VMVT: netinkamai prižiūrimi sandėliai gali lemti žaliavos užsiteršimą

Asociatyvi nuotr. Canva nuotr. Asociatyvi nuotr. Canva nuotr.

Artėjant javapjūtei, ūkininkai ruošiasi ne tik nuimti derlių, bet ir saugiai jį sandėliuoti. Grūdų laikymui reikalingi pažangių technologinių sprendimai ir lygiai taip pat – atsakingas ūkininkų požiūris į tinkamų sandėliavimo sąlygų užtikrinimą. Netinkamas laikymas gali lemti žaliavos užsiteršimą, prarastą kokybę ar net tapti kenksmingi vartotojų sveikatai.

Sandėlių paruošimas – dar iki naujo derliaus

Prieš sandėliuojant naują derlių būtina kruopščiai paruošti grūdų sandėlius, aruodus, išpylimo duobes, transporterius, džiovyklas, valomąsias ir kitas grūdų laikymo bei apdorojimo talpyklas. Sienos bei visi paviršiai, kurie gali liestis su grūdais, taip pat turi būti švarūs, prieinami nuvalyti. Langai ir durys turi būti sandarūs.

Privaloma pašalinti visus ankstesnio derliaus grūdų likučius. Susidariusios grūdinės atliekos ir sąšlavos turi būti tvarkomos vadovaujantis Atliekų tvarkymo taisyklėmis, o įmonėse būtina vesti šių atliekų apskaitą. Taip pat svarbu užtikrinti, kad produktai būtų laikomi atskirai nuo augalų apsaugos priemonių ir kitų galimų taršos šaltinių. Augalų apsaugos priemonėms turi būti skirta atskira vieta, turi būti vedama jų naudojimo apskaita – leidžiama naudoti tik registruotus Lietuvoje produktus

Viena iš didžiausių grėsmių, kuri kenkia grūdų kokybei, yra aruodiniai kenkėjai – vabzdžiai ir jų lervos. Jie naikina grūdus juose besiveisdami, juos grauždami, teršdami išmatomis, išnaromis ar kitomis išskyromis. Dažniausiai pasitaikantys kenkėjai: rudasis plokščiavabalis, surinaminis aruodvabalis, aruodinis straubliukas, aruodinė kandis, ir kt. Šie kenkėjai paprastai sudorojami naudojant du cheminio apdorojimo būdus: fumigacija (produkcijos, patalpų ir įrenginių apdorojimas dujomis) ir aerozoline dezinsekcija (insekticidai smulkiomis dalelėmis purškiami į orą).

Be vabzdžių grūdams pavojingi ir mikroskopiniai grybai – dažniausiai Aspergillus ir Penicillium genčių. Greitai daugindamiesi jie pakenkia grūdų kokybei bei mažina maistinę jų vertę. Kai kurios šių grybų rūšys gali gaminti mikotoksinus – toksiškus junginius, kurie maiste ar pašaruose gali labai pakenkti žmonių ir gyvūnų sveikatai: nuo virškinimo trakto bei inkstų sutrikimų iki imuninės sistemos pažeidimų ar net vėžio. Pelėsinių grybelių, mikotoksinų susidarymo prevencijai, taip pat ir bakterijoms (pvz. salmonelėms) naikinti sandėliuose reikalinga atlikti dezinfekciją.

Dezinfekcijai, dezinsekcijai ir deratizacijai turi būti naudojami tik teisės aktų nustatyta tvarka autorizuoti biocidiniai produktai, laikantis jų naudojimo paskirties, instrukcijų bei saugos reikalavimų. Šiuos darbus gali atlikti tik licencijuoti asmenys, turintys teisę teikti tokio pobūdžio paslaugas.

VMVT primena, kad sandėlių švara, kenkėjų kontrolė, tinkama ventiliacija, drėgmė ir temperatūra yra pagrindiniai veiksniai, galintys užtikrinti sandėliuojamų grūdų saugą ir kokybę.

Higienos reikalavimų laikytis būtina visiems grūdus auginantiems ar juos sandėliuojantiems asmenims:

Maisto tvarkytojai privalo užtikrinti atitiktį maisto produktų higienos reikalavimams. Tai skirta maistinius grūdus auginantiems ir sandėliuojantiems pirminiams gamintojams bei grūdų supirkėjams (sandėliai).

Pašarų ūkio subjektai privalo laikytis pašarų higienos taisyklių. Tai skirta tiek grūdų augintojams (pirminės pašarų gamybos subjektai), tiek grūdų supirkėjams (sandėliai).

VMVT

Video