje turi rektifikacijos kolona - cilindras su vidinėm pertvarom. Jei bravoro patalpą statote nuo nulio, tuomet rekomenduojama tokia erdvė, kurios lubų aukštis 3–3,5 m (pvz., tarpaukštis arba laiptinė, arba palėpė po dvišlaičio stogo kraigu). Tokioje vietoje būtinai turi būti įrengtas kištukinis lizdas.

Taip pat svarbu atsižvelgti į įėjimus ir priėjimus į bravoro patalpas. Reikia iš anksto padaryti įėjimus, kurie būtų patogūs vežimėliams ir karučiams su ratukais. Judėjimas tarp zonų turi būti lengvas ir prieinamas.

Kuo apdailinti bravorą

Ideali sienų ir grindų danga naminio alaus daryklai būtų keraminės plytelės. Tai nedegi, atspari bet kokiai agresyviai terpei ir, svarbiausia, lengvai valoma danga. Jei plytelės netinka, tuomet rekomenduojama rinktis dangą, kuri būtų atspari vandeniui ir turėtų labai lygų paviršių. Tai palengvintų plovimą, valymą ir, jei reikia, dezinfekavimą.

Klodami bravoro grindis pagalvokite apie sustiprintą apsaugą nuo drėgmės. Atminkite, kad alaus virimas yra saldžiosios misos gaminimas, o geriausias valymo sprendimas yra žarna su vandeniu.

Kanalizacija bravore

Bravoro grindyse rekomenduojama įrengti nuotekų kanalus - trapus, skirtus skysčių nuvedimui į kanalizacijos sistemą.

Alaus virimo zonoje ir fermentacijos zonoje grindyse įrengti nuotekų trapai, skirti grindų plovimui žarna, gerokai sutaupo mūsų laiką. Tačiau trapai grindyse reikalauja nuolydžių, todėl reikės pakoreguoti visos alaus darymo įrangos kojeles.

Kai kurie naminiai aludariai šiuo atveju pasitenkina kompromisiniu variantu – lygiomis, drėgmei nepralaidžiomis grindimis su įmontuotais taškiniais trapais ir didele plaušine šluota vandeniui “varinėti” į trapus.

Vandens tiekimas bravorui

Labai praverstų įsirengti porą kolektorių virimo zonos sienoje ir fermentacijos zonos sienoje.

Tarkime, kolektorius su 4 išvadais šaltam vandeniui prijungti ir kolektorius su 2 išvadais karštam vandeniui.

Tokiu atveju, norint prijungti vieną žarną, nereikia nuimti kitos žarnos, o tai yra patogu, sutaupo daug laiko ir suteikia šiek tiek erdvės rezervo galimam įrangos praplėtimui.

Jeigu ateities planuose yra ir naminio vyno daryklos įrengimas, patartina į šalto vandens liniją pridėti slėgio reduktorių.

Įranga naminio alaus daryklai

Didelis nerūdijančio plieno arba emaliuotas puodas – pirmiems kartams. Ateityje, turint daugiau patirties - bakas misai virti.

Norint pabandyti, pradžiai pakaks paprasto didelio puodo, tačiau kokybiškesniam alaus virimui reikia specialaus katilo su termometru ir čiaupu.

Malūnas reikalingas, jei planuojate virti alų iš salyklo. Malūnas nėra labai brangus.

Fermentatorius arba jo supaprastintas analogas. Tai specialus konteineris fermentacijos procesams palaikyti. Pradžiai galima naudoti kibirą su sandariu dangčiu, kuris nepraleidžia oro.

Hidraulinė sklendė. Prietaisas, kuris išleidžia orą iš fermentatoriaus ir neleidžia išoriniam orui patekti į konteinerį.

Termometras. Būtinas misos temperatūrai kontroliuoti fermentacijos metu.

Plastikinė arba nerūdijančio plieno mentelė maišymui. Patogesniam darbui reikia ilgos rankenos.

Prireiks ir stiklinių indų. Geriausiai tinka specialūs buteliai su užspaudžiamais kamščiais. Bet galima naudoti ir įprastus stiklinius butelius su metaliniais karūnėlės formos dangteliais bei biudžetinius plastikinius butelius. Stikliniams buteliams reikalingas specialus dangtelių užkimšimo įrankis - užkimšiklis.

Elektra bravore

Labai rekomenduojama naminio bravoro patalpoje organizuoti 380 V (bus greitesnis kaitinimas ir pašildymas). Jeigu esamoje patalpoje jau sumontuota standartinė buitinė 230 V instaliacija, reikia mažiausiai dviejų atskirų linijų su 16 A automatais.

Šalia planuojamos alaus daryklos verta turėti antrą kištukinį lizdą - atskirą liniją su atskiru automatu. Tai suteiks galimybę lygiagrečiai šildyti vandenį pilstymui arba naudoti žemos temperatūros šildytuvą.

Esant galimybei, nutieskite kitą liniją elektrinėms viryklėms su specialiu lizdu (25A) ir su storesnio skerspjūvio laidu. Pavyzdžiui, variantas virimo zonoje: dvi linijos standartinių kištukinių lizdų (230 V, 16 A/3,5 kW), atskira linija su kištukiniu lizdu (380 V) elektrinėms viryklėms (6 kW).

Garų ir kvapų ištraukimas

Gartraukio reikia 2 atvejais: verdant misą ir smulkinant salyklą.

Jeigu salyklo smulkinimas atliekamas lauke po stogine, tuomet galima apsieiti be gartraukio. Verdant alų dažniausiai pakanka paprastos ištraukimo žarnos pro langą. Tačiau didesnio galingumo naminėms alaus darykloms pageidautinas atskiras gartraukis - paprastai tai gali būti standartinis ašinis ventiliatorius.

Naminio alaus ingredientų laikymo patalpa

Mielėms ir apyniams laikyti tinka bet koks šaldytuvas, kad ir mažas. Čia pravers virtuvės baldų stiliaus laboratorija. Įrengiant šaldymo vitrinas alaus karbonizacijai ar lagerio fermentacijai, atskiro šaldytuvo dažniausiai nereikia.

Atskirai apie salyklo laikymą. Salyklas – mėgstamiausias pelių delikatesas. Ir yra du sprendimai: apgyvendinti patalpoje katiną arba laikyti salyklą sandariuose plastikiniuose induose.

 Dar vienas geras variantas - salyklą laikyti 220 l talpos plastikinėse statinėse su ventiliacijos angomis dangtyje.

Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad salyklas gana jautriai sugeria kvapus. Paprasčiau tariant, nelaikykite salyklo garaže, šalia benzino ar kitų lakiųjų skysčių.

Video