Kuri žuvis skaniausia, kuri sveikiausia

Mūsų Ignalina nuotr. Mūsų Ignalina nuotr.

Iš stuburinių gyvūnų gausiausia rūšimis yra žuvų klasė. Pasaulyje priskaičiuojama daugiau nei 30 tūkst. rūšių, o Lietuvoje – 66 rūšys ir dar 11, sutinkamų Baltijos jūroje mūsų pakrantėje. Žuvų dydžiai labai skiriasi – nuo mažiau nei centimetro iki 18 m. Didžiausias ir, ko gero, taikiausias iš ryklių yra bangininis ryklys, kurio ilgis siekia iki 18 m, svoris – iki 12 t. Visos žuvys yra valgomos, net ir pačios nuodingiausios. Kaip, tarkim, visiems gerai žinoma arba girdėta žuvis fugu. Norint paruošti ją valgymui, japonai, jei neklystu, 3-ejus metus mokosi, kaip pagaminti iš jos valgomą patiekalą.

Pasaulyje sužvejojama ir užauginama apie 128 mln. tonų žuvų iš natūralių vandenų – jūrų ir vandenynų. Kadangi žuvų ištekliai jūrose ir vandenynuose yra ženkliai sumažėję, visame pasaulyje sparčiai plėtojama akvakultūra uždarose recirkuliacinėse sistemose. Sovietmečiu Lietuva turėjo gana įspūdingą žvejybinį jūrų laivyną (daugiau nei 100 laivų), žvejojo bemaž visuose vandenynuose, bet visos jūrinės šalys išplėtė savo teritorinius vandenis ir mums nebeliko kur žvejoti, o laivai už greitus pinigus buvo pusvelčiui išparceliuoti turtingoms šalims (Vokietijai) kaip metalo laužas.

Grįžkime prie temos ir pradžiai – kurios žuvys skaniausios kulinariniu aspektu. Tai sunkus klausimas, nes, kaip sakoma, dėl skonio nesiginčijama. Dauguma lietuvių vertingiausia ir skaniausia gal laiko rūkytą ungurį. Jis itin buvo vertinamas sovietmečiu, kaip bene rimčiausia pakiša, sprendžiant daugelį gyvenimiškų reikalų. O dabar turime ir kitų mėgstamų žuvų, tai vaivorykštiniai upėtakiai, lašišos, eršketai, afrikietiškieji šamai, daug kam patinka lynai (mūsų nacionalinė žuvis). Asmeniškai man patinka ir natūraliai augintas karpis, labai skani ir nėgė, nors ji ir nepriklauso žuvų klasei. Jei paklaustume, kokios žuvų rūšys mėgstamos, rastume dar ne vieną vertingą žuvies rūšį. Kelionės į Madeirą metu sužinojau, kad vietiniai gyventojai delikatesu laiko espadą (juodąjį kalaviją), kuri savo skoniu kažkiek primena ungurį. Taigi, prieiname prie jūrinių žuvų, kurių daugiausia patenka į mūsų mitybos meniu. 

Tai labai vertingas mitybai produktas, kurį dietologai rekomenduoja vartoti vietoj įprastinės mėsos. Bet yra labai svarbus momentas, kas daugumą atgraso: jūrų gėrybėse, o tuo pačiu ir žuvų iš kai kurių vandenynų sudėtyje randama sunkiųjų metalų, plastiko ir kitų sveikatai pavojingų medžiagų. Pastaruoju metu toksikologai sunerimę, kad kai kuriose plėšriųjų jūrų žuvų rūšyse randama labai toksiško ir sveikatai itin pavojingo gyvsidabrio. Ypač tune, kuriuo konservų galima rasti bemaž visuose prekybos tinkluose.

Bene saugiausia mitybai yra jūrinė žuvis sardinė. Jų rūšių yra labai daug, jos priklauso silkiažuvių klasei. Tai nedidelės žuvelės, gyvenančios dideliais tuntais, laikosi negiliai arti pakrančių, minta zooplanktonu. Neršto metu jų tunte gali būti keli milijardai individų. Tarkim, PAR rytinėje pakrantėje užfiksuotas 7 km ilgio sardinių tuntas, kuriame buvo apie 5 milijardai žuvelių. Paskaičiavus jų masę – būtų apie 0,5 mln. tonų. Nieko nuostabaus, kad į tokį tuntą sočiai pasimaitinti susirenka rykliai, banginiai, delfinai, jūrų paukščiai. Iš jūrinių žuvų mitybai pati sveikiausia ir būtų sardinė, turinti riebalų, omega-3 rūgščių, įvairių mikroelementų. 

Kai šv. Kalėdos ant nosies, per Advento pasninką neapsieiname be silkės. Silkių yra apie 60 rūšių, vertingiausios gyvena šiauriniuose vandenynuose, nes jos riebiausios, turi iki 23 proc. riebalų, turi beveik visas amino rūgštis ir maistine verte nenusileidžia lašišoms. Daug kas privengia jūrinių žuvų savo mitybai dėl jau minėtų priežasčių, nes žuvys ir kitos jūros gėrybės dėl vandenynų užterštumo turi prikaupę sunkiųjų metalų (gyvsidabrio, kadmio ir kitų). Reikia vadovautis taisykle, kad daugiausia kenksmingų elementų turi plėšrios ir ilgai gyvenančios žuvys. Į tą sąrašą pirmiausia patenka minėti tunai, kurie aukštai vertinami kulinarų, populiarūs ir tunų konservai. Taikios žuvys, kurios minta planktonu arba zooplanktonu, ir kurios yra trumpaamžės, suprantama nesukaupia tiek sunkiųjų metalų, kaip plėšrūnės ir ilgaamžės. Išvada – jei vartoti mitybai jūrines žuvis, tai sardinę, silkę. Per savaitę dietologai pataria riebią žuvį valgyti du kartus po 150 g. O skaniausia ir vertingiausia yra ta žuvis, kurią pats užsiaugini, šerta natūraliais pašarais, šviežiai sužvejota (ne šaldyta).

Mūsų Ignalina

Video