Vėlyvosios uogos įnoringos: jei nenori kraustytis į kitą tvoros pusę – niekaip neiškraustysi

Gervuogės. Gervuogės. "Canva" nuotr.

Jau noksta gervuogės. Šios vėlyvosios uogos, anot mitybos specialistų, itin vertingos, tačiau ganėtinai primirštos. 

„Anksčiau eidavome į gervuogynus alksnynuose, rinkdavome“, – prisimena Nijolė Knyzienė iš Mikniškių. Anot jos, gervuogės buvo itin vertinamos. „O jau gervuogių uogienė man kaip saldainiai“, – prisipažįsta ji. Gervuogių uogienė kitokia nei kitų uogų: klampi. Tačiau dabar žmonės žemuogiauja, mėlyniauja, aviečių į mišką važiuoja, o gervuoges retas renka. 

Tiesa, dabar gervuogių dažnas vieną kitą krūmą turi savo sodyboje, kiti ir daugiau, paskina ir pardavimui. Turguje litras šių „juodulių“ kainuoja ir 6, ir 7 eurus. „O kur jų priskinsi? Reikia žinoti gervuogynus, savam sode patogiausia“, – sako Jolanta Jarašienė iš Naujosios Kirsnos kaimo. 

Gervuogėmis ji mėgaujasi jau daugiau nei dešimtmetį. Sako, kad po truputį ir šiemet jau skina. Tiesa, kol kas nedaug: dar tik pradžia. 

„Jos noksta po truputį, palaipsniui. Jau ragavau, bet dar kietos, rūgščios“, – neslepia ji. Dera gausiai, bet ne kasmet. „Šiemet tai net kekės kabo“, – džiaugiasi šeimininkė. 

Pastebėjo, kad gervuogės ne visur nori augti. „Pas kaimynę bandome prigydyti gervuogių, o jos jei ir „užsikabina“, atrodo, jau augs, kaimynė pasidžiaugia, o jos ima ir išdžiūsta. Kodėl jos nenori kraustytis į kitą tvoros pusę? Nežinau. „Neprilimpa“ ten, nors tu ką“, – dyvijasi Jolanta. Tiesa, kur jau tinkamos sąlygos, tai gervuogės plečiasi, bujoja. 

Geriausia jas valgyti tik nuskintas. Tinka ir šaldytos. Dabar gervuogėmis madinga puošti tortus. Šios vėlyvosios uogos – ne tik maistas, bet ir vaistas. „Šias uogas turėtų valgyti tie, kam kalio trūksta. Širdininkams gervuogės labai naudingos: vietoj vaistų galima naudoti“, – sako ji. 

Naudojami ir lapai: geriausia miško gervuogių. Lazdijų krašto žolininkė, vaistažolių ūkio savininkė Viliūtė Garbenčienė sako, kad reiktų vis tik žinoti, jog rinkti geriausia tik šiųmečių ūglių lapus. „Tai daryti reikia liepos mėnesį“, – atkreipia dėmesį žolininkė. 

Ji pati šias gėrybes renka Rudaminos miške. „Kai jau užeini kvartalą, kur jos auga, tada gali prisirinkti ir uogų. Uogas džiovinu, naudoju savo vaisinėms arbatoms“, – aiškina ji. Pastebi, kad gervuogės šiemet labai vėluoja. „Užpernai aš prisirinkau gervuogių liepos 8 dieną. Tada ir uogienės su agrastais viriau, šiemet pirmosios miške pasirodė tik rugpjūčio 5 dieną“, – pastebėjusi ji. 

O Jolantai šiemet pasisekė: ji mėgaujasi dviem gervuogių derliais. Vokietijoje vis pasiskindavo, ten anksti prasidėjo, dabar, sugrįžus namo, vėl gervuoges skinasi tik jau savas. „Vokietijoje teko pasiskinti ir rūgštesnių, ir saldžių. Matyt, visokių jų yra. Drėgmės šiemet užteko, uogos – didžiulės“, – sako ji. Pasakoja, kad anksčiau dar ir sulčių prisispausdavo. „Aviečių sultys skanios, bet jau gervuogių, tai vajetau, kokio gardumo“, – sako Jolanta. 

Video