Ūkininkai baudžiami du kartus – baudas lydi išmokų mažinimas

Asociatyvi nuotr. Asociatyvi nuotr. "Canva" nuotr.

Neseniai dėl įtarimo įvairiomis korupcinėmis veikomis buvo sulaikytas, o vėliau ir nuo pareigų nušalintas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Mantas Staškevičius su esamais ir buvusiais VMVT darbuotojais. Pasiteiravus ūkininkų nuomonės apie VMVT vadovo ir darbuotojų suėmimą, jie papasakojo įvairių istorijų apie šios tarnybos darbuotojų „reketą“.

Tikrinimo metu išrašyta 200 eurų bauda

Radviliškio rajone ūkininkaujantis Irmantas Dikavičius verčiasi pienininkyste – jo fermoje apie 50 karvių. 

„Atvykusiems tikrinti ūkio VMVT darbuotojams iš karto pasakiau, kad iš manęs kyšio nesitikėtų, gal todėl ir nukentėjau. Buvo tokia istorija su karvių pirkimu. Pirkome karvę iš senukų, kurie nemoka naudotis kompiuteriu, tokio daikto net nėra turėję. O pirkimo metu reikia užpildyti nemažai dokumentų: iš kur pirktas galvijas, kur nuvežtas, jį reikia iš pardavėjo išregistruoti, pirkėjo ūkyje priregistruoti. Pirkimo vietoje mes užpildėme popierines dokumentų formas, ko niekada nesame darę, o namuose duomenis suvedėme į kompiuterį. Pildydama dokumentus žmona sumaišė du skaičius – vietoje pardavėjo kodo 7, parašė pirkėjo kodą 5. Už šią klaidą buvome nubausti 40 eurų bauda. 

Tuo baudos dar nesibaigė. Pirktas karves privaloma priregistruoti VMVT. Į šią tarnybą reikia pristatyti dokumentus, o jie galvijus įregistruoja pagal kažkokią schemą. Pasirodo, galvijų priregistravimo dokumentus tvarkiusi mergina dokumentuose parašė ne tokį kodą. Tikrintojai man mestelėjo repliką: „Nejaugi negali normaliai priregistruoti galvijų?“ Ir už tai išrašė baudą.

Ir ties tuo momentu baudos nesibaigė. Karvėms gydyti perkame antibiotikus – šių vaistų griežta apskaita. Vaistus nusiperkame iš anksto, nes kai galvijai susirgs jau bus per vėlu ieškoti antibiotikų. Nepanaudotus ir pasenusius vaistus sudėjome į maišą ir nuvežėme utilizuoti į Medicininių atliekų tvarkymo aikštelę. Ten atliekas pasvėrė, surašė kodus, išrašė sąskaitą už utilizavimą. VMVT tikrintojai prisikabino ir prie šios pažymos – pasirodo, aikštelės darbuotojai užrašė ne tokius kodus. Tikrintojai vėl mestelėjo: „Kitą kartą surašyk kitus kodus“. Be to, tikrintojai patarė pirkti vieną švirkštą antibiotikų, o ne visą maišą. Bet kodėl iš Kaune esančios vaistinės turėčiau pirkti tik švirkštą už 15 eurų, kai maišas švirkštų taip pat kainuoja 15 eurų? Juk nežinai, kiek vaistų gali prireikti. Po tokių pastabų nei juoktis, nei verkti – nejaugi aš turiu tarnybų darbuotojams nurodinėti, kokius kodus rašyti? Manau, kiekvienas turime dirbti savo darbą“, – sakė ūkininkas.

„Kertama“ per išmokas

I. Dikavičius svarstė galimybę jį nepagrįstai nubaudusius VMVT darbuotojus duoti į teismą, tačiau tos minties atsisakė, nes pagailo bylinėjimuisi gaištamo laiko.

„Baudą susimokėti ne problema, tačiau yra ir kita šio reikalo pusė. Nubausti šios tarnybos ūkininkai kaltinami nevykdę geros ūkininkavimo praktikos ir jiems Nacionalinė mokėjimo agentūra neišmoka dalies išmokų. Aš spalio mėnesį gavau dalį išmokų, o antros dalies dėl baudos galiu ir negauti. Gavus baudą NMA gali ūkininkams „nubraukti“ 20 procentų išmokų. Vadinasi, ūkininkai baudžiami du kartus, nors LR Konstitucijoje rašoma, kad už tą patį nusikaltimą du kartus bausti negalima“, – samprotavo Irmantas.

Pienininkus skriaudžia supirkėjai

Vasaros pabaigoje, prasidėjus javapjūtei, prie grūdų elevatorių susirinkę ūkininkai kalbėjo, kad verstis pienininkyste ir pieną parduoti supirkėjams yra geresnis „biznis“ nei parduoti grūdus. Tada mišrių ūkių (pienininkystės ir grūdininkystės) savininkai pajamomis nesiskundė. Šiuo metu situacija kiek kitokia – mažėja pieno supirkimo kainos.

„Pieną pagal sutartį supirkėjui parduodavome po 46,5 cento. Gruodžio 2 dieną man skambina supirkėjo atstovai ir sako, kad nuo gruodžio 1 dienos už pieną mokės 39 centus. Kai pasakiau, kad ieškosime kito supirkėjo, pradėjo grasinti baudomis už sutarčių nesilaikymą. Dar buvo surasta ir kita priežastis sumažinti pieno kainą. Per parą pristatome 3 tonas pieno, o išdalinus pristatomo pieno kiekį per mėnesį gaunasi mažas kiekis, tad už super mažą kiekį mokama super maža kaina. Vadinasi, kalti ne supirkėjai, o ūkininkas“, – pasakojo I. Dikavičius.

Streikuoti ne visada pavyksta

Kadangi pastaruoju metu ūkininkai patiria nemažai neteisybės, pasiteiravome pašnekovo, ar ūkininkai nesiruošia streikuoti. 

„Vieną kartą ruošėmės, bet tai sužinoję Žemės ūkio ministerijos atstovai atsiunčia įvairius „reketininkus“ – vieniems ūkininkams pažadamos didesnės išmokos, produkcijos supirkimo kainos, kitiems pagrasina užsiundyti veterinarinę tarnybą, taip ūkininkus ir suskaldo“, – paaiškino ūkininkas iš Radviliškio rajono.

Video