Ar tikrai nuo 2027 m. nebeliks tiesioginių išmokų?

J. Wojciechowski‘s susitikime su Lietuvos ūkininkais. Lietuvos grūdų augintojų asociacijos nuotr.

Europos Komisijos komisaras žemės ūkiui, lenkas Janusz Wojciechowski‘s socialiniame tinkle „X“ (buvęs „Twitter“) neatsargiai leptelėjo, kad Europos Sąjunga jau nuo 2027 m. gali atsisakyti tiesioginių išmokų ūkininkams.

Į diskusiją su ūkininkais J. Wojciechowski‘s įsivėlė dar lapkričio 4 d., kai „X“ tinkle paskelbė įrašą, kuriame pabrėžė, jog „tendencija besąlygiškai remti ūkininkus Europoje nėra vyraujanti“.

„Geros agrarinės ir aplinkosaugos būklės (GAAB), aplinkosaugos ir ekologijos schemų kritikai mano, kad politinis pasirinkimas buvo toks: subsidijos, bet su geros agrarinės ir aplinkosaugos būklės, aplinkosaugos ir ekologijos schemomis arba jokių subsidijų. Iš tiesų, tendencija besąlygiškai remti ūkininkus Europoje nėra vyraujanti. Vis dėlto manau, kad GAAB yra pakenčiamos, o ekoschemos – naudingos“, – parašė J. Wojciechowski‘s.

a

Į tai Lenkijos ūkininkas Lukasz Kolodziejczak‘as replikavo, esą tada geriau atsisakyti išvis subsidijų ir dėl to Lenkijos ūkininkai tik laimėtų.

„Pone Lukasz‘ai, gali būti, kad dėl to visai nekyla problemų (dėl subsidijų atsisakymo). Neatmetu galimybės, kad naujoji Europos Komisija ir naujasis Europos Parlamentas prieis prie tos pačios išvados, kaip ir jūs: subsidijos turėtų būti panaikintos po 2027 m. Ir tada jūs būsite laimingas kartu su visais Europos ūkininkais...“, – parašė J. Wojciechowski‘s.

Pasikeitusi EK retorika

Būtent GAAB standartai, kurių laikantis žemdirbiai gauna bazinę tiesioginę išmoką ir ekoschemos, kurių laikantis galima prisidurti prie bazinės išmokos, kelia didžiausią susirūpinimą žemdirbiams. 

Jei Lenkijoje šių ekoschemų yra mažiau, tai Lietuva šiuo atveju yra absoliuti Europos Sąjungos rekordininkė. Tad J. Wojciechowski‘o užuominos apie galimą tiesioginių išmokų atsisakymą, turėtų suneraminti ir lietuvius.  

Suprantama, kad neatsargiai prakalbusį J. Wojciechowskį išsyk už skverno stvėrė ir žurnalistai.

Paklaustas, ar išties mano, kad gali būti atsisakyta tiesioginių išmokų nuo 2027 m., J. Wojciechowski‘s įjungė atbulinę pavarą.

„Aš to visiškai neskatinu. Aš tik noriu, kad ūkininkai žinotų, kas yra Bendroji žemės ūkio politika. Ji yra savanoriška ta prasme, kad bet kuris ūkininkas gali atsisakyti subsidijų, nes subsidijos mokamos pateikus paraišką, (...) kiekvienam, kuris nepateikia paraiškos, netaikomi jokie su BŽŪP susiję apribojimai“, – aiškino J. Wojciechowski‘s.

Kartu jis pridūrė, kad negalima nualinti dirbamos žemės ir rūpintis bioįvairove, esą už tai ir apmoka ES žemdirbiams.

Toks EK žemės ūkio komisaro komentaras kardinaliai skiriasi nuo ankstesnės Europos Komisijos ir Europos Parlamento apskritai retorikos žemės ūkio atžvilgiu.

Jei anksčiau buvo teigiama, kad BŽŪP ir tiesioginės išmokos skirtos žemdirbių pajamoms tam tikrame lygyje palaikyti, kad maisto gamyba nebūtų nuostolinga, tai dabar vyrauja EK tarnautojų balsas, esą ūkininkams kompensuojama už aplinkosaugos ir kitų reikalavimų laikymąsi.

J. Wojciechowski‘s priduria, kad nepaisant to, jog ES sutartyse su bendrijos narėmis įtvirtintos pamatinės BŽŪP nuostatos, vis dėlto kokia bus subsidijų sistema, „gali būti priimti skirtingi politiniai sprendimai“. 

Video